REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečárka Langeova

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba rostoucí od července do října nehojně pod smrky, vzácně i pod listnáči.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Agaricus langei

Jedlá ……………… Pečárka Langeova je jedlý druh houby, využití jako u jiných volně rostoucích i kupovaných druhů pečárek (žampionů), hodí se na obalování, do směsi a polévek, atd.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste nehojně pod smrky, vzácně i pod listnáči, na bohatších půdách.

Klobouk až 140 mm, v mládí téměř kulovitý až polokulovitý, později plochý, někdy s hrbolem na tmavohnědém středu, není šupinatý směrem k okraji, na hnědavém podkladě hustě rezavě, hnědě, vláknitě šupinatý.

Lupeny nízké, husté, v mládí růžové, později hnědé až hnědočerné, na ostří bělavé. Třeň až 150 mm, válcovitý, na bázi kyjovitě rozšířený, dutý, nejprve bělavý, potom našedlý, po otlačení červenající pod prstenem, vločkatý, prsten mohutný odstávající svrchu, hladký a bělavý, naspodu hnědě šupinkatý. Dužnina je masitá, bělavá, na řezu ihned krvavě červenající, má nakyslou chuť a nevýraznou vůni.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Velmi podobná je pečárka lesní (A. Silvaticus), vytváří menší plodnice, dužnina na řezu červená, pak hnědne a vůně je anýzová.

Autor textu: D. Marounek, autor fotografií: J. Laštůvka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy