Východoevropská a židovská specialita. Kulaté pečivo s otvorem. Je velice populární nejen v USA, ale i jinde na světě.
Ingredience:
500 g | bílé pšeničné hladké mouky |
300 ml | vlažné vody |
1,5 lžíce | cukru |
1,5 lžičky | soli |
1/2 ks | kostky kvasnic |
voda na uvaření | |
tuk na potření plechu |
Postup:
1. Trochu mouky oddělíme, uděláme do ní důlek, nasypeme do něj rozdrobené kvasnice, ty zalijeme trochou teplé vody, kvásek necháme vzejít
2. Po 10-15 minutách k vzešlému kvásku zamícháme zbylé suroviny, vymícháme těsto, které necháme pod utěrkou nakynout na teplém místě
3. Z vykynutého těsta (mělo by zdvojnásobit svůj objem) tvoříme válečky, které spojíme do kroužku, ty přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme znovu vykynout
4. Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a necháme ji jen mírně probublávat, bagely vkládáme po 2-3 kusech pomocí děrované naběračky do vody a povaříme velmi krátce jen 30 až 35 sekund z každé strany, vaříme bez pokličky
5. Okapané bagely vyskládáme na plech potřený tukem a pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C cca 15 minut dozlatova.