REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.


To, co nás povzbudí na těle i mysli

Polévky zasytí a zároveň dodají potřebnou energii. Je jedno, jestli se jedná o vývar, kdy třeba ten slepičí je skvělý proti chřipce a nachlazení, nebo zeleninové krémy, které jsou plné antioxidantů, minerálních látek a vlákniny. Všechny v nás vyvolávají pocit tepla a zahřátí. A to v chladném zimním počasí ocení snad každý. Polévky jsou navíc většinou nízkokalorické a díky tomu, že obsahují ideální poměr bílkovin, sacharidů a tuků, mohou vést i k redukci váhy. V neposlední řadě jsou i skvělým zdrojem draslíku, který kompenzuje nadbytečný příjem sodíku ze soli. Důležitou roli mají polévky také v rámci pitného režimu, do kterého se započítávají. Jeden její talíř totiž odpovídá zhruba čtvrt litru vypité vody.

 

 

Stačí si jen vybrat

Polévky lze připravit v podstatě na jakýkoliv způsob, existuje nepřeberné množství receptů, kdy každý lze osvěžit originálním zpracováním. V České republice i na Slovensku jsou polévky častou součástí jídelníčku. Naši předkové je měli v oblibě především proto, že byly vydatné, zdravé a (co si budeme nalhávat) i levné. Muži je často snídali, protože jim tento pokrm dodal sílu na celý den. Proč jsou tolik oblíbené i dnes? Možná pro svou rozmanitost. Těžko se jich přejíte! Skvěle poslouží jako první chod menu, kdy nastartují žaludeční sliznici k trávení, zvýší apetit a chuť k jídlu, zároveň rozloží příjem stravy do delšího období. Polévka, především krémová zeleninová, ale poslouží i jako hlavní chod. Stačí ji doplnit třeba o kvalitní celozrnné pečivo.

 

Poctivá, která prospívá dětem

Poctivé polévky, tedy takové, které jsou šetrně připraveny a zachovávají maximum nutričně cenných látek, jsou skvělé také pro děti, které v období růstu potřebují z jídla čerpat hodně energie. A právě tu, spolu s dalšími vitamíny, jim tento pokrm dodává. Prostřednictvím polévek navíc do dětí nenásilnou cestou dostanete často nepříliš oblíbenou zeleninu, nebo je šetrnou formou seznámíte s novými surovinami. Pokud chcete tento pokrm ozvláštnit, nebojte se zapojit různé posypky, které děti zaujmou. Můžete použít opražené pečivo, sýr, nejrůznější semínka a mnohé další.

 

 

Rychle, ale se všemi výhodami

Příprava polévky není nijak náročná. Pokud však patříte mezi začátečníky, nebo jste v časové tísni, jistě oceníte Bonduelle Cream Soup, balení zeleninové směsi, ze kterého vykouzlíte lahodný pokrm během pár chvil. Tyto polévkové směsi obsahují již opracovanou a nakrájenou mraženou zeleninu, která díky šokovému zamrazení a sklizni ve své nejvyšší zralosti obsahuje vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů. Cream Soup je k dispozici hned ve třech rozmanitých variantách, a to mixu pro květákovou, dýňovou a zelenou polévku, kterou tvoří cuketa, hrášek, zelené fazolové lusky a brokolice. Pochutnejte si na hustých zeleninových polévkách díky již připraveným směsím, které ušetří váš čas. Stačí jen přidat vodu či vývar, povařit, rozmixovat, dochutit a pak už jen vychutnávat lahodný pokrm, který vás příjemně zahřeje.

Zdroj: bonduelle.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy