REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

O rybách a jejich zpracování

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ryby tvořily již od dávných dob podstatnou složku lidské výživy. Obliba a hojná spotřeba ryb u nás se udržela až do 18. století. Vzpomeňme jen na jihočeské rybníky, dílo českých rukou a českého důmyslu, které podnes vzorně slouží.


Rybí pokrmy (teplé předkrmy, mezichody a samostatné pokrmy)

Pokrmy upravené z ryb jsou především důležitou součástí pestré stravy, která je spolehlivou zárukou vyvážené výživy, a proto je nutno při sestavě jídelníčku i na ně pamatovat. K přípravě rybích pokrmů používáme masa jak z ryb sladkovodních, tak i z ryb mořských. Máme-li však z nich upravit hodnotný a chutný pokrm, musíme především znát jakost rybího masa, jeho vlastnosti, přípravu, správné kuchání apod. Podrobné poučení vám poskytne následující stať.

O rybách a jejich zpracování v teplé kuchyni

Ryby tvořily již od dávných dob podstatnou složku lidské výživy. Obliba a hojná spotřeba ryb u nás se udržela až do 18. století. Vzpomeňme jen na jihočeské rybníky, dílo českých rukou a českého důmyslu, které podnes vzorně slouží. V současné době však je naše průměrná spotřeba ryb poměrně nízká a neodpovídá zdaleka hodnotě a významu rybího masa, jež má být častým doplňkem naší obvyklé stravy.

Kromě sladkovodních ryb jsou tu také mořské ryby, které vhodně uchované se dovážejí z přímořských oblastí do vnitrozemí a podstatně obohacují nejen rybí sortiment, ale přispívají také k žádoucímu zpestření našeho jídelníčku.

Ryby obsahují lehce stravitelné a hodnotné bílkoviny, dále vitamíny skupiny B a tučnější ryby ještě i dostatek vitamínu A a D. Rybí maso je též bohaté na minerální látky, především však maso mořských ryb na vzácný jód, který jinak v našich potravinách je velmi málo obsažen. Maso z ryb obsahuje oproti masu jatečných zvířat sotva polovinu extraktivních látek, což je příčinou jeho jemné, ale méně výrazné chuti.

Rybí maso je proto a kromě toho pro svou lehkou stravitelnost a vysokou biologickou hodnotu velmi cennou surovinou k přípravě znamenitých teplých i studených jídel, jakož i – vhodně upravené – vítaným doplňkem jídelního lístku nemocných zažívacími poruchami.

Roztřídění ryb

Ryby dělíme na malé a velké sladkovodní, mořské a obojaké (mezi sladkovodními a mořskými rybami je totiž ještě druh ryb, které částečně žijí v obou vodách), na ryby tučné (úhoř, kapr, losos, makrela, tuňák, kamenáč, sleď apod.), na ryby libové (pstruh, štika, treska, mořský jazyk apod.), dále pak při nákupu musíme rozeznávat ryby čerstvé (mezi ně patří i ryby částečně zmrzlé nebo ledované, které jsou k nám zasílány jako čerstvé z přímořských oblastí) a ryby různě konzervované (zmrazené, solené, sušené, uzené a konzervované ve vlastní šťávě nebo v marinádě, popřípadě v oleji).

Uplatnění ryb v kuchyni

Ryby se mohou upravit nejrozmanitějšími způsoby. Receptů na úpravu ryb je takové množství, že je těžko je vypočítat a není ani možné je v rámci tohoto povídání všechny uvést. Z ryb můžeme připravit výborné polévky a omáčky, dále je vaříme, dusíme, pečeme na pánvi a roštu, smažíme, zapékáme, upravujeme na modro, na černo, na smetaně, na paprice apod. Můžeme z nich také upravovat krokety, karbanátky, ragú, paštiky, galantiny a pěny. Ve studené kuchyni jsou vhodné k přípravě salátů, k zalévání do rosolu, marinování atd.

Pamatujme však na to, že nejlepší, pravá a nepotlačená chuť zejména lososovitých ryb vynikne jedině jednoduchou úpravou, tj. vařením bez zeleninové přísady a politím horkým čerstvým máslem nebo pečením na másle (oleji) v troubě.

Další článek: Ryby sladkovodní .

Dle Viléma Vrabce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy