REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pavučinec fialový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlý druh houby, ovšem jeho sbírání se doporučuje jen opravdovým znalcům, mezi pavučinci totiž roste mnoho nebezpečných druhů!


Atlas hub - houby lupenaté - pavučinceLatinsky: Cortinarius violaceus

Jedlá ………… Jedlý druh houby. Sběr pavučinců se ovšem doporučuje jen opravdovým znalcům, je mezi nima řada nebezpečných jedovatých druhů.

Doba výskytu: srpen až říjen

Roste místy hojně, většinou ve skupinkách, nejčastěji pod osikami, břízami, duby a buky.

Klobouk až 150 mm, v mládí zvoncovitě sklenutý, později sklenutý až plochý se širokým tupým vrcholem na okraji, dlouho podvinutý, masitý, suchý, plstnatě šupinkatý, tmavě fialový až černo fialový, ve stáří černohnědý.

Lupeny tlusté, široké, zaobleně připojené, tmavě fialové postupně se zbarvující do rezavé až skořicově hnědé barvy od výtrusného prachu. Třeň až 120 mm, válcovitý, kyjovitý na bázi výrazně hlízovitý, vláknitě šupinkatý, tmavofialový, v dospělosti rourkovitě dutý, v mládí s rychle pomíjivou pavučinkou. Dužnina masitá, šedofialová, voní po cedrovém dřevě.

 

Atlas hub - houby lupenaté - pavučince

 

Možná záměna:

Atlas hub - houby lupenaté - pavučinceFialových pavučinců je více, nejvíce podobný je vzácný pavučinec hercynský – Cortinarius hercynisus, jeho dužnina páchne po juchtě, kůži, nebo cedrovém dřevě. Roste pod jehličnany.

Autor textu i fotografií: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy