REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polévky, rady a tipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Každá polévka získá na chuti, vaříme-li v ní kosti, brzlík, srdce, či játra nebo do ní použijeme omáčku z pečení. Polévky vylepšujeme polévkovým kořením, mletými kapiemi a polévkovými kostkami, bujóny …


  • Hotovou polévku dáváme ohřát na plotýnku, která byla již zapnuta a zahřáta a je již vypnuta. Ušetříme tím energii.
  • Polévka musí být hladká, dobře provařená. Proto jíšku zaléváme studenou vodou nebo prochladlým vývarem, metlou dobře rozšleháme a vaříme nejméně 15 až 30 minut.

  • Polévkové maso bude křehké a šťavnaté pokud do vody, v níž se maso vaří, přilijeme trochu vínovice nebo koňaku. Jestliže nechceme použít alkohol, vložíme do vroucího vývaru několik plátků citronu.

  • Pro výraznější chuť polévky můžeme do ní přidat kousek slepičího nebo hovězího bujónu, připraveného v kostce.

  • Jestliže chceme dodatečně mírně zahustit polévky můžeme zkusit trik našich babiček. Jakmile jsou všechny suroviny v hrnci uvařené, přistrouháme k nim syrovou bramboru a vše krátce povaříme.

  • Aby se nám polévka do druhého dne nezkazila, hlavně nezkysla, postavíme ji v nezakrytém hrnci na drátěnou podložku nebo ji podložíme na jedné straně vařečkou, aby pod ni mohl vzduch. Několikrát ji zamícháme, aby se z tuku nevytvořil celistvý povrch. Když polévka vystydne, postavíme ji do chladna.

  • Abychom nemuseli polévky zahušťovat jíškou, přidáváme na zahuštění ovesné vločky. Tím je polévka lehčeji stravitelná a výživnější.

  • Naše babičky používaly do polévek kvůli barvě šafrán. Dnes si můžeme pomoci tak, že najemno nakrájenou mrkev nebo karotku osmažíme na tuku nebo másle a pak ji přidáme do polévky.

  • Hovězí maso vkládáme do studené vody. Vývar tím získá svoji chuť. Polévkovou zeleninu v polévce vaříme jen krátce. Delším vařením se zelenina znehodnocuje.

  • Všechny vložky do polévek, knedlíčky, játrová rýže, noky apod. vaříme vždycky zvlášť a teprve potom je vkládáme do hotové a ochucené polévky.

  • Abychom získali zlatavou barvu vývaru, přidáme při vaření několik slupek z cibule nebo omyté vaječné skořápky.

  • K přípravě mléčných polévek používáme jenom netučné mléko a místo smetany raději jogurt.

  • Polévky si můžeme připravit doma i do zásoby. Máme-li mrazničku, uvaříme si větší množství polévky a potom zbylou nalijeme do mikroténového sáčku nebo do misek, např. od polárkového dortu a polévku máme vždy po ruce. Potom stačí jenom ji ohřát a přidat některou z vložek ( rýže, noky, knedlíčky apod.)

  • Bílé polévky zahušťujeme většinou jíškou nebo moukou rozmíchanou v mléce nebo ve smetaně. Jíšku připravujeme vždy světlou, aby se tuk zbytečně nepřepaloval. Pokud přidáváme do polévky žloutek, polévku již nevaříme, žloutek by se srazil.

  • Vaříme-li v polévce tučné maso, necháme vývar vychladnout a ztuhlý tuk sebereme a použijeme na přípravu jíšky nebo na základ guláše nebo pečeně.

  • Aby se nám na krémové polévce nevytvořil škraloup, vkládáme na povrch kousek čerstvého másla.

  • Husté polévky nejlépe ohřejeme ve vodní lázni a zabráníme tomu, aby se nám nepřipálily.

  • Polévku solíme a kořeníme opatrně, protože delším skladováním a uležením se v nich koření a sůl rozleží a mohly by být překořeněny a přesoleny. Je lépe polévku dochutit až těsně před podáváním.

  • Na dietní polévky používáme zásadně mouku opraženou na sucho na pánvi nebo kastrolku a zjemníme ji máslem.

  • Používáme-li do polévky mléko, je lépe jej předem povařit, abychom zabránili tomu, že se nám polévka nebo omáčka srazí.

  • Překypí-li nám na plotnu polévka nebo mléko a podobně, hodíme na pláty kamen hrst soli. Sůl vsaje do sebe vlhkost a nepříjemný zápach. Poté se plotna snadněji čistí.

  • Polévku zbavíme tuku tak, že položíme na její povrch kousek savého papíru nebo ubrousku a tuk se v něm zachytí.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy