REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ostroretka stěhovavá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V parmovém pásmu vytváří početná hejna. Její kladný hospodářský význem je dán tím, že zhodnocuje produkci řas, sinic a rozsivek. Sportovními rybáři je též oblíbená. Je křížena s ploticí. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,3 až 0,4 kg. Byly chyceny kusy 2 až 3 kg těžké!


Atlas ryb - kaprovité

 

Latinský název: Chondrostoma nasus

Jiný název: Nase, Nase Carp, Podustva severná, Podust

Rozpoznávací znaky:

Má krásné tělo přizpůsobené k pohybu v proudné vodě. Je štíhlé, protáhlé, pokryté středně velkými šupinami. V menší hlavě má posazená ústa ve spodní části s rohovitými rty. Poměrně velké oko je posazené více k tlamě, nahoře těsně nad pomyslně protáhlou boční čarou. Kromě hřbetní ploutve má ploutve zbarvené do červena. Zadní ploutev je výrazně vykrojená, spíše černo-červená. Hřbet ryby je zbarven do tmavo-šeda, boky jsou pak zbarvené stříbřitě-bíle. Od podoustve říční ji rozeznáme díky řitní ploutvi, kterou má kratší, než podoustev (podoustev má 17 až 22 paprskků, ostroretka jen 9 až 12 paprsků), ocasní ploutev má ukončenou špičkami, zatím co podoustev má koce ocasní ploutve zakulacené. Také je rozdíl ve stavbě těla, kdy ostroretka má tělo protáhlejší a méně zavalité, než podoustev.

Obecně:

Ostroretky jsou velmi pohyblivé hejnové ryby, které až několikrát denně mění místo pobytu. Seškrabují svými k tomu přizpůsobenými pysky nánosy řas na kamenech, vytváří tak typické rýhy, podle kterých se pozná, že tam žijí. Také je lze zahlédnou, díky lesklým bokům, právě při hodování na kamenech. Kromě řas pojídá i larvy hmyzu. V chovných rybnících si ale klidně pochutná i na strouhance, pečivu, šrotu si krmných granulích.

Ostroretka dorůstá délka až 50 cm, váží vzácně až 2 kg. Většinou však narazíme na menší kusy měřící pod 40 cm a vážíce méně jak 1 kg. Dožívá se až 18 let.

Ostroretky se třou od března do května, několik stovek metrů, ale i několik kilometrů proti proudu, kde žijí, většinou dost bouřlivě ve větším skupinách. Jikry se pak přilepují na dno trdliště, které bývá většinou štěrkové nebo kamenné. Hlavně u samců se na hlavě při tření objevuje třecí vyrážka.

Zpracování ostroretky v kuchyni:

Maso ostroretky je poměrně chutné a hodí se pro různé kuchyňské úpravy. Zajímavou zvláštností této ryby je černá výstelka dutiny břišní (zvláště ve tření), což již mnohé rybáře od jídla odradilo. Jde však pouze o místní nahromáždění černého barviva (pigmentu), a ne o jev chorobný. Na chuť masa to vliv nemá!

 

Recepty z ostroretky:

Ostroretky opečené na oleji Smažené ostroretky Grilovaná ostroretka

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy