REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Osvěžující letní nápoje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Horké dny vyžadují dostatečný pitný režim, i když ani mimo letní sezónu bychom přijem tekutin neměli podceňovat! Subjektivní pocit žízně ani zdaleka neodpovídá skutečné potřebě příjmu tekutin. Správně bychom měli pít i když žízeň nemáme! Žízeň je vlastně již důsledek špatné kontroly příjmu tekutin.


Téma měsíceMnožství tekutin, které by měl dospělý člověk vypít se uvádí v rozmezí 2 až 3 litrů za den. Při extra horkých dnech, tzv. tropických i 3 l a více. U malých a předškolních dětí se doporučuje, aby pily 1,5 až 2 litry denně.

A co pít v letních vedrech?

Čistá vychlazená voda jistě osvěží, ale nevím, jak s ní pochodíte právě u dětí. A pánové? Ti vodu opravdu nemusí. Jó pivko, to je něco! Problém je, že nejen že leze vášnivým pijanům do bříška a obsahuje moc a moc kalorií, ale hlavně žízeň ve skutečnosti nezažene! A co teď? Můžete pořád pít kupované minerálky a sirupové šťávy s vodou. Druhá varianta je si s ingrediencemi trochu pohrát a připravit si doma míchané nápoje, bowle či jiné osvěžující letní drinky.

Hlavně pro děti jsou skvělé letní nápoje z ledové tříště. Kostky ledu rozklepeme, nejlépe přes utěrku, ledovou tříšť hodíme do vysokých sklenic a ty zalijeme například citronovým, malinovým či jinak ochuceným sirupem, podáváme s brčky. Kdo nezná, vyzkoušejte, jak vás tento prostý nápoj osvěží! A kdo je líny, nebo na to prostě má, si dnes již může koupit výrobník ledové tříště. V obchodech lze zakoupit i strojky na pomletí klasických kostek ledu i když to vlastně zvládne i kvalitní mixér! Také můžeme dětem vyrobit nealkoholická ovocná bowle. Většinou vám postačí sladká limonáda, čerstvé, na kousky nakrájené ovoce a hodně ledu.

Také ledové čaje jsou skvělé, hlavně ty, co v sobě nemají zbytečné množství cukru. Ledový čaj lze v domácích podmínkách jednoduše vyrobit, přijde vás na pár korun a opravdu s kombinací s ledem nebo ledovou tříští skvěle osvěží.

Zvláštní kategorií jsou mixované zmrzlinové nápoje. Ty miluji! Jahodový nebo vanilkový koktejl se zmrzlinou a ovocem mě vždycky dostane. A kdy jindy než při tropických vedrech je skvělé si dopřát právě takový mléčný koktejl?

Nesmíme však zapomenout ani na studené kávy! Ty jsou samozřejmě určeny jen pro dospěláky! Ledová káva jako je frappé nebo ledová káva z espressa podávaná s kopečky zmrzliny a šlehačkou patří mezi hity letních zahrádek. Lze si ji samozřejmě vyrobit i doma. Studené kávy nejen že osvěží, ale znavené tělo dokáží také skvěle nakopnout a přitom v nich není ani špetka alkoholu.

A jaké nápoje alkoholické?

Pro ženy bych doporučil vinné stříčky. Dobré víno s minerálkou je skvělé. Ale znáte červené víno s pomerančovou limonádou (Fanta, Mirinda)? Bílé víno je zase skvělé s tonikem. Podávané ve vysokých sklenicích s brčky, ozdobené plátky citrónu nebo pomeranče, tyto letní drinky opravdu nemají chybu. Hlavně hodně ledu!

A pro pány? No některé chlapy asi chlemtání piva neodnaučíte. Ale je mnoho skvělých letních longdrinků, které nejen osvěží, ale také se po nich krásně spinká a přitom mužům dodají seksepíl. Od klasických, dnes u nás velmi populárních, mojit (čtěte: mochit) až po ovocné bowle s rumem nebo šampaňským. Tyto koktejly asi chutnají všem, bez rozdílu pohlaví.

Pro inspiraci klikněte na níže uvedené odkazy a můžete plánovat večerní posezení s přáteli na slunné terase, nebo i velké prázdninové párty se spoustou skvělých drinků.

Studené nealkoholické nápoje Studené alkoholické nápoje

Autor: Jiří Langer, ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy