REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.


Nenasycené omega 3 mastné kyseliny si naše tělo neumí vytvořit samo, ale pro naše tělo jsou důležité. Najdeme je kromě jiného právě v rybách. Je všeobecně známo, že národy konzumující hodně ryb, a tedy také omega 3 mastných kyselin, jako Japonci nebo Eskymáci, mají nízký výskyt kardiovaskulárních chorob. A v zemi uprostřed kontinentu, bez moře, je rybí olej ideálním způsobem, jak získat nenasycené omega 3 mastné kyseliny v potřebném množství.

 

 

V minulosti užívání rybího oleje nemělo příliš velký úspěch zejména kvůli chuti. Dnes je ale situace úplně jiná. Norská značka Möller’s s více než 160letou tradicí nabízí produkty, které jsou každoročně oceňované za svoji chuť Mezinárodním institutem chuti a kvality v Bruselu (ITQI). Kromě klasické neochucené varianty nabízí také verze s příchutí citronu či ovoce. Pokud se však obáváte přímé konzumace, můžete oleje použít třeba do salátů nebo smoothies. Na trhu jsou i kapsle a velký úspěch u dětí slaví želé bonbony ve tvaru rybiček.

„Doba se mění a v moderní kuchyni začínáme používat různé druhy olejů, jako třeba lněný, avokádový nebo dýňový. Rybí olej patří k tomu nejzdravějšímu a lze jej také použít pro přípravu některých jídel. Trend čím dál častějšího využití nejen pro přímou konzumaci ale také pro přípravu moderních a zdravých jídel potvrzují i naši spotřebitelé: právě ochucené oleje jsou jednička v oblibě. Třeba citronový se výborně hodí do salátů nebo polévek, ovocný zase do smoothies,“ vysvětluje produktová manažerka značky Möller´s Tereza Kušková a dodává: „Inspirativní sbírku oblíbených receptů členů týmu společnosti Möller´s najdete třeba pod tímto odkazem”.

Rybí oleje Möller’s obsahují kromě mastných kyselin také vitamíny A, D a E. Ty přispívají k normální činnosti mozku a schopnosti soustředit se, normální činnosti srdce, imunitního systému a k ochranně buněk před oxidativním stresem.

 

Na trhu již více než 160 let

Norská značka Möller´s je na trhu rybích olejů lídrem. Její historie začala už v roce 1854, kdy lékárník Peter Joachim Möller vyvinul první „lékařský rybí olej“. Používal jen čerstvé suroviny a olej z tresčích jater extrahoval párou. V jeho tradici i dnes Möller´s pokračuje. Olej se vyrábí výhradně z volně žijících arktických tresek lovených udržitelným způsobem v okolí Lofotských ostrovů. Důkazem kvality je třeba pravidelné ocenění za výjimečnou chuť od Mezinárodního institutu chuti a kvality v Bruselu.

 

Rybí olej, který vám bude opravdu chutnat

Víte, že historky našich babiček o rybím tuku a jeho chuti už dávno neplatí? Nejen, že v moderních olejích rybí chuť téměř neucítíte, ale norská značka Möller’s jde ještě dál. Nabízí také varianty s citronovou a ovocnou příchutí. Rybí oleje Möller’s jsou doplňkem stravy, který ve Skandinávii lidé užívají pravidelně a celoročně. Obsahují totiž přírodní kyselinu Omega 3 z tresčích jater i vitamíny A, D a E. Podporují činnosti mozku a soustředěnost, činnost srdce, imunitní systém a také pomáhají našim buňkám v ochraně před oxidativním stresem. Pokud i tak máte obavy z chuti rybího oleje, zkuste jej přidat do jídel. Je skvělý třeba do polévky, ten citronový zase do salátu či smoothie. Tekutý rybí olej koupíte v lékárnách v čistém provedení nebo s příchutěmi. Můžete ho najít i v kapslích a pro děti je k dispozici v podobě malinových želé rybiček.

Doporučená cena 349,- Kč, k dostání v lékárnách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy