REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polévky, rady a tipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Každá polévka získá na chuti, vaříme-li v ní kosti, brzlík, srdce, či játra nebo do ní použijeme omáčku z pečení. Polévky vylepšujeme polévkovým kořením, mletými kapiemi a polévkovými kostkami, bujóny …


  • Hotovou polévku dáváme ohřát na plotýnku, která byla již zapnuta a zahřáta a je již vypnuta. Ušetříme tím energii.
  • Polévka musí být hladká, dobře provařená. Proto jíšku zaléváme studenou vodou nebo prochladlým vývarem, metlou dobře rozšleháme a vaříme nejméně 15 až 30 minut.

  • Polévkové maso bude křehké a šťavnaté pokud do vody, v níž se maso vaří, přilijeme trochu vínovice nebo koňaku. Jestliže nechceme použít alkohol, vložíme do vroucího vývaru několik plátků citronu.

  • Pro výraznější chuť polévky můžeme do ní přidat kousek slepičího nebo hovězího bujónu, připraveného v kostce.

  • Jestliže chceme dodatečně mírně zahustit polévky můžeme zkusit trik našich babiček. Jakmile jsou všechny suroviny v hrnci uvařené, přistrouháme k nim syrovou bramboru a vše krátce povaříme.

  • Aby se nám polévka do druhého dne nezkazila, hlavně nezkysla, postavíme ji v nezakrytém hrnci na drátěnou podložku nebo ji podložíme na jedné straně vařečkou, aby pod ni mohl vzduch. Několikrát ji zamícháme, aby se z tuku nevytvořil celistvý povrch. Když polévka vystydne, postavíme ji do chladna.

  • Abychom nemuseli polévky zahušťovat jíškou, přidáváme na zahuštění ovesné vločky. Tím je polévka lehčeji stravitelná a výživnější.

  • Naše babičky používaly do polévek kvůli barvě šafrán. Dnes si můžeme pomoci tak, že najemno nakrájenou mrkev nebo karotku osmažíme na tuku nebo másle a pak ji přidáme do polévky.

  • Hovězí maso vkládáme do studené vody. Vývar tím získá svoji chuť. Polévkovou zeleninu v polévce vaříme jen krátce. Delším vařením se zelenina znehodnocuje.

  • Všechny vložky do polévek, knedlíčky, játrová rýže, noky apod. vaříme vždycky zvlášť a teprve potom je vkládáme do hotové a ochucené polévky.

  • Abychom získali zlatavou barvu vývaru, přidáme při vaření několik slupek z cibule nebo omyté vaječné skořápky.

  • K přípravě mléčných polévek používáme jenom netučné mléko a místo smetany raději jogurt.

  • Polévky si můžeme připravit doma i do zásoby. Máme-li mrazničku, uvaříme si větší množství polévky a potom zbylou nalijeme do mikroténového sáčku nebo do misek, např. od polárkového dortu a polévku máme vždy po ruce. Potom stačí jenom ji ohřát a přidat některou z vložek ( rýže, noky, knedlíčky apod.)

  • Bílé polévky zahušťujeme většinou jíškou nebo moukou rozmíchanou v mléce nebo ve smetaně. Jíšku připravujeme vždy světlou, aby se tuk zbytečně nepřepaloval. Pokud přidáváme do polévky žloutek, polévku již nevaříme, žloutek by se srazil.

  • Vaříme-li v polévce tučné maso, necháme vývar vychladnout a ztuhlý tuk sebereme a použijeme na přípravu jíšky nebo na základ guláše nebo pečeně.

  • Aby se nám na krémové polévce nevytvořil škraloup, vkládáme na povrch kousek čerstvého másla.

  • Husté polévky nejlépe ohřejeme ve vodní lázni a zabráníme tomu, aby se nám nepřipálily.

  • Polévku solíme a kořeníme opatrně, protože delším skladováním a uležením se v nich koření a sůl rozleží a mohly by být překořeněny a přesoleny. Je lépe polévku dochutit až těsně před podáváním.

  • Na dietní polévky používáme zásadně mouku opraženou na sucho na pánvi nebo kastrolku a zjemníme ji máslem.

  • Používáme-li do polévky mléko, je lépe jej předem povařit, abychom zabránili tomu, že se nám polévka nebo omáčka srazí.

  • Překypí-li nám na plotnu polévka nebo mléko a podobně, hodíme na pláty kamen hrst soli. Sůl vsaje do sebe vlhkost a nepříjemný zápach. Poté se plotna snadněji čistí.

  • Polévku zbavíme tuku tak, že položíme na její povrch kousek savého papíru nebo ubrousku a tuk se v něm zachytí.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy