REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?


Záleží na kritériích

Jistě tušíte, že odpověď na předchozí otázku nespočívá pouze v barvě rýže. Kritérií, podle kterých ji můžeme rozdělit do různých skupin, existuje celá řada.

Na rýži se můžeme podívat z pohledu velikosti či tvaru zrn. Jistě jste se již setkali s pojmem dlouhozrnná rýže. V této kategorii naleznete jasmínovou, basmati či třeba divokou rýži. Dále ji lze dělit na střednězrnnou (carnacoli, černá rýže), krátkozrnnou (nishiki) či kulatozrnnou (arborio).

 

 

A co taková délka vaření?

Kterou rýži zvolit, pokud vám už kručí v žaludku a vy potřebujete co nejrychlejší variantu?

Pokud potřebujete opravdu rychlovku, sáhněte po rýži v sáčcích. Nejobvyklejší variantou je parboiled, v sáčcích najdete však i basmati, jasmínovou a různé další. Pokud ale můžete, sáčkové rýži se vyhněte.

Obsahuje výrazně méně živin, protože již byla tepelně upravena předtím, než byla vložena do varných sáčků.

Abychom si však nepletli pojmy s dojmy, předvařená sáčková rýže není totéž, co parboiled rýže. I ta je tepelně upravená, prochází však procesem čtyřfázové hydrotermické úpravy zrna a zajišťuje, že si rýže zachová sypkou konzistenci i po delším vaření a uchová si více živin.

Její vaření vám zabere 10 minut, proto je rozhodně vhodnou variantou, pokud spěcháte. Stejnou dobu přípravy nabízí i basmati rýže.

Více času byste si však měli vymezit na divokou (indiánskou) rýži, a to 20 až 25 minut. Patří mezi méně známé typy a v podstatě se ani nejedná o rýži v plném slova smyslu, oficiálně to jsou to semena vodní trávy. Často ji najdete namíchanou s jinak barevnou rýží.

Počkat si musíte také u přípravy natural rýže, která se pohybuje okolo 20 minut. Pod tento čas se nedostanete ani s italskými druhy arborio a carnaroli.

Pomyslný střed zaujímá jasmínová rýže se svými 15 minutami vaření.

Kromě toho vás mohou zajímat nutriční hodnoty jednotlivých druhů nebo technologické úpravy rýže – k dostání jsou totiž neloupané, přírodní a leštěné druhy.

Pokud je vaší prioritou nízká cena, pak doporučujeme prohlédnout si Lidl leták, ve kterém můžete nalézt různé druhy rýže za výhodné ceny.

 

Příloha, rizoto, sushi – kterou rýži zvolit?

Nyní se dostáváme k nejdůležitější věci, a to k chuti a konzistenci jednotlivých druhů. Díky jejich správnému použití totiž můžete ze svých pokrmů vykouzlit opravdové lahůdky.

Takže, kterou rýži zvolit jako přílohu k masu či zelenině? Velmi neutrální chuť má rýže parboiled, avšak snad nejoblíbenějším typem je basmati. Jde o sypkou rýži s typickou vůní, která velmi dobře doplňuje jak masová, tak i vegetariánská jídla.

Jako přílohu lze využít také jasmínovou rýži, ale zde je lepší, když její chuť již znáte a jste podle toho schopni přizpůsobit zbytek chodu. Její chuť je totiž výrazná, stejně tak jako aroma, a mohla by se tak bít s dalšími výraznými surovinami.

Jasmínová rýže by pak naopak měla být v popředí vašeho zájmu, pokud se chystáte na přípravu asijské kuchyně.

Máte-li chuť na pravé krémové italské rizoto, pak výše zmíněné dlouhozrnné druhy odložte na stranu a jděte po kulatozrnných typech. Velmi dobrá na přípravu rizota je díky své lepkavosti a pevnosti rýže arborio, ještě více se však doporučuje druhá italská varianta, a to carnacoli. Vysoký obsah škrobu a její lepkavost zajišťuje nebývale krémovou konzistenci pokrmu.

A co zvolit, když máte chuť na sushi? V supermarketech naleznete nepřeberné množství rýží s označením „sushi“, jaký druh se ale pod tímto označením může skrývat? Jednou z nejrozšířenějších rýží, se kterou připravíte kvalitní sushi, je krátkozrnná nishiki. 

Pokud však nemáte možnost obstarat si tuto variantu, díky své lepkavosti vám poslouží i zde varianta arborio.

 

 

Rýže jako vhodný doplněk při dietě?

Rýže bývá součástí mnoha dietních jídelníčků. Doporučujeme však, abyste se měli napozoru, každý druh má totiž jinou nutriční hodnotu. Rýže obecně má vysoký glykemický index.

Lze říci, že nejlepší pro diabetiky a dietáře je rýže basmati. Má totiž velmi nízký obsah škrobu a také nízký glykemický index, který je při dietě velmi žádoucí.

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy