REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rady, jak nakupovat a skladovat pečivo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Několik dobrých rad od profesionálů z firmy La Lorraine, která je předním výrobcem a distributorem zamraženého pečiva pro maloobchod a gastronomii s vedoucím postavením na českém trhu od roku 1998.


PR-La LorraineNedělejte zásoby

Určitě je vhodnější nakupovat pečivo častěji. Vždyť kdo z nás by chtěl jíst gumové, nebo tři dny staré pečivo. Musíme mít na paměti, že pečivo je potravina, která podléhá okolním vlivům a stárnutí bez ohledu na to, zda je vyrobena z kvalitních surovin. Je to jen o zvyku. Místo půlky chleba kupujte čtvrtku, místo 10 rohlíků 5. Častěji si tak budete moci vychutnat křupavé, voňavé a čerstvé pečivo.

Navíc některé pečivo, třeba rohlík, spadá mezi výrobky s krátkou trvanlivostí, které by se měly spotřebovat do 24 hodin po upečení, což si ne všichni uvědomují.

Neosahávejte chleba

Také patříte mezi zákazníky, kteří zjišťují u regálu s chlebem, zda je na dotyk měkký? Přestaňte s tím. „Právě díky tomuto tlaku spotřebitelů jsou pekaři nuceni plně nedopékat kůrku. V chlebu tak zůstává více vody, než by mělo, a vede to k jeho plesnivění,“ Jaroslava Nováková, manažerka kvality z pekárny La Lorraine. Správně propečený chléb má mít silnější a tvrdší kůrku, která po zmáčknutí křupe a na poklep zespoda dutě „zvoní“. Při nákupu kupujte raději chléb vcelku než krájený, který tvrdne rychleji. Střída by měla být přiměřeně pórovitá a elastická, po stlačení se vrátí do původního stavu. Chleba s vyšším podílem žita má delší trvanlivost.

Rovnoměrné vinutí croissantu

„Kvalitní croissant by měl být lesklý s rovnoměrným vinutím a máslovou vůní a posléze i chutí. Obecně více tuku, ideálně másla, stojí za křehkostí a má vliv na trvanlivost pečiva,“ upřesňuje Jaroslava Nováková. Ukazatelem kvality může být i pěkná vnitřní struktura. Dobrá kaiserka by měla být křupavá s pórovitou střídkou. Pokud je bez posypu, tak by její povrch měl být lesklý. Kvalitu rozpoznáte i podle pocitů při kousání a žvýkání střídy. Neměli byste zaznamenat rušivé pachutě pečiva. Pokud všechny kvalitativní charakteristiky jako vzhled, barva, vůně, konzistence a chuť nejsou dobré, víte, kterému pekařství se příště vyhnout.

Cereální, celozrnné, vícezrnné

Pokud chcete pečivo bohaté na vlákninu s obsahem významných látek, jako jsou vitamíny a minerály, tak byste měli sáhnout po celozrnném pečivu, kde podíl celozrnné mouky činí nejméně 80 %. Celozrnné výrobky i více zasytí, z tohoto důvodu by je ale neměly moc jíst děti. „Při výběru pečiva čtěte pozorně názvy, abyste nezaměnili celozrnné pečivo za vícezrnné, nebo cereální. Vícezrnné pečivo značí, že je vyrobené z více druhů mouky, ale nemusí celozrnnou mouku vůbec obsahovat,“ upozorňuje Jaroslava Nováková. Označení cereální jen dává na vědomí, že produkt je vyrobený z obilovin. V žitno-pšeničném pečivu pak převažuje žitná mouka a naopak.

Dopékané, nebo čerstvé

Rozdíl mezi dopékaným a klasickým pečivem není až tak velký. Příprava a kvalita surovin je shodná s běžnou pekařinou. Mnohdy se u dopékaného pečiva kvůli šokovému zmrazení používají naopak kvalitnější mouky a více tuku. Odlišnost u dopeků nastává v konečné fázi výroby, kdy je pečivo hluboce zamrazeno a poté dopraveno přímo na prodejny, kde se v pekařské peci výrobní proces dokončí. „Pečivo se tedy neohřívá, ale dopeče a získá vlastnosti, které lidé obecně přisuzují pojmu čerstvost, tedy objem, kůrku, barvu, chuť a vůni. Rozšířeným mýtem mezi spotřebiteli je obsah více přídatných látek – tzv. éček – v dopékaném pečivu, ale není tomu tak,“ říká Jaroslava Nováková, manažerka kvality z pekárny La Lorraine. Přestože dopékané pečivo cca po 8 hodinách začíná stárnout o něco rychleji než pečivo čerstvé, je zapotřebí si uvědomit, že dopeky se díky dopékání v místě prodeje dostanou k zákazníkovi o mnoho hodin dříve.

Čistá utěrka a chladno

Ve prospěch častějšího nákupu pečiva hovoří i nevhodné podmínky skladování. V místnostech je daleko tepleji než za časů našich babiček a místo čisté utěrky ukládáme pečivo do igelitového sáčku, který díky neprodyšnosti vytváří ideální místo pro mikroby. Igelitový sáček navíc způsobí, že pečivo gumovatí. Používejte čistou bavlněnou utěrku, nebo čistý jednorázový papírový obal, případně ještě pečivo umístěte do čistého dřevěného chlebníku. Poměrně oblíbeným se stalo domácí zamrazování pečiva, které ho však znehodnocuje. „V domácích podmínkách dochází, na rozdíl od průmyslového šokového mrazení, k mrazení postupnému, což dává prostor pro vznik krystalků vody, které pak při rozmrazení naruší strukturu pečiva,“ uzavírá Jaroslava Nováková z La Lorraine.

Zdroj: www.lalorraine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy