REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polévky, rady a tipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Každá polévka získá na chuti, vaříme-li v ní kosti, brzlík, srdce, či játra nebo do ní použijeme omáčku z pečení. Polévky vylepšujeme polévkovým kořením, mletými kapiemi a polévkovými kostkami, bujóny …


  • Hotovou polévku dáváme ohřát na plotýnku, která byla již zapnuta a zahřáta a je již vypnuta. Ušetříme tím energii.
  • Polévka musí být hladká, dobře provařená. Proto jíšku zaléváme studenou vodou nebo prochladlým vývarem, metlou dobře rozšleháme a vaříme nejméně 15 až 30 minut.

  • Polévkové maso bude křehké a šťavnaté pokud do vody, v níž se maso vaří, přilijeme trochu vínovice nebo koňaku. Jestliže nechceme použít alkohol, vložíme do vroucího vývaru několik plátků citronu.

  • Pro výraznější chuť polévky můžeme do ní přidat kousek slepičího nebo hovězího bujónu, připraveného v kostce.

  • Jestliže chceme dodatečně mírně zahustit polévky můžeme zkusit trik našich babiček. Jakmile jsou všechny suroviny v hrnci uvařené, přistrouháme k nim syrovou bramboru a vše krátce povaříme.

  • Aby se nám polévka do druhého dne nezkazila, hlavně nezkysla, postavíme ji v nezakrytém hrnci na drátěnou podložku nebo ji podložíme na jedné straně vařečkou, aby pod ni mohl vzduch. Několikrát ji zamícháme, aby se z tuku nevytvořil celistvý povrch. Když polévka vystydne, postavíme ji do chladna.

  • Abychom nemuseli polévky zahušťovat jíškou, přidáváme na zahuštění ovesné vločky. Tím je polévka lehčeji stravitelná a výživnější.

  • Naše babičky používaly do polévek kvůli barvě šafrán. Dnes si můžeme pomoci tak, že najemno nakrájenou mrkev nebo karotku osmažíme na tuku nebo másle a pak ji přidáme do polévky.

  • Hovězí maso vkládáme do studené vody. Vývar tím získá svoji chuť. Polévkovou zeleninu v polévce vaříme jen krátce. Delším vařením se zelenina znehodnocuje.

  • Všechny vložky do polévek, knedlíčky, játrová rýže, noky apod. vaříme vždycky zvlášť a teprve potom je vkládáme do hotové a ochucené polévky.

  • Abychom získali zlatavou barvu vývaru, přidáme při vaření několik slupek z cibule nebo omyté vaječné skořápky.

  • K přípravě mléčných polévek používáme jenom netučné mléko a místo smetany raději jogurt.

  • Polévky si můžeme připravit doma i do zásoby. Máme-li mrazničku, uvaříme si větší množství polévky a potom zbylou nalijeme do mikroténového sáčku nebo do misek, např. od polárkového dortu a polévku máme vždy po ruce. Potom stačí jenom ji ohřát a přidat některou z vložek ( rýže, noky, knedlíčky apod.)

  • Bílé polévky zahušťujeme většinou jíškou nebo moukou rozmíchanou v mléce nebo ve smetaně. Jíšku připravujeme vždy světlou, aby se tuk zbytečně nepřepaloval. Pokud přidáváme do polévky žloutek, polévku již nevaříme, žloutek by se srazil.

  • Vaříme-li v polévce tučné maso, necháme vývar vychladnout a ztuhlý tuk sebereme a použijeme na přípravu jíšky nebo na základ guláše nebo pečeně.

  • Aby se nám na krémové polévce nevytvořil škraloup, vkládáme na povrch kousek čerstvého másla.

  • Husté polévky nejlépe ohřejeme ve vodní lázni a zabráníme tomu, aby se nám nepřipálily.

  • Polévku solíme a kořeníme opatrně, protože delším skladováním a uležením se v nich koření a sůl rozleží a mohly by být překořeněny a přesoleny. Je lépe polévku dochutit až těsně před podáváním.

  • Na dietní polévky používáme zásadně mouku opraženou na sucho na pánvi nebo kastrolku a zjemníme ji máslem.

  • Používáme-li do polévky mléko, je lépe jej předem povařit, abychom zabránili tomu, že se nám polévka nebo omáčka srazí.

  • Překypí-li nám na plotnu polévka nebo mléko a podobně, hodíme na pláty kamen hrst soli. Sůl vsaje do sebe vlhkost a nepříjemný zápach. Poté se plotna snadněji čistí.

  • Polévku zbavíme tuku tak, že položíme na její povrch kousek savého papíru nebo ubrousku a tuk se v něm zachytí.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy