Většinou se tento arménsko-turecký pokrm podává s nekvašeným chlebem a salátem.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
500 g | vyloupaných fazolí |
300 ml | vody |
2 ks | mrkve |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
3 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | kopru nebo máty |
1 lžička | soli |
čerstvě umletý černý pepř | |
špetka cukru |
Postup:
1. Fazole opláchneme pod tekoucí vodou
2. Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu, do ní nasypeme fazole a na jemno nasekanou, očištěnou cibuli
3. Přiklopené pokličkou vaříme do změknutí fazolí
4. Jakmile nám fazole změknou, přidáme rozetřený česnek, na 2,5 cm silná kolečka nakrájenou mrkev, nasekaný kopr (mátu), olivový olej, okořeníme a dochutíme solí
5. Vaříme, za občasného promíchání, cca 20 minut, dokud nám zelenina nezměkne.
Podáváme horké jako předkrm s kouskem chleba.
Poznámka:Při servírování na vrch pokrmu můžeme dát lžičku jogurtu.