REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

PROJEKT SAMETOVÁ ŠUNKA 1989

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

První myšlenka přijít s novým projektem se objevila již začátkem tohoto roku. Impulzem byla skutečnost, že v listopadu slaví Česká republika 30. výročí „sametové revoluce“, která proběhla v listopadu 1989. Odtud také pochází název nové šunky, která bude hlavním bodem zájmu celého projektu. Sametová šunka svou kvalitou a jemnou chutí symbolizuje revoluci z roku 1989, jejíž průběh je také označován jako sametový.


Aby měl projekt větší hloubku, smysl a byl prospěšný, byl propojen s činností Klubu Hanzelky a Zikmunda ve Zlíně. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

  • Klub H+Z působí ve Zlíně od roku 1998 jako občanské sdružení, jehož cílem je využití odkazu dnes už legendární cestovatelské dvojice inženýrů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Práce klubu H+Z významně podporuje činnost Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, které odkaz obou fenomenálních cestovatelů spravuje a výsledky sbírkotvorné, výzkumné, odborné a vědecké práce prezentuje formou výstavní, edukační, kulturně-výchovné, přednáškové a publikační činnosti na vysoké úrovni, která přispívá ke zvýšení kulturního a historického potenciálu Zlínského kraje a svým významem region přesahuje.
  • Výstava ZIKMUND100 – Výstava je uváděna k příležitosti 100 let od narození Ing. Miroslava Zikmunda a výročí 60 let od startu na 2. cestu H+Z. Výstava nabídne návštěvníkům unikátní fotografický a cestovatelský projekt vycházející z druhé cesty slavné dvojice Hanzelka a Zikmund. Právě fotografie z cesty po Asii si vybrala dvojice mladých cestovatelů Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek z Plzně a rozhodla se v roce 2018 navštívit a vyfotit místa, která před 60 lety zdokumentovali jejich starší kolegové. Výstava nabídne sto párů fotografií – jednu sadu z archívu H+Z a druhou ze současnosti.
 

 

Firma VÁHALA bude od června tohoto roku přispívat na konkrétní projekty Klubu H+Z částkou 1,50 Kč z každého prodaného kilogramu Sametové šunky. Na tuto výstavu budou navazovat další projekty, které budou představeny zákazníkům a koncovým spotřebitelům firmy VÁHALA.

Benefity výrobku:

  • Sametová šunka – výběrová v prodeji od 1. 6. 2019
  • vyrobeno v české rodinné firmě s tradicí od roku 1933
  • Hmotnost balení – 2,2 kg, ve vakuu
  • Trvanlivost 21 dnů, garance 5 dnů po otevření
  • Šunka je tvarovaná ve formě, lehce zauzená
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy