Slaný koláč z hladké mouky a smetany.
Ingredience:
Rozpis pro 4 osoby: | |
250 g | uzeného masa (šunky) |
250 g | čerstvého špenátu |
250 g | hladké mouky |
80 g | másla |
100 ml | smetany |
3 ks | vajec |
několik lžic vody | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Do mísy dáme hladkou mouku, špetku soli, máslo, několik lžic vody a vše zpracujeme na vláčné těsto
2. Těsto zabalíme a necháme odpočinout
3. Potom těsto vyválíme dokulata, vyložíme jím koláčovou formu i s okrajem
4. Čerstvý špenát spaříme vařící vodou, necháme vychladnout a nasekáme nadrobno
5. V míse rozmícháme vejce se smetanou, špetkou soli, mletým pepřem, vmícháme na kostičky nakrájené uzené maso (šunky) a nasekaný špenát
6. Směs nalijeme do koláčové formy na těsto, dáme do předehřáté trouby (170 °C) a zvolna pečeme asi 45 minut
7. Podáváme studený nebo i teplý.