REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Původ i kvalita. Vyznáte se v označení potravin?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Rady a tipy profesionálůDoba, během které putuje potravina z regálu přímo do nákupního košíku, se v poslední době podstatně prodloužila. Na trase přibyla zastávka, kdy je produkt zákazníkem otáčen a zkoumán ze všech stran ve snaze seznámit se detailněji s obsahem. To mají usnadňovat viditelné značky. Rozumíte jim?


Regio, bio, eko, bez toho a bez tamtoho. Přívlastků u potravin se v posledních letech vyrojilo tolik, že by byla na místě malá encyklopedie. Lepek, éčka, chemie, původ, udržitelnost i sociální odpovědnost výrobce, to všechno zajímá stále více spotřebitelů a nejen v oblasti potravin. Kdo ale nechce s každým nákupem uvíznout v pavučině souvislostí, cítit se provinile a prostě si normálně nakoupit s tím, že by rád něco kvalitního a z tuzemska, vystačí si se základními značkami.

 

Česká potravina

PR - Rady a tipy profesionálůTím, že koupené jídlo pochází z České republiky, si můžete být jisti v případě označení Česká potravina. U nezpracovaných potravin, vinařských produktů nebo mléka logo garantuje, že všechny složky pochází z Česka a prvovýroba, porážka zvířat a všechny fáze výroby proběhly na našem území. U všech ostatních potravin je zárukou, že součet hmotnosti složek pocházejících z České republiky tvoří nejméně 75 % celkové hmotnosti v okamžiku jejich použití a výroba proběhla rovněž na území ČR. Do celkové hmotnosti se v tomto případě nezapočítává přidaná voda. V obou dvou případech logo používá například firma ZEMAN maso-uzeniny, která odebírá zvířata a maso od okolních zemědělců, má vlastní porážku i následnou výrobu, čímž je český původ potravin zcela jistě zaručen.

 

Klasa

PR - Rady a tipy profesionálůNárodní značka kvality KLASA je propůjčována na tři roky a její držení může být buď prodlouženo, nebo odebráno, pokud dojde ke zhoršení kvality či porušení podmínek pro její získání.

Výrobce musí splňovat řadu náležitostí, mezi které patří například doklad o jakosti a zdravotní nezávadnosti, dodržení požadavků na základní surovinu, požadavky zákona č. 110/1997 o potravinách a tabákových výrobcích, certifikát ISO nebo certifikát systému kritických bodů. Kvalitu pak posuzuje velká odborná komise, ve které je Ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond, výzkumné instituce, výrobci i spotřebitelé. V obchodech adekvátnost užití loga kontroluje Státní zemědělská a potravinářská komise. Národní značkou kvality KLASA se může chlubit již 1027 produktů od 217 českých a moravských výrobců. Je mezi nimi například pivo z humpoleckého Pivovaru Bernard nebo výrobky z Jaroměřické mlékárny na Vysočině.

 

BIO

Rady a tipy profesionálůBiopotraviny neobsahují chemická aditiva, konzervanty, stabilizátory a umělá barviva. S ohledem na fakt, že etiketa bio je v kurzu a dá se považovat i za účinný marketingový nástroj, v regálech ho rozhodně neminete. I když škála českých biopotravin pořád roste, hodně se jich stále dováží ze zahraničí. Jako celostátní ochranná známka pro biopotraviny se používá tzv. biozebra.

Logo je možné použít pouze v souladu s ustanovením zákona o ekologickém zemědělství. Biozebru spatříte na mnoha výrobcích ekologických zemědělství z celé ČR. Jedním z nich je například Bio Farma Sasov u Jihlavy.

Rady a tipy profesionálůBiopotraviny vyrobené v Česku musí být označeny také logem evropským. Vedle loga EU se musí označovat i místo, kde byly vyprodukovány suroviny, ze kterých se produkt skládá.

Pro biopotraviny dovezené do EU ze třetích zemí je evropské logo dobrovolné.

 

 

Regionální potravina

PR - Rady a tipy profesionálůS úmyslem podpořit lokální produkci a spotřebu v regionech ČR uděluje Ministerstvo zemědělství tento titul nejkvalitnějším zemědělským a potravinářským výrobkům, které každoročně zvítězí v krajských soutěžích.  Potravina musí být vyrobena na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno, a ze surovin dané oblasti. Díky stále větší popularitě lokálních produktů najdete toto logo na celé řadě různých výrobků od medu, přes pivo až po salámy ve všech krajích. Příkladem za všechny mohou být Hovorkovy hořické trubičky.

 

Vím, co jím

Rady a tipy profesionálůJsou živiny, jejichž nadměrná konzumace rapidně zvyšuje riziko civilizačních chorob. Proto přišla Světová zdravotnická organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství s výzvou, díky které vznikl globální program s názvem „The Choices Programme“. Ten umožňuje konzumentům lepší orientaci v nabídce potravin. K tomu slouží logo „Vím co jím“ označující potraviny, které splňují definovaná nutriční kritéria. Nakupující se tak můžou snadno rozhodnout pro nutričně vyváženou potravinu přímo v místě nákupu. Ke kampani se v ČR zapojily převážně velké potravinové řetězce a jimi prodávané značky.

 

Nezbývá než dodat, že kromě těchto navigačních značek vám v orientaci mezi regály jistě pomůže i zdravý rozum. O výše uvedená loga se však na rozdíl od mnoha reklamních sdělení na obalech, může s klidem opřít.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy