REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Poznáváme exotické ovoce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola vaření - poznáváme cizokrajné ovoceJackfruit, Durian cibetkový (Batém), Tamarind sweet, Salak ….znáte je? Ne? Tak klikněte dále a dozvíte se, o jaké ovocné pochutiny jste byli dosud ošizeni.


Exotické ovocePomelo (latinsky: Citrus grandis)

Roste v jihovýchodní Asii, karibské oblasti a v USA. Je jeden z největších (pravděpodobně největší) citrusový plod. Plod pomela dorůstá až 5 kg, ale více jsou vidět pomela s hmotností okolo 1 kg. Reálný podíl využitelné části plodu je podstatně menší, kilový plod má dužiny zhruba jako velký pupečný pomeranč.

Dužinu má pomelo bledě žlutou, oranžovou až červenou. Jinak Pomelo vypadá jako velký zelený grep. Je křížencem grepu a citrusů a jeho původ je zřejmě v Izraeli.

Má nakyslou chuť podobnou grepu. Obsahuje hlavně vitamín C a železo. Pomelo se konzumuje syrové a bez slupky. Můžete jej přidat do ovocných salátu i do marmelád pro zpestření chuti. V podstatě má stejné použití jako ostatní citrusové plody. Ze zdravotního hlediska je vhodný především v boji proti vysokému cholesterolu a srdečním nemocem.

Pomelo je vydatným zdrojem draslíku. Pomáhá proti vysokému cholesterolu a srdečním nemocem. Má jen velmi málo kalorií, neobsahuje žádný tuk, sodík ani cholesterol.

Nejlepší je kupovat pomela balené do celofánu a síťky, protože jinak pomelo velmi rychle vysychá, zhruba za týden jsou plody bez tohoto obalu vevnitř poměrně velmi suché.

Cizokrajné ovoceJackfruit

Ovoce příbuzné s chlebovníkem. Zralé plody se jedí jako ovoce. Často se také jackfruit vaří, smaží nebo peče a konzumuje jako zelenina. Plod je zralý, když slupka zežloutne. Jemná chuť dužiny může připomínat fíky.

Durian (Batém)

Exotické ovoceAsijský plod s charakteristickou ostnatou slupkou, která se nekonzumuje. Plod má nezaměnitelné aroma, dužina je vyníkající, sladká, s chutí připomínající ananas.

Nejčastěji slouží jako pochoutka přímo čerstvá bez úprav.

Tamarind sweet

Exotické ovoceOvoce pocházející z Indie bývá označováno jako kyselé či indické datle. Plod se do prodeje dostává plně zralý. Má tvar široké velké fazole výrazně hnědé barvy. Pod slupkou jsou ukryta tmavá velmi tvrdá semena v hnědé dužině. Ta má velmi příjemnou chuť připomínající směs povidel, datlí a sušených třešní s nezvyklým aroma.

Dužina se konzumuje čerstvá, vařená sušená, zavařená, či jako povidla. Používá se také k přípravě osvěžujících nápojů a jako přísada do asijských jídel. Jedná se o velmi účinné přírodní projímadlo, pomáhá trávení, má antiseptický účinek a vysoký obsah vitamínu C. Plod stačí pouze zbavit slupky, tužších vláken a semen.

Exotické ovoceSalak (tzv. hadí ovoce)

Tvrdá šupinatá slupka červenohnědé barvy připomínající hadí kůži kryje pevnou žlutobílou dužinu s jádrem (nekonzumu je se) obalenou průhlednou blankou. Do prodeje se dostává již plně zralý. Má lahodnou charakteristickou navinulou sladkokyselou chuť připomínající jablka. Konzumuje se přímo, stačí pouze oloupat slupku a stáhnout blanku.

Fejchoa (Feioja)

Exotické ovocePodlouhlé plátky mají sytě zelenou barvu. Do prodeje jsou umisťovány nezralé, na omak tvrdé. Při pokojové teplotě rychle dozrávají, nejlepší zralost dosahují, když je slupka poddajná a měkká.

Stačí pouze rozříznout a vyjídat dužinu velmi příjemné chuti připomínající směs lesních jahod, angreštu a kiwi, která velmi hezky voní. Tato chutná bílá zrnitá dužina poslouží jako doplněk ovocných salátů.

Acerola (Barbadoská třešeň)

Exotické ovoceČervené ovoce velikosti třešní. Lesklé ovoce, které roste na keři Malpighia punicofolia v karibské oblasti. Plod obsahuje 3 semena, má mírně nakyslou dužinu a chuť podobnou malinám.

Obsahuje asi 30 krát více vitamínu C než citrón. Konzumuje se čerstvá nebo konzervovaná.

Aktinidie (alias kiwi)

Encyklopedie ovoce: Teplomilné (Exotické)Kiwi je malé ovoce vejcovitého tvaru. Svůj původ má pravděpodobně v Asii, ze které se rozšířilo do Austrálie a na Nový Zéland. Podle svého původního místa nálezu se mu říkalo Čínský angrešt a také aktinidie.

Kiwi má tuhou a hustě chlupatou slupku, kterou většina lidí před konzumací odstraňuje. Kromě vysokého vitamínu C obsahuje také riboflavin, hořčík, železo, draslík a také fosfor. Kromě klasického zeleného kiwi existuje i kiwi zlaté, které však u nás není téměř dostupné.

Datle

Datle byly vyhledávanou lahůdkou už tři tisíce let před naším letopočtem. Lisovaným datlím se také odpradávna říká „chléb pouště“.

Exotické ovoceV kuchyni se zpracovávají nejčastěji jako dezert: jsou karamelizovány a smíchány s pistáciemi a marcipá- nem. Na trhu je i datlový med nebo datlový cukr. Velmi zajímavé je však spojení se sýrem, zvláště čerstvým bílým (například ricotta) nebo smetanovým. Španělé balí datle do šunky a opékají na oleji. Ze zkvašených datlí se dělá palmové víno. Číňané datlemi nadívají pečená selátka. Datle jsou draslíková bomba, ve 100 gramech je 649 mg draslíku.

Fíky

Exotické ovoceFíky jsou plody stromu, který se česky jmenuje smokvoň (ficus carica) a je spřízněn s okrasnými pokojovými květinami, které jsou oblíbené i u nás – fíkusy. Na trhu bývá několik druhů: především misionářský (s purpurově červenou slupkou) a brunšvický neboli magnolia (s jantarově zbarvenou slupkou). Dužina zralých fíků má obvykle krvavě červenou barvu.

Fíky se používají hlavně pro přípravu dezertů (výborné jsou například s portským vínem a šlehačkou nebo s vanilkovou zmrzlinou), jejich příjemná sladkokyselá chuť se hodí i k masu, například k pečeni z bažanta, zajíce nebo vepřového masa. I fíky se chuťově vhodně doplňují se sýry.

Fíky mají univerzální využití. Čerstvé jsou skvělé třeba s kozím sýrem. Ale můžete z nich udělat i chutney nebo marmeládu. Jsou bohaté na kalcium, fosfor, beta karoten, vitamin C, tím pádem jsou významným antioxidantem. Obsahují též vysoké množství minerálu potasium, který pomáhá snižovat krevní tlak, vlákniny a jsou i přírodním laxativem. Fíky se jedí syrové (slupka se musí oloupat), sušené (i se slupkou) či zpracované na marmeládu nebo chutney.

Čerstvé fíky snadno podléhají zkáze. Proto je také většina světové produkce distribuována v podobě sušených plodů, které však nijak neztrácejí na své nutriční hodnotě.

Americké brusinky (Cranberries)

Exotické ovoceDostali se k nám ze Spojených států. Jsou to zářivě červené plody velikosti oliv. Jejich výrazně nakyslá chuť nabízí velké využití při přípravě jídel i nápojů.

Čerstvé se dají povařit s vodou a cukrem a díky pektinu začnou rychle želírovat, takže vznikne omáčka, která se hodí k zvěřině, drůbeži, zelenině nebo dezertům a sýrům. Sušené se používají podobně jako rozinky do pečených moučníků a také se můžou naložit do rumu a podávat k zákusku či zmrzlině.

Nektar, který je velmi osvěžující, se přidává do koktejlů.

 

Zdroje: http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/datle-a-fiky-nejen-na-vanoce_6084.html

http://www.lidovky.cz/bozske-chute-fiku-0zs-/ln_noviny.

asp?c=A080216_000085_ln_noviny_sko&klic=223983&mes=080216_0

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy