REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Qing Geng cai

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čínská zelenina příbuzná kapustě, i když se ji vůbec nepodobá. Tato pododrůda čínského zelí je velmi oblíbená ingredience servírovaná na mnoho podob právě v asijské kuchyni.


Encyklopedie zeleninyJiný název: Bok choy, Pak Choi, Pak choy, Čínská Chard, Bílé zelí, Čínská hořčice, Celer hořčice

Předchůdci této zeleniny byli pěstovány v Číne již ve 14 století a to pro své léčivé účinky. Od tud ho japonští vojáci dovezli do Japonska, odkud se rozšířilo téměř do celé Aie a Severní Ameriky. Dnes ji najdeme na polích i v Kanadě a USA. Nejpopulárnější je však stále v Severní Číně.

Má husté, bílé stonky a tmavě zelenými listy, které mají kulatý tvar.

Qing Geng cai obsahuje velké množství vatamínů, především vitamín C a A, vápník. Je nízkokalorický a zcela bez cholesterolu. Obsahuje glukosinolát, který v malých dávkách působí jako prevence proti rakovině. Ve větším množství však může být zdravý škodlivý, proto se listy Qing Geng cai musí důkladně tepleně upravit. Jiné zdroje tvrdí, že lze tuto zeleninu podávat i syrovou, do salátů. V malém množství tedy asi neškodí, rohodně syrovou Bok choy by neměli jíst těhotné ženy a malé děti.

Uchovává se v lednici zabalená v mokrém ručníku až 1 týden.

Listy se v Číně bežně smaží, fritují nebo dusí. Stonky jsou tužší, musí se nasekat se na malé kousky, listy se mohou upravovat i v celku. Jinak upravit Qing Geng cai můžeme jako běžné zelí.

Uložit

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy