Kompot z jablek nebo hrušek vhodný pro diabetiky.
Ingredience:
1 kg | jablek nebo hrušek |
1/4 l | vody |
4 ks | tabletky sacharinu |
kyselina citrónová | |
voda na máčení ovoce |
Postup:
1. Jablka nebo hrušky oloupáme a nakrájíme na dílky (půlky, čtvrtky nebo osminky – záleží na velikosti ovoce)
2. Vyjmeme jadřince a ihned vkládáme do vody okyselené kyselinou citrónovou, aby nám ovoce nezhnědlo
3. Pak je necháme okapat a naskládáme do zavařovacích sklenic
4. Zalijeme převařenou, vychladlou vodou, ve které jsme rozpustily tablety sacharinu
5. Důkladně uzavřeme víčky a sterilujeme 30 minut při teplotě 85 °C.
Ovoce pro diabetiky zavařujeme v menších skleničkách, neboť obsahuje cukr a nemocný cukrovkou je může konzumovat jen v menším množství.