REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.


To, co nás povzbudí na těle i mysli

Polévky zasytí a zároveň dodají potřebnou energii. Je jedno, jestli se jedná o vývar, kdy třeba ten slepičí je skvělý proti chřipce a nachlazení, nebo zeleninové krémy, které jsou plné antioxidantů, minerálních látek a vlákniny. Všechny v nás vyvolávají pocit tepla a zahřátí. A to v chladném zimním počasí ocení snad každý. Polévky jsou navíc většinou nízkokalorické a díky tomu, že obsahují ideální poměr bílkovin, sacharidů a tuků, mohou vést i k redukci váhy. V neposlední řadě jsou i skvělým zdrojem draslíku, který kompenzuje nadbytečný příjem sodíku ze soli. Důležitou roli mají polévky také v rámci pitného režimu, do kterého se započítávají. Jeden její talíř totiž odpovídá zhruba čtvrt litru vypité vody.

 

 

Stačí si jen vybrat

Polévky lze připravit v podstatě na jakýkoliv způsob, existuje nepřeberné množství receptů, kdy každý lze osvěžit originálním zpracováním. V České republice i na Slovensku jsou polévky častou součástí jídelníčku. Naši předkové je měli v oblibě především proto, že byly vydatné, zdravé a (co si budeme nalhávat) i levné. Muži je často snídali, protože jim tento pokrm dodal sílu na celý den. Proč jsou tolik oblíbené i dnes? Možná pro svou rozmanitost. Těžko se jich přejíte! Skvěle poslouží jako první chod menu, kdy nastartují žaludeční sliznici k trávení, zvýší apetit a chuť k jídlu, zároveň rozloží příjem stravy do delšího období. Polévka, především krémová zeleninová, ale poslouží i jako hlavní chod. Stačí ji doplnit třeba o kvalitní celozrnné pečivo.

 

Poctivá, která prospívá dětem

Poctivé polévky, tedy takové, které jsou šetrně připraveny a zachovávají maximum nutričně cenných látek, jsou skvělé také pro děti, které v období růstu potřebují z jídla čerpat hodně energie. A právě tu, spolu s dalšími vitamíny, jim tento pokrm dodává. Prostřednictvím polévek navíc do dětí nenásilnou cestou dostanete často nepříliš oblíbenou zeleninu, nebo je šetrnou formou seznámíte s novými surovinami. Pokud chcete tento pokrm ozvláštnit, nebojte se zapojit různé posypky, které děti zaujmou. Můžete použít opražené pečivo, sýr, nejrůznější semínka a mnohé další.

 

 

Rychle, ale se všemi výhodami

Příprava polévky není nijak náročná. Pokud však patříte mezi začátečníky, nebo jste v časové tísni, jistě oceníte Bonduelle Cream Soup, balení zeleninové směsi, ze kterého vykouzlíte lahodný pokrm během pár chvil. Tyto polévkové směsi obsahují již opracovanou a nakrájenou mraženou zeleninu, která díky šokovému zamrazení a sklizni ve své nejvyšší zralosti obsahuje vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů. Cream Soup je k dispozici hned ve třech rozmanitých variantách, a to mixu pro květákovou, dýňovou a zelenou polévku, kterou tvoří cuketa, hrášek, zelené fazolové lusky a brokolice. Pochutnejte si na hustých zeleninových polévkách díky již připraveným směsím, které ušetří váš čas. Stačí jen přidat vodu či vývar, povařit, rozmixovat, dochutit a pak už jen vychutnávat lahodný pokrm, který vás příjemně zahřeje.

Zdroj: bonduelle.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Směs od Labety – Mazanec bez lepku

Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Vánoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě. Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno. Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Věděli jste, že řada sýrů je vhodná pro vegetariány?

Stále více sýrů se vyrábí za použití rostlinného syřidla, a proto jsou vhodné také pro vegetariánskou stravu. V litovelské sýrárně jich takto vyrábí hned několik. Nejznámější je samozřejmě Gran Moravia, který získal certifikát britské Vegetarian society jako potvrzení jeho vhodnosti pro vegetariány (na rozdíl od svých italských protějšků Grana Padano či Parmigiano Reggiano, pro jejichž výrobu se používá živočišné syřidlo). Ostatně právě použití rostlinného syřidla bylo jednou z inovací italské sýrařské technologie, kterou Gran Moravia představuje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy