REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Návrat žitného krále do českých kuchyní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Žito je všeobecně považováno za zdraví prospěšnou obilovinu, jejíž konzumace je v českých zemích tradičně spjata s výrobou kvasového žitného chleba. I přes tento fakt má v dnešní době na českém trhu největší zastoupení mouka pšeničná, jejíž spotřeba v roce 2018 podle údajů Agrární komory České republiky zhruba 10krát předčila spotřebu té žitné.


Trend využívání bílé pšeničné mouky je dlouhodobě stoupající již od 2. poloviny 20. století, kdy se s rozvojem technologií zdokonalilo zpracování pšenice a její obliba rostla. V té době ale nebyly znalosti zdravotních benefitů mouky žitné na takové úrovni jako dnes.

Hlavní předností celozrnné žitné mouky je ve srovnání s hladkou pšeničnou moukou vysoký obsah vlákniny, která například u celozrnné žitné mouky Pernerka dosahuje hodnot okolo 16 %. Díky tomu vám oblíbený chléb k snídani nebo koláč ke svačině velmi rychle dopomohou k dosažení doporučeného denního příjmu vlákniny, který pro dospělé činí až 30 gramů.

 

 

Proč je pro lidské tělo vláknina tak podstatná?

„Za vlákninu označujeme nestravitelné části rostlin, které prochází tenkým střevem a mohou být dále fermentovány v tlustém střevě. Právě nestravitelnost vlákniny je klíčová vlastnost, díky které mají žitné produkty nízký glykemický index, což znamená, že po jídle nebudete mít brzy hlad. Vláknina taktéž přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi, čímž působí preventivně proti cukrovce 2. typu. Evropská komise navíc schválila zdravotní tvrzení, že žitná vláknina v dostatečném množství přispívá k normální činnosti střev,“ vysvětluje důležitost vlákniny ve stravě Daniel Perner, který pod značkou Pernerka dbá na to, aby jejich žitná mouka byla zpracována co nejšetrněji, a udržela si tak maximální možný obsah vlákniny i dalších stopových prvků.

 

Žito jako zdroj biologicky aktivních látek

Kromě vlákniny obsahuje žito i celou řadu dalších biologicky aktivních látek, mezi kterými jsou nejčastěji zmiňované lignany, taniny, alkylresorcinoly a fytoestrogeny. Jedná se o látky, jejichž konzumace může působit preventivně v rámci vzniku kardiovaskulárních onemocnění nebo osteoporózy. Přesný účinek na zdraví u těchto látek ale není znám a jsou i nadále předmětem rozsáhlých výzkumů, které dále mapují jejich účinky na lidské tělo.

Na jedné věci se ale všechny výzkumy shodují: Pokud chceme plně využít všech pozitivních vlastností žita, důležitá je pravidelná konzumace. Jednotvárnosti se ale bát nemusíte, z žitné mouky se totiž dá péct mnohem více než jen chleba nebo rohlíky.

 

Nejen chleba, ale i lahodné dezerty

Žitná mouka se nejčastěji skloňuje ve spojitosti s chlebem a rohlíky. Upéct si výborný žitný kváskový chléb je určitě skvělý nápad, nemusíte ale zůstávat jen u něj. Žitná mouka dobře poslouží i pro pečení burgerových bulek nebo perníku. Vyzkoušet z ní můžete také lívance, bábovku nebo dokonce famózní cheesecake.

 

 

S kváskem vstříc žitné minulosti

S žitným chlebem zažíváme také návrat kváskového pečiva. Žitný kvas byl k přípravě chleba upřednostňován před nástupem dnes oblíbeného aktivního droždí. Dnes máme k dispozici celou řadu výzkumů, které potvrzují, že kvas a jeho přídavek do těst jsou v souvislosti se zdravím konzumenta více než žádoucí.

Kvas totiž snižuje glykemický index výrobku, zvyšuje dostupnost aminokyselin a proteinů a taktéž celé řady biologicky aktivních látek, např. polyfenolů, které mají antioxidační účinky. Kvas dále ovlivňuje chuťové vlastnosti výrobku a v praxi to znamená, že se například do chleba nemusí přidávat takové množství soli, jejíž nadměrná konzumace zvyšuje krevní tlak.

 

Málo lepší než nic

Návratu zlatých dob žitného pečiva se nejspíš nedočkáme, ale pokud svému tělu občas rádi dopřejeme změnu a pár zdravých soust, vyměnit jednou za čas bílý rohlík či chléb za poctivý žitný, bude jen ku prospěchu.

 

TIP – Žitná celozrnná hladká mouka Pernerka

Celozrnná žitná mouka se vám bude hodit na pečení chleba, přípravu kvásku nebo pro perníková těsta. Vyniká vysokým podílem vlákniny a perfektně jemným mletím, což vám usnadní přípravu.

Upečte si výborný domácí chléb, slané i sladké pečivo nebo třeba medovník z celozrnné žitné mouky Pernerka. Díky unikátní mlecí technologii je mouka dokonale jemně namletá, zatímco si zachovává důležité živiny. Na 100 gramů obsahu 16 gramů vlákniny, takže představuje ideální složku jídelníčku.

 

www.pernerka.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

PODZIMNÍ BRAND BOX 2021 – balíček plný novinek

Nastal čas podzimu i nového Brand Boxu, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. První novinkou v boxu jsou Bramborové Lokše Dr. Oetker. Vyrobené jsou z brambor, mají přirozenou barvu a žádná aditiva. Lokše připravíte díky sypké směsi jednoduše a rychle a bez nutnosti loupání brambor. Dr. Oetker přináší tradici do Vaší kuchyně v podobě bramborových lokší s vysokým podílem brambor, s nízkým obsahem soli a bez aditiv. Cena: 44,90 Kč (280 g)…

číst dále ...

Prohřejte se kvalitním čajem, který pohladí na duši i na jazyku

Připravte se na chladné počasí s výtečnými čaji, které vás nejen dobře naladí, zahřejí, ale také provoní celý domov. Čaj má mnoho podob, chutí, vůní i účinků. Vyznáte se v nich? Nahlédněte pod pokličku jejich typologie a dopřejte si letos ten, který byl navíc vyrobený v souladu s přírodou!

číst dále ...

Návrat žitného krále do českých kuchyní

Žito je všeobecně považováno za zdraví prospěšnou obilovinu, jejíž konzumace je v českých zemích tradičně spjata s výrobou kvasového žitného chleba. I přes tento fakt má v dnešní době na českém trhu největší zastoupení mouka pšeničná, jejíž spotřeba v roce 2018 podle údajů Agrární komory České republiky zhruba 10krát předčila spotřebu té žitné.

číst dále ...

Listopad přivál klasické české recepty z kvalitních surovin

Dlouhé podzimní večery i temná rána moc na energii nepřidají. Málokomu se chce dělat něco jiného než ležet v posteli. Možná vás z ní ale vytáhnou naše voňavé recepty. Dá se říct, že jsme tentokrát vsadili na jistotu. Čeká na vás česká klasika, kterou jsme se pokusili vyšperkovat k dokonalosti. Když jsme pokrmy sami připravovali, sáhli jsme po těch nejkvalitnějších surovinách, z jejichž obalů to prozrazují i značky kvality Klasa, Regionální potravina, BIO aj. Pochutnejte si na španělském ptáčku s houskovým knedlíkem, dýňových plackách, bramborové polévce nebo nezapomenutelném jablečném štrúdlu.

číst dále ...

Adventní přípravy na jednom místě? Regionální potravina představuje Velkého vánočního průvodce

Vánoční čas je pro mnohé z nás obdobím shonu a stresu, v němž se snažíme stihnout všechny úkony včas a přichystat pro naše nejbližší krásné svátky se vším všudy. Toho si všímá soutěž Regionální potravina, která se letos rozhodla ulehčit nám vánoční trápení a připravila unikátní projekt – Velkého vánočního průvodce. V šesti předvánočních týdnech zde návštěvníci naleznou velkou porci inspirace na vánoční recepty, výzdobu či dárky. Vše je přehledně rozděleno po týdnech s přiloženým úkolníčkem, abyste měli jistotu, že jste na nic nezapomněli. Vychutnejte si adventní období v klidu a pohodě s Regionální potravinou!

číst dále ...

Dýně v ketonové dietě: 3 recepty, které si zamilujete

Mysleli jste si, že když držíte dietu, nemůžete do svého jídelníčku zařadit dýni? Omyl! Dýně má v ketonové dietě rozhodně své místo. Protože její sklizeň právě vrcholí, připravili jsme pro vás 3 výborné a zdravé pokrmy, které by ve sbírce vašich oblíbených receptů neměly rozhodně chybět.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy