REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Osvěžující letní nápoje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Horké dny vyžadují dostatečný pitný režim, i když ani mimo letní sezónu bychom přijem tekutin neměli podceňovat! Subjektivní pocit žízně ani zdaleka neodpovídá skutečné potřebě příjmu tekutin. Správně bychom měli pít i když žízeň nemáme! Žízeň je vlastně již důsledek špatné kontroly příjmu tekutin.


Téma měsíceMnožství tekutin, které by měl dospělý člověk vypít se uvádí v rozmezí 2 až 3 litrů za den. Při extra horkých dnech, tzv. tropických i 3 l a více. U malých a předškolních dětí se doporučuje, aby pily 1,5 až 2 litry denně.

A co pít v letních vedrech?

Čistá vychlazená voda jistě osvěží, ale nevím, jak s ní pochodíte právě u dětí. A pánové? Ti vodu opravdu nemusí. Jó pivko, to je něco! Problém je, že nejen že leze vášnivým pijanům do bříška a obsahuje moc a moc kalorií, ale hlavně žízeň ve skutečnosti nezažene! A co teď? Můžete pořád pít kupované minerálky a sirupové šťávy s vodou. Druhá varianta je si s ingrediencemi trochu pohrát a připravit si doma míchané nápoje, bowle či jiné osvěžující letní drinky.

Hlavně pro děti jsou skvělé letní nápoje z ledové tříště. Kostky ledu rozklepeme, nejlépe přes utěrku, ledovou tříšť hodíme do vysokých sklenic a ty zalijeme například citronovým, malinovým či jinak ochuceným sirupem, podáváme s brčky. Kdo nezná, vyzkoušejte, jak vás tento prostý nápoj osvěží! A kdo je líny, nebo na to prostě má, si dnes již může koupit výrobník ledové tříště. V obchodech lze zakoupit i strojky na pomletí klasických kostek ledu i když to vlastně zvládne i kvalitní mixér! Také můžeme dětem vyrobit nealkoholická ovocná bowle. Většinou vám postačí sladká limonáda, čerstvé, na kousky nakrájené ovoce a hodně ledu.

Také ledové čaje jsou skvělé, hlavně ty, co v sobě nemají zbytečné množství cukru. Ledový čaj lze v domácích podmínkách jednoduše vyrobit, přijde vás na pár korun a opravdu s kombinací s ledem nebo ledovou tříští skvěle osvěží.

Zvláštní kategorií jsou mixované zmrzlinové nápoje. Ty miluji! Jahodový nebo vanilkový koktejl se zmrzlinou a ovocem mě vždycky dostane. A kdy jindy než při tropických vedrech je skvělé si dopřát právě takový mléčný koktejl?

Nesmíme však zapomenout ani na studené kávy! Ty jsou samozřejmě určeny jen pro dospěláky! Ledová káva jako je frappé nebo ledová káva z espressa podávaná s kopečky zmrzliny a šlehačkou patří mezi hity letních zahrádek. Lze si ji samozřejmě vyrobit i doma. Studené kávy nejen že osvěží, ale znavené tělo dokáží také skvěle nakopnout a přitom v nich není ani špetka alkoholu.

A jaké nápoje alkoholické?

Pro ženy bych doporučil vinné stříčky. Dobré víno s minerálkou je skvělé. Ale znáte červené víno s pomerančovou limonádou (Fanta, Mirinda)? Bílé víno je zase skvělé s tonikem. Podávané ve vysokých sklenicích s brčky, ozdobené plátky citrónu nebo pomeranče, tyto letní drinky opravdu nemají chybu. Hlavně hodně ledu!

A pro pány? No některé chlapy asi chlemtání piva neodnaučíte. Ale je mnoho skvělých letních longdrinků, které nejen osvěží, ale také se po nich krásně spinká a přitom mužům dodají seksepíl. Od klasických, dnes u nás velmi populárních, mojit (čtěte: mochit) až po ovocné bowle s rumem nebo šampaňským. Tyto koktejly asi chutnají všem, bez rozdílu pohlaví.

Pro inspiraci klikněte na níže uvedené odkazy a můžete plánovat večerní posezení s přáteli na slunné terase, nebo i velké prázdninové párty se spoustou skvělých drinků.

Studené nealkoholické nápoje Studené alkoholické nápoje

Autor: Jiří Langer, ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy