REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pilip Ivan

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bývalý ministr školství a bývalý ministr financí ČR.


Ivan Pilip slavil Silvestra 1994 střídmě. Povečeřel s rodinou játra grilovaná na roštu a o půlnoci si přiťukl šampaňským. Paní Pilipová dává přednost lehkým jídlům. Za své roční stáže ve Španělsku se hodně nechala inspirovat španělskou a středomořskou kuchyní.

Francouzská paštika

Půl kila mletého masa (napůl hovězí a vepřové), 30 dkg kachních, kuřecích nebo jiných jater, provensálské koření, sůl, celý zelený a bílý pepř, trochu muškátového květu, sůl a bobkový list.

V mixéru rozšleháme játra, smícháme je s mletým masem, přidáme koření a jedno vajíčko, potom celý pepř. Vlijeme do teriny (nemáme-li, můžeme použít jakoukoli nádobu v kastrolu s vodou), pokryjeme bobkovým listem a asi hodinu pečeme. Podáváme nejlépe na listu zeleného salátu pokapaného citronem a olivovým olejem. Můžeme také polít speciální omáčkou připravenou z majonézy, drceného česneku, rybízové šťávy – osolíme a ušleháme.

Tuňákový salát podle paní Pilipové

Připravíme si polovinu hlávky pokrájeného zeleného salátu, půl šterbáku nebo dubáčku, olivový olej, šťávu vymačkanou z poloviny citronu, sůl, mletý pepř a dvě na kostičky pokrájená vajíčka a konzervu tuňáka. Mícháme až těsně před podáváním, aby se salát nevyluhoval.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy