REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Potraviny nejbohatší na antioxidanty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Víte které ingredience obsahují nejvíce antioxidantů? Ve světě bylo provedeno nekolik studií a pro nikoho nebylo žádným velkým překvapením, že nejvíce antioxidantů obashuje ovoce a zelenina.


Největší zásobárnou antioxidantů jsou mořští živočichové, kteří jsou zdrojem selenu, oleje, vitaminu E a ovoce vitaminu C a beta-karotenu, bioflavonoidy, zinek, rajčata, meruňky, mandle, lískové ořechy, slunečnicová semínka, kadeřávek, mango, červená paprika, avokádo, treska, sledě, slávky, filé z tresky, brokolice, mrkev, papája, špenát, arašídový, slunečnicový a saflorový olej. Chrání před rakovinou a srdečními onemocněními. Nejlepší jsou v kombinaci s vitaminem A, C a E plus flavonoidy, které se získávají z výtažků borůvek nebo vinných hroznů.

A stupnice podle největšího obashu antioxidantů?

Jednoznačně vyhrává ovoce a zelenina, kdy z ovoce jsou na tom nejlépe lesní borůvky, kanadské borůvky, brusinky, ostružiny, švestky, maliny, třešně a také jablka.

Ze zeleniny je na tom nejlépe artyčok a brambory s červenou slupkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy