Kompot z hrušek nebo jablek určený pro postižené cukrovkou.
Ingredience:
1 kg | hrušek nebo jablek |
1/4 l | vody |
4 ks | tablety sacharinu |
hřebíček | |
celá skořice | |
strouhaná citrónová nebo pomerančová kůra | |
kyselina citrónová | |
voda na máčení ovoce |
Postup:
1. Hrušky nebo jablka oloupáme a nakrájíme na dílky (půlky, čtvrtky nebo osminky – záleží na velikosti ovoce)
2. Vyjmeme jadřince a ihned vkládáme do vody okyselené kyselinou citrónovou, aby nám ovoce nezhnědlo
3. Pak je necháme okapat a naskládáme do zavařovacích sklenic
4. Do každé sklenice vložíme 2 ks hřebíčku, kousek celé skořice a kousek citrónové nebo pomerančové kůry
5. Jednotlivé sklenice pak zalijeme převařenou, vychladlou vodou, ve které jsme rozpustily tablety sacharinu
6. Důkladně uzavřeme víčky a sterilujeme 30 minut při teplotě 85 °C.
Ovoce pro diabetiky zavařujeme v menších skleničkách, neboť obsahuje cukr a nemocný cukrovkou je může konzumovat jen v menším množství.