REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Osvěžující letní nápoje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Horké dny vyžadují dostatečný pitný režim, i když ani mimo letní sezónu bychom přijem tekutin neměli podceňovat! Subjektivní pocit žízně ani zdaleka neodpovídá skutečné potřebě příjmu tekutin. Správně bychom měli pít i když žízeň nemáme! Žízeň je vlastně již důsledek špatné kontroly příjmu tekutin.


Téma měsíceMnožství tekutin, které by měl dospělý člověk vypít se uvádí v rozmezí 2 až 3 litrů za den. Při extra horkých dnech, tzv. tropických i 3 l a více. U malých a předškolních dětí se doporučuje, aby pily 1,5 až 2 litry denně.

A co pít v letních vedrech?

Čistá vychlazená voda jistě osvěží, ale nevím, jak s ní pochodíte právě u dětí. A pánové? Ti vodu opravdu nemusí. Jó pivko, to je něco! Problém je, že nejen že leze vášnivým pijanům do bříška a obsahuje moc a moc kalorií, ale hlavně žízeň ve skutečnosti nezažene! A co teď? Můžete pořád pít kupované minerálky a sirupové šťávy s vodou. Druhá varianta je si s ingrediencemi trochu pohrát a připravit si doma míchané nápoje, bowle či jiné osvěžující letní drinky.

Hlavně pro děti jsou skvělé letní nápoje z ledové tříště. Kostky ledu rozklepeme, nejlépe přes utěrku, ledovou tříšť hodíme do vysokých sklenic a ty zalijeme například citronovým, malinovým či jinak ochuceným sirupem, podáváme s brčky. Kdo nezná, vyzkoušejte, jak vás tento prostý nápoj osvěží! A kdo je líny, nebo na to prostě má, si dnes již může koupit výrobník ledové tříště. V obchodech lze zakoupit i strojky na pomletí klasických kostek ledu i když to vlastně zvládne i kvalitní mixér! Také můžeme dětem vyrobit nealkoholická ovocná bowle. Většinou vám postačí sladká limonáda, čerstvé, na kousky nakrájené ovoce a hodně ledu.

Také ledové čaje jsou skvělé, hlavně ty, co v sobě nemají zbytečné množství cukru. Ledový čaj lze v domácích podmínkách jednoduše vyrobit, přijde vás na pár korun a opravdu s kombinací s ledem nebo ledovou tříští skvěle osvěží.

Zvláštní kategorií jsou mixované zmrzlinové nápoje. Ty miluji! Jahodový nebo vanilkový koktejl se zmrzlinou a ovocem mě vždycky dostane. A kdy jindy než při tropických vedrech je skvělé si dopřát právě takový mléčný koktejl?

Nesmíme však zapomenout ani na studené kávy! Ty jsou samozřejmě určeny jen pro dospěláky! Ledová káva jako je frappé nebo ledová káva z espressa podávaná s kopečky zmrzliny a šlehačkou patří mezi hity letních zahrádek. Lze si ji samozřejmě vyrobit i doma. Studené kávy nejen že osvěží, ale znavené tělo dokáží také skvěle nakopnout a přitom v nich není ani špetka alkoholu.

A jaké nápoje alkoholické?

Pro ženy bych doporučil vinné stříčky. Dobré víno s minerálkou je skvělé. Ale znáte červené víno s pomerančovou limonádou (Fanta, Mirinda)? Bílé víno je zase skvělé s tonikem. Podávané ve vysokých sklenicích s brčky, ozdobené plátky citrónu nebo pomeranče, tyto letní drinky opravdu nemají chybu. Hlavně hodně ledu!

A pro pány? No některé chlapy asi chlemtání piva neodnaučíte. Ale je mnoho skvělých letních longdrinků, které nejen osvěží, ale také se po nich krásně spinká a přitom mužům dodají seksepíl. Od klasických, dnes u nás velmi populárních, mojit (čtěte: mochit) až po ovocné bowle s rumem nebo šampaňským. Tyto koktejly asi chutnají všem, bez rozdílu pohlaví.

Pro inspiraci klikněte na níže uvedené odkazy a můžete plánovat večerní posezení s přáteli na slunné terase, nebo i velké prázdninové párty se spoustou skvělých drinků.

Studené nealkoholické nápoje Studené alkoholické nápoje

Autor: Jiří Langer, ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy