REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plýtvání potravinami ve školních jídelnách pokračuje, některé školy ale ukazují, že existují možnosti zlepšení

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Až 48 000 tun jídla ročně, tedy přibližně 238 tun každý den, vyhodí děti, žáci a studenti v českých školních jídelnách. Po loňské výzvě některé školy a školní jídelny dokazují, že existují možnosti zlepšení.


Podle zaměstnanců školních jídelen skončí jako odpad 20 až 35 procent připraveného jídla. Spolek Skutečně zdravá škola spočítal, že to je 27 tisíc až 48 tisíc tun potravin.

Iniciativa Skutečně zdravá škola proto vloni na jaře přišla s výzvou ke snižování plýtvání potravinami nejen ve školních jídelnách. „Vyzvali jsme školy, aby se zapojily do akceMiluji jídlo, neplýtvám“ a zavázaly se snižovat množství odpadu ve školních jídelnách. Připravili jsme pro pedagogy řadu návodů a vzdělávacích metodik, jak žáky a studenty vzdělávat o dopadech plýtvání potravinami a o možnostech řešení,“ vysvětluje Tomáš Václavík, předseda spolku Skutečně zdravá škola.

 

 

Do výzvy se doposud zapojilo 26 škol. Učitelé na zapojených školách provedli mezi žáky a studenty osvětu o problematice dopadů plýtvání potravinami a představili jim možnosti jeho předcházení. Některé školy se dokonce pustily do auditu – zjistily, jaké množství potravin se v jejich školní jídelně vyhazuje. Z jejich zjištění vyplývá, že osvěta a diskuse o problematice může vést k výraznému zlepšení.

V Základní škole Litvínov – Hamr se do výzvy zapojili důkladně. Kromě osvěty mezi žáky provedli ve školní jídelně dva audity. V dubnu zjistili, že množství odpadu za týden bylo 64 kg. Poté, co proběhla osvěta a učitelé téma s žáky důkladně probrali, zjistili žáci v druhém auditu v září, že celkově se za týden vyhodilo 40 kg zbytků. To je o 37 % méně. „Ve třetím auditu v prosinci bohužel opět množství zbytků narostlo. Společně s žáky jsme vytvořili Akční plán, ve kterém jsme se zavázali do konce roku 2018 snížit množství odpadu o 20 procent a do konce roku 2019 o dalších 20 procent,“ říká Michaela Kociánová ze ZŠ Litvínov – Hamr.

Do výzvy se zapojila také Základní škola Dobřany v okrese Plzeň jih. „Už při vyhlášení kampaně Miluji jídlo, neplýtvám jsem věděla, že to bude těžké. Řešení je dlouhodobý proces. Děti ani dospělí nejsou vychováváni k šetření. Až naší osvětou si někteří uvědomili, o jak velký problém se jedná. Za naši jídelnu mám radost, konečně začaly zbytky ubývat,“ vysvětluje Renáta Černá, vedoucí školní jídelny. Po osvětě se podařilo množství vyhazovaných pokrmů snížit o téměř 15 procent.

Úspěch měla aktivita v Základní škole Dubá. Žáci měřením zjistili, že se množství odpadu poté, co žáci prošli osvětou, snížilo o 25 procent. „Zavedli jsme také společné obědy třídního učitele s žáky a osvětu s využitím materiálů Skutečně zdravé školy provedli ve všech třídách,“ říká Jana Mašková, zástupkyně ředitelky školy.

 

 

Základní škola Slovan Kroměříž dosáhla také výrazného zlepšení. „První diagramy a grafy s výsledky sledování množství odpadu ve školní jídelně na Slovanu v Kroměříži byly pro mnohé žáky, ale i učitele, alarmující. Rozjela se velká reklamní akce, do které se zapojil i školní parlament při ZŠ Slovan. Ve třídách se diskutovalo, hodnotilo a navrhovalo a v hodinách výtvarné výchovy vznikaly plakáty a slogany nabádající všechny „Slovaňáky“ k šetření potravinami. Výsledky dalšího měření už byly uspokojivější – téměř o 20 procent menší množství odpadu než při prvním měření,“ vysvětluje Hana Koláčková, zástupce ředitele školy.

Zapojila se také Základní škola a Mateřská škola Višňové z okresu Znojmo. „Osvětovou kampaň realizujeme ve spolupráci s žákovským parlamentem a aktivně se v roli tazatelů v rámci auditu účastnila většina žáků 2. stupně. Podařilo se nám zvýšit povědomí dětí o dopadech plýtvání potravinami a diskutovat o opatřeních, která mohou vést ke snížení množství vyhazovaných potravin v rodinách. Přidanou hodnotou pak byla spolupráce dětí napříč školou. Samozřejmě je skvělé, že se nám podařilo snížit množství odpadu v jídelně o skoro 15 procent,“ říká Jiří Beran, ředitel školy.

S úspěchem se do výzvy zapojila také Anglická Základní škola Brno. “Výsledkem je, že ke zlepšení a tedy ke snížení množství vyhozeného jídla opravdu došlo. Nicméně změna nebyla tak markantní a podle mě je to právě tím, že už od začátku jsem měla příjemný pocit z toho, že naše děti zas tak moc jídlem v jídelně neplýtvají. Projekt se nám velice líbil a věříme, že měl velký smysl. Do jeho zpracovávání se zapojily všechny věkové kategorie naší základní školy od prvňáčků až po páťáky,” říká Irena Janíčková, vedoucí školní družiny.

„Velké množství vyhazovaného jídla ve školních jídelnách je problém, který není možné vyřešit rychle a jednoduše. Příčin je mnoho a zdaleka ne vždy jsou na vině školní kuchyně. Nicméně příklady ze škol ukazují, že možnosti řešení existují a množství jídla lze po zavedení konkrétních opatření snížit,“ říká Tomáš Václavík ze Skutečně zdravé školy. Doplňuje jej expert na výživu Petr Fořt: „Současný systém stravování ve školách není schopen zabránit plýtvání. Děti nelze nutit sníst, co si objednají, protože jde o to, zda mají hlad, zda na to mají momentálně chuť. Dospělý člověk, je-li moudrý, si uvaří či vybere, na co má zrovna chuť.“

Veškeré informace o výzvě, návod na zapojení a metodické návody pro učitele jsou dostupné na webu http://www.skutecnezdravaskola.cz/miluji-jidlo-neplytvam.

Záštitu výzvě „Miluji jídlo, neplýtvám“ udělila Asociace společenské odpovědnosti, Ministerstvo životního prostředí České republiky a ministr zemědělství ČR.

 

 

Program Skutečně zdravá škola

Skutečně zdravá škola je komplexní program zdravého a udržitelného školního stravování a vzdělávání o jídle. Usiluje o to, aby si děti jídla vážily, znaly jeho hodnotu, dokázaly si je vychutnat a naučily se, jak vzniká. Všechny školy plnící program Skutečně zdravá škola nabízejí dětem kvalitní pokrmy a podporují a rozvíjejí v žácích zdravé stravovací návyky. Skutečně zdravé školy také umožňují žákům pěstovat bylinky, ovoce a zeleninu na školních zahradách, učit se základům vaření a navštěvovat místní farmy. Do programu se mohou zapojit mateřské, základní i střední školy. Mohou se pokusit o získání bronzové, stříbrné a zlaté medaile za splnění kritérií programu Skutečně zdravá škola. Momentálně je zapojeno 353 škol z celé České republiky a 67 z nich již splnilo bronzová, stříbrná nebo zlatá kritéria. Více na: http://www.skutecnezdravaskola.cz/.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy