REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pýchavka čokoládová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato pýchavka nesnáší kyselé půdy, roste jak v listnatých, tak jehličnatých lesích, zřídka i na otevřených místech …


Atlas hub - BřichatkovitéLatinsky: Lycoperdon molle

Jedlá …………… V mládí jedlá (bílá dužnina) jako ostatní druhy drobných pýchavek, hodí se do směsí a krémových polévek.

Doba výskytu: červen až listopad

Pýchavka čokoládová roste hojně jednotlivě nebo v malých skupinkách v listnatých i jehličnatých lesích vzácněji i na otevřených místech.

Nesnáší kyselé půdy.

Plodnice má až 50 mm velké, káčovité až hruškovité s jemnými až 1,5 mm dlouhými šedohnědými ostny promíchanými se zrníčky krémové, světle hnědé barvy, teřich olivově hnědý. Sterilní báze, komůrkatá, v mládí bílá, pak hnědá s fialovým nádechem.

Možná záměna:

V úvahu připadá pýchavka klamná (Lycoperdon decipiens) a pýchavka hnědopurpurová (Lycoperdon atropurpureum), od kterých se liší čokoládově výtrusným prachem, pouze ojedinělými substrátem nespojenými kořínky na bázi plodnice dlouho vytrvávajícími ostny a zrníčky na teřichu, spolehlivé rozlišení určí mikroskop.

Autor textu i obrázku: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy