REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pět tipů: co jste nevěděli o mražení potravin

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lívanečky s borůvkovým žahourem, tvarohové meruňkové knedlíky, rybízový koláč nebo bublanina s třešněmi, to vše jsou sezónní dobroty, které si pravidelně každé léto dopřáváme. Není divu, jsou výborné! Sezóna právě vrcholí, vše dozrává téměř na ráz a období letošní sklizně bude pomalu minulostí. Oklamte přírodu a udělejte si léto po celý rok. Zamrazte část úrody a v zimě si zpestřete jídelníček vzpomínkami na léto.


Mražení patří k nejúčinnějšímu a nejzdravějšímu způsobu dlouhodobého uchovávání potravin. Při mražení ovoce se vždy držte zásady nemrazit vše a naráz. Pečlivě vyberte nepoškozené zralé, ale ne přezrálé ovoce. Na mražení se nejlépe hodí drobné ovoce s výraznou barvou dužiny jako jsou borůvky, maliny, ostružiny, jahody a rybíz.

 

 

Nejdřív tácek potom sáček

Nesypejte čerstvé ovoce najednou do sáčku, to by se všechny plody zmrazily dohromady do jedné velké hmoty, se kterou by se vám velmi obtížně manipulovalo. „Mnohem lepší je zamrazit omyté a osušené ovoce na tácku nebo plechu s pečícím papírem pěkně vyskládané vedle sebe a po 2 hodinách je sesypat do pevného sáčku, který je určený na mražení potravin,“ radí Karolína Kamberská, ambasadorka značky Fino. Na popisný štítek sáčku nezapomeňte napsat druh ovoce a datum zamražení, pak teprve vše vraťte do mrazáku. S takto zmraženým ovocem se vám bude později velmi šikovně pracovat. Jednotlivé plody budou od sebe oddělené, nebudou nijak deformované a vy si pohodlně odeberete přesně jen takové množství plodů, které budete potřebovat.

Vsaďte na citron

Pokud chcete zamrazit větší ovoce jako jsou jablka, hrušky, meruňky nebo broskve, nakrájejte je na menší kousky. Ale pozor, toto ovoce má tendenci hnědnout, takže už pak nebude vypadat příliš lákavě. Proto je lepší ho před mražením namočit do vody s citronem, který zabrání nežádoucí změně barvy. Pro uchování barvy a kvality pomůže také tento druh ovoce před samotným zmražení lehce blanšírovat.

Rozmrazujte s citem

Až budete mít na podzim chuť na bublaninu, stačí už jen sáhnout do mrazáku pro ten správný sáček. Ovoce rozmrazíte tak, že je necháte pozvolna rozmrznout v lednici. Tím omezíte jednak ztrátu vitamínu C, tak i vývoj bakterií. Rozmražené ovoce už nikdy znovu nezamrazujte, velmi rychle se v něm vyvíjí zdraví škodlivé mikroorganismy. Proto vždy zamrazujte po menších dávkách, abyste spotřebovali přesně takové množství, kolik potřebujete.

 

 

Tip naší redakce:

Fino sáčky na mražení 1 l 60 ks koupíte za doporučenou maloobchodní cenu 34,90 Kč. Fino sáčky na mražení 3 l 50 ks koupíte za doporučenou maloobchodní cenu 54,90 Kč.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy