REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pilip Ivan

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bývalý ministr školství a bývalý ministr financí ČR.


Ivan Pilip slavil Silvestra 1994 střídmě. Povečeřel s rodinou játra grilovaná na roštu a o půlnoci si přiťukl šampaňským. Paní Pilipová dává přednost lehkým jídlům. Za své roční stáže ve Španělsku se hodně nechala inspirovat španělskou a středomořskou kuchyní.

Francouzská paštika

Půl kila mletého masa (napůl hovězí a vepřové), 30 dkg kachních, kuřecích nebo jiných jater, provensálské koření, sůl, celý zelený a bílý pepř, trochu muškátového květu, sůl a bobkový list.

V mixéru rozšleháme játra, smícháme je s mletým masem, přidáme koření a jedno vajíčko, potom celý pepř. Vlijeme do teriny (nemáme-li, můžeme použít jakoukoli nádobu v kastrolu s vodou), pokryjeme bobkovým listem a asi hodinu pečeme. Podáváme nejlépe na listu zeleného salátu pokapaného citronem a olivovým olejem. Můžeme také polít speciální omáčkou připravenou z majonézy, drceného česneku, rybízové šťávy – osolíme a ušleháme.

Tuňákový salát podle paní Pilipové

Připravíme si polovinu hlávky pokrájeného zeleného salátu, půl šterbáku nebo dubáčku, olivový olej, šťávu vymačkanou z poloviny citronu, sůl, mletý pepř a dvě na kostičky pokrájená vajíčka a konzervu tuňáka. Mícháme až těsně před podáváním, aby se salát nevyluhoval.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy