Uvařené, oloupané a prolisované brambory smíchané s hrubou moukou, ochucené, vyskládané ve vrstvách do koláčové formy spolu s nastrouhanými jablky, posekanými ořechy a dalšími ingrediencemi, upečené v troubě dozlatova. Pokrm vhodný ke konzumaci při cholesterolové dietě.
Ingredience:
600 g | brambor |
300 g | jablek |
250 g | hrubé mouky |
80 g | ořechových jader |
80 g | cukru |
60 g | rostlinného rostiratelného tuku |
20 g | rozinek |
citronová šťáva | |
cukr na posypání | |
mletá skořice | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Brambory uvaříme ve slupce, pak je oškrábeme a prolisujeme
2. K prolisovaným bramborám přidáme hrubou mouku, cukr, špetku soli, směs důkladně propracujeme a polovinou naplníme tukem vymazaný plech nebo formu na koláče
3. Omytá, jadřinců zbavená jablka a i se slupkou je nastrouháme na hrubo, ořechová jádra nesekáme a rozinky spaříme horkou vodou
4. Na vrstvu bramborové směsi ve formě nebo na plechu nasypeme nastrouhaná jablka, pokapeme je citronovou šťávou, povrch posypeme okapanými rozinkami, nasekanými ořechy a mletou skořicí
5. Na poslední vrstvu koláče použijeme zbytek bramborové hmoty, uhladíme ji a pocukrujeme a pokapeme rozehřátým tukem
6. Pečeme v troubě vyhřáté na 190-200 °C, až koláč pěkně zčervená.