REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.


Bez čeho? Bez lepku!

V souvislosti se stravováním se pojem „bezlepková potravina“ objevuje čím dál častěji. Lepek je zjednodušeně bílkovina obsažená v obilovinách a přirozeně se tedy vyskytuje i v potravinách z obilovin vyrobených. Po ty, kteří netrpí alergií či intolerancí, není nutné se lepku vyhýbat. Pokud však přemýšlíte o jeho omezení, tak to vám jen prospěje. Bezlepková strava se v dnešní době totiž netýká pouze celiaků, ale začíná patřit do životního stylu i těch, kteří chtějí pro své tělo udělat něco navíc. Tušili jste, že geny pro zvýšené riziko citlivosti k lepku dnes nese až 40 % populace? „Každému, především co se zažívání týče, omezení lepku jen prospěje. Není nutné ho ze stravy vyloučit úplně, ale zkuste nadbytek pšenice v jídelníčku nahradit dalšími druhy obilovin,“ říká nutriční a výživová specialistka, Kristýna Ostratická.

 

 

Kde lepek (ne)hledat?

Lepek konzumujeme mnohem více než v minulosti, a proto je omezení nadbytku pšenice v jídelníčku jedině vítané. „K snídani chléb, k obědu knedlík, těstoviny či zahuštěná omáčka, ke svačině koláček a k večeři další pečivo. Problémem dnešní doby není ani tak konzumace lepku jako takového, ale jeho množství a četnost v naší stravě,“ tvrdí výživová specialistka. Mezi oblíbené potraviny bez lepku patří např. rýže, brambory, luštěniny i pohanka. A právě na zázračné účinky pohanky začíná přicházet stále větší počet strávníků. Nejen, že je nutričně velmi hodnotná, ale má prokazatelně příznivé účinky na lidský organismus. Její velkou předností je obsah rutinu, neboli vitaminu P, který je prospěšný především při léčbě žilních chorob. Mimo jiné také podporuje trávicí systém, regeneruje jaterní buňky, snižuje vstřebávání cholesterolu a je významným zdrojem vlákniny.

 

Pochutnejte si na pohance

Na zvýšenou poptávku bezlepkových potravin rychle reagují i výrobci. S pohankou si můžete rychle a jednoduše připravit sladké i slané recepty. Na tomto superfood si však můžete smlsnout i k svačince. Český výrobce müslli, společnost Emco, má ve svém portfoliu pohankové Mysli na zdraví s příchutí jahody & mandle a čokoláda & mandle. Sáhnout můžete i po bezlepkových ořechových či ovocných tyčinkách. A chcete-li si zajistit přísun pravidelných svačinek, zvolte produktový box „Bez doteku lepku“, který obsahuje 20 oblíbených bezlepkových výrobků.

 

Pohanka v kuchyni:

„Pohanku kroupy využijete jakožto přílohu místo rýže, vhodná je i k zapékání. Lámanku naopak použijte k vytvoření kaše nebo jako pojidlo do karbanátků, sekané apod. Pohanková mouka je zase skvělá na palačinky (tzv. galletes), pohanková krupice je vhodná na sladké obilné kaše či pudinky. Pozor si však dejte při nákupu pohanky neloupané – ta není určena ke konzumaci, ale k vysévání záhonů,“ upřesňuje nutriční a výživová specialistka, Kristýna Ostratická.

 

 

Produktový tip:

Box „Bez doteku lepku“ –  Zdravý životní styl ovlivňuje stále více lidí, kterým záleží na tom, čím se stravují a chtějí být fit. Na oblibě tak stoupají superfood potraviny a bezlepkové výrobky. Hledáte-li dva v jednom, sáhněte po křupavém bezlepkovém mysli, které obsahuje pohankové vločky. V produktovém boxu „Bez doteku lepku“ najdete nejen 4 ks mysli na zdraví, ale dalších 16 ks ořechových a 100% ovocných tyčinek. Odlehčete si na chvíli od lepku a dopřejte si chutnou snídani i svačinu. Produktový box „Bez doteku lepku“ objednávejte na www.emco.cz za 575 Kč s dopravou zdarma.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy