REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Prožijte den na horské farmě Roter Hahn

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Napadlo vás někdy, jak asi vypadá běžný den na odlehlé horské farmě v jihotyrolských Dolomitech? Pojďme to zjistit a vydejme se společně na návštěvu jedné z farem sdružení Roter Hahn, které v tomto kraji udržují tradici řemesel a výroby místních potravinářských specialit. Podívejme se na život farmáře v tyrolských horách, daleko od stresů moderní civilizace. Tady není žádný den stejný jako ten předchozí. Ale práce je tady hodně: úkoly závisí na ročním období, na počasí i na každodenních potřebách domácích zvířat. V článku najdete také recept na místní celozrnný špaldový chléb!


Den farmáře začíná velice časně, na prvním místě je nutné podojit krávy. Ty mají své vnitřní hodiny a přesně si pamatují, kdy mají být připravené na dojení. Obvykle se krávy dojí dvakrát za den, a to například v 5 hodin ráno a v 17 hodin odpoledne. Četnost dojení závisí na plemeni krávy a na typu krmení. Je velice důležité tyto časy dojení dodržovat. Jinak jsou krávy stresovány, což by mohlo mít negativní dopad na kvalitu a produkci jejich mléka. Mléko se sváží do místního družstva, kde se z něj vyrábí jogurty, sýry, mozzarella a mnoho dalších vynikajících mléčných výrobků. Pro zajištění té nejlepší kvality je nutné mléko zpracovat do 24 hodin po nadojení. Dále je potřeba krávy nakrmit senem, které bylo v létě posekáno a sklizeno na loukách hospodáře. Louky v jihotyrolských horách jsou často velmi strmé, práce na nich je proto velice náročná. Ale výsledkem je to nejlepší možné seno pro dobytek po celý rok.

 

 

Krávy nejsou jedinými zvířaty na farmě, která potřebují nakrmit. Součástí farmy mohou být také slepice, prasata, koně nebo ovce. Nesmíme zapomenout na psa i kočku. O všechna zvířata se zde pečuje s velkou láskou. Až poté, co jsou nakrmena zvířata, je čas na vydatnou a kvalitní snídani pro rodinu farmáře. Ta potřebuje dostatek sil a energie na svou celodenní práci. K tomu přispěje i celá řada kvalitních produktů z vlastních zdrojů. Jako je například domácí marmeláda, čerstvě nadojené mléko, sýr, domácí chléb nebo vejce.

Během dopoledne a odpoledne se farmáři věnují sezónním pracím v závislosti na ročním období i na počasí. V létě se musí posekat louky a dokonale nasušit seno, než se uloží do stodoly. Tomu všemu se vždy musí věnovat celá širší rodina. Nejenom rodiče a děti, na výpomoc dorazí i bratranci, sestřenice, strýcové nebo tety. K sušení sena je zapotřebí slunečné počasí, to ale v Jižním Tyrolsku naštěstí panuje po většinu roku. Zimní období se potom využívá k opravám a údržbám strojů, stájí a stavení.

V létě jsou krávy především na loukách, kde pasou čerstvou trávu. Do stájí se vrací v čase dojení samy. A přes zimu ve stájích zůstávají.

Žena farmáře se stará o zahradu, kde pěstuje celou řadu plodin. Rok co rok zpracovává zeleninu a ovoce, díky čemuž bude mít po celý rok dostatek chutných jídel či pochutin pro rodinu i hosty. V době sklizně připravuje lahodný džem z ovoce, jako jsou maliny a jahody, šťávy z jablek a meruněk. Každý den manželka hospodáře používá při vaření čerstvé bylinky ze zahrady. Je jasné, že všem po těžké práci na farmě velice vyhládne.

Večer farmář vyčistí stáje a podojí krávy, pak se krávy znovu nakrmí. Pracovní den rodiny farmáře končí kolem dvacáté hodiny. V té době se všichni sejdou k večeři a stráví společně nějaký čas v rodinném kruhu. A pak už je třeba jít spát a zregenerovat tělo po náročném dni.

Na farmě ale může nastat i nejedno překvapení. Například, když se uprostřed noci začne rodit tele. A farmář musí vstát z postele a jít na pomoc krávě. Lidé žijící na horských farmách nejsou vlastně nikdy mimo službu.

Pokud strávíte dovolenou na některé z farem značky Roter Hahn, na odlehlém místě uprostřed nádherných hor Jižního Tyrolska, bude to pro vás nezapomenutelný zážitek. Naprosto odlišný od masové turistiky někde v rušném letovisku. Obklopeni přírodou se nadechnete čistého vzduchu a odpočinete si od hluku velkoměsta. Farmář vám povypráví o svém životě. Vezme vás na prohlídku stájí, vaše děti mu pomohou nakrmit dobytek nebo sesbírat vejce z kurníku. Děti si uvědomí, odkud třeba pochází zelenina, ovoce, mléko či maso.

Farmářova žena ráda ukáže hostům, jak se vaří chutná jihotyrolská jídla, jak voní čerstvě upečený chléb. Místní celozrnný špaldový chléb si navíc můžete snadno upéct i doma. Na dva bochníky budete potřebovat následující přísady:

1 lžička sušeného droždí, 1 kg špaldové celozrnné mouky, 500 ml teplé vody, 200 ml podmáslí, 2 lžičky soli, 1 lžíce namletých chlebových bylin Brotklee nebo chlebového koření.

Příprava: Ve vodě rozpuštěné suché droždí dobře promíchejte s ostatními přísadami a nechejte několik hodin odstát. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, znovu prohnětete a vytvoříte dva bochníky. Položte je na plech a opět je nechejte asi na půl hodiny odstát. V předehřáté troubě pečte celozrnný chleba asi 5 minut při teplotě 250° C. Poté snižte teplotu na 180° C a pečte dalších 50 minut. Chléb vytáhněte z trouby a nechejte na mřížce vychladnout.

 

 

Nejen tento recept naleznete zde: https://www.roterhahn.cz/cz/statkari-senky/recepty-jizni-tyrolsko/rychl-paldov-celozrnn-chleba-146/

„Ať se dílo vydaří“, vám přeje selka Martha Mulser ze statku Roter Hahn jménem Pflegerhof
z městečka Kastelruth.

 

Poznámka redakce:

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1998. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1 700 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality – čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek – jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2018 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes 2,8 milionu noclehů. Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit.

Další informace o Roter Hahn (v češtině, němčině, angličtině, italštině a polštině) najdete zde: http://www.roterhahn.cz/cz/ Objednejte si zdarma nový katalog (pouze v italském a německém jazyce): https://www.roterhahn.cz/cz/dovolena-na-statku-v-jiznim-tyrolsku/katalog/

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy