REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Obědy lidem, ne do koše. Sbírka na záchranu obědů z jídelen je spuštěna.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V České republice meziročně vzrostl počet domácností s příjmem pod hranicí chudoby z 9 % na 16 %. Souběžně se ve firemních kantýnách každodenně vyhodí 72 000 plnohodnotných obědů. Organizace Zachraň jídlo spouští už podruhé veřejnou sbírku Obědovka na fungování projektu Zachraň oběd, díky kterému se daří zbylé obědy doručit lidem v nouzi a eliminovat tak potravinový odpad.


Z dat Ministerstva práce a sociálních věcí vyplývá, že v roce 2022 čelilo v České republice 271 820 dospělých a dětí bytové nouzi. Počet domácností s příjmem pod hranicí chudoby meziročně vzrostl z 9 % v roce 2021 na 16 %, přičemž mezi nejvíce postiženou skupinu patří samoživitelé a lidé v důchodovém věku. Takové navýšení vede k větší potřebě kapacit už tak přeplněných azylových domů. V takových zařízeních minulý rok pobývalo celkem 12 445 osob, z nich 1 393 dětí do 15 let a 1 915 seniorů nad 65 let. Pro většinu z nich je teplé a kvalitní jídlo luxusem, na který běžně nedosáhnou. Zároveň se ve firemních jídelnách v České republice denně vyhodí kvalifikovaným odhadem 72 000 plnohodnotných obědů.

Organizace Zachraň jídlo už několik let pracuje na tom, aby darování přebytečných pokrmů z firemních jídelen bylo běžnou praxí. Díky projektu Zachraň oběd propojuje firemní kantýny a charitativní organizace, které dostávají pro své klienty hodnotné jídlo zdarma. 28. listopadu 2023 spouští veřejnou sbírku Obědovka, jejíž podporou lidé pomohou zachráněná, nevydaná jídla z jídelen doručit potřebným do sociálních zařízení. I obyčejné teplé jídlo může být obrovskou pomocí při snaze postavit se znovu na vlastní nohy.

“Když dostáváme v rámci projektu jídlo, tak vím, že minimálně dcera bude mít pořádný oběd. Je to velká pomoc. Na měsíc máme asi 3 000 korun, takže každé jídlo pomůže, než se postavíme na vlastní nohy,” říká Veronika, klientka azylového domu pro matky samoživitelky.

Za necelé dva roky od spuštění projektu Zachraň oběd se za pomoci mnoha partnerů podařilo organizaci zachránit přes 31 000 obědů a číslo každý den stoupá. V současnosti převáží okolo 100 porcí teplého jídla denně v 5 městech v České republice. V azylových domech ovšem čekají tisíce lidí a nadále se plýtvá ve školních jídelnách, což potvrzují i průběžné výsledky výzkumu Prague Food Waste. V budoucnu tak bude organizace Zachraň jídlo usilovat i o jejich zapojení. V roce 2024 by organizace ráda zachránila a darovala 34 000 porcí plnohodnotného jídla a rozšířila tuto aktivitu i do dalších krajů. Jejím cílem je, aby se darování zbylých, hotových obědů stalo běžnou praxí v celé ČR.

“Pokud bude letošní sbírka Obědovka úspěšná, zvýšíme počet zapojených jídelen i azylových domů a tím nakrmíme další tisíce lidí v nouzi. Pevně věřím, že příští rok bude zlomový a podaří se nám rozjet i darování ze školních jídelen,” dodává ředitelka Zachraň jídlo, Michaela Číhalíková.

Web sbírky: https://www.darujme.cz/obedovka

Web organizace: https://zachranjidlo.cz/

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků