REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pusťte jaro do své kuchyně!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Rady a tipy profesionálůJaro je tu. Pusťte svěží vzduch do své kuchyně, použijte čerstvé jarní potraviny a pochutnejte si na jednoduchých chutných domácích pokrmech. Inspirace z farem Roter Hahn v Jižním Tyrolsku je tu právě pro vás.


Jaro patří v Jižním Tyrolsku k nejkrásnějším ročním obdobím. Příroda se po dlouhé zimě probouzí, stráně a pastviny se zelenají, rozkvetlé ovocné sady jsou zality sluncem. Jaro mají v oblibě lyžaři, kteří si užívají slunečného počasí a posledního sněhu v horách, i milovníci pěší turistiky, kteří si ji vychutnávají v údolích, kde již vládnou příjemné teploty. Návštěva je vhodná jak pro rodiny s dětmi, tak pro skupinu přátel.

Nejlepší způsob jak si toto období a aktivity užít je prostřednictvím farem Roter Hahn. Na statcích poznáte zdejší farmářský život a ochutnáte delikátní pokrmy i produkty z domácí výroby. Farmářské kuchyně voní čerstvými bylinami a svěžími jídly. To vše můžete na vlastní kůži zažít i vy, dveře farem Roter Hahn jsou vám otevřené. Nebo se jimi nechte alespoň inspirovat v jarních receptech z jihotyrolských hor a podhůří.

Na jaře není o mladé pampeliškové listy nouze. Nasbírejte si je a připravte z nich chutný a svěží salát podávaný s vařenými vajíčky. Recept je ideální lehkou zdravou večeří, ale můžete jej připravit i jako svačinu či přílohu pro další jídla.

 

Pampeliškový salát s vajíčkem

Ingredience

3 hrsti čerstvých mladých pampeliškových listů

2 malé brambory

1 cibule

4 natvrdo uvařená vejce

2 lžíce jablečného octa

2 lžíce olivového oleje

sůl

pepř

Postup:

Brambory uvařte v osolené vodě, oloupejte je a ještě za tepla nakrájejte na tenké plátky. Listy pampelišek opatrně omyjte, osušte a nakrájejte. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Všechny ingredience smíchejte a připravte si dresink ze soli, pepře, jablečného octa a olivového oleje. Pampeliškový salát podávejte s uvařenými vajíčky.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Na jaro se každoročně těší všichni milovníci chřestu, jehož sezóna v tomto ročním období nastává. Chřest s bolzanskou omáčkou je delikátní předkrm, který připravíte snadno a rychle.

 

Chřest s bolzanskou omáčkou

Ingredience

16 stonků bílého chřestu

20 g másla

cukr

Na omáčku

3 uvařená vajíčka

1 polévková lžíce hořčice

1 polévková lžíce bílého vinného octa

2 polévkové lžíce majonézy

150 ml olivového oleje

bílý pepř

sůl

petržel

Postup:

Chřest omyjte a oloupejte. Ve slané vodě jej s máslem a špetkou cukru vařte 20 minut.

Na Bolzanskou omáčku umixujte vařená vejce, ocet, hořčici, olivový olej, petržel, přidejte majonézu, osolte a opepřete dle chuti. Ještě teplý chřest podávejte přelitý omáčkou.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Oblibě se mezi farmáři v Jižním Tyrolsku těší především domácí šunky a uzené maso. Existuje proto nespočet receptů, kde právě tyto suroviny hrají prim. Vyzkoušet můžete například jarní, odlehčenou verzi farmářské hostiny.

 

Jarní farmářská hostina

Ingredience

400 g uzeného masa nebo šunky

250 g brambor

2 cibule pokrájené najemno

chřest (mohou být oba druhy)

máslo

vývar

sůl

pepř

pažitka

Postup:

Brambory uvařte do poloměka. Nechte vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na plátky. Na másle je opékejte v pánvi spolu s cibulí a po chvíli přidejte uzené maso. Po opečení podlijte dle potřeby vývarem. Chřest oloupejte a uvařte v osolené vodě. Nakrájejte jej na třetiny a přidejte do pánve. Směs osolte a opepřete dle chuti, před podáváním posypte čerstvou nasekanou pažitkou.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Poznámka redakce:

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1999. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1 600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality – čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek – jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2012 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes dva miliony noclehů. Kromě ubytování na farmách sdružení Roter Hahn provozuje rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn (v češtině, němčině, angličtině, italštině a polštině) najdete zde: http://www.roterhahn.cz/cz/.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

BistRAWveg má ambici být zdravým „mekáčem“

Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdravá, ale protože bude chutnat. Tak představuje koncept bister bistRAWveg Stanislav Petříček, zakladatel a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting.

číst dále ...

Nejlepší hovězí steak? Ten vyzrálý

Abyste si na steaku opravdu pochutnali, nemusíte chodit do luxusní restaurace. Výtečný kus hovězího připravíte i v pohodlí domova. Klíčem není tajný recept, ale především výběr správného masa a jeho vlastnosti. Prozradíme vám, na co si dát pozor. Až budete příště zvát přátele na podvečerní grilovačku, nemáte se čeho obávat.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Grilování hovězího z bio farmy? Nejen původ, ale i chuť vás přesvědčí

S letními měsíci je nerozlučně spjato grilování. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je ale třeba se soustředit zejména na výběr kvalitního kousku hovězího masa. Sázkou na jistotu jsou produkty ekologického zemědělství s garantovaným původem. Poradíme vám nejen s výběrem nejlepšího hovězího, ale podělíme se také o recept na lahodnou přílohu.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy