REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Návrat ke kořenům: Kvasové chleby jako základ jídelníčku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dokážete si představit svůj život bez chleba? Mnoho z vás by jistě muselo uznat, že těžko. V moderní době je však pečivo vnímáno jako přežitek, který jako potravu přijímat nemusíme. Zdravý jídelníček však na chléb rozhodně nezapomíná. A rozhodně ne na ten kvasový.


Ve starých dobách se pekl chléb podle osvědčených receptur. Využíval se kvas a proces pečení bochníku chleba se dal přirovnat k práci alchymistů. Výsledek byl sice nejistý, když ale vše dopadlo dobře, mohli si strávníci pochutnat na výborném chlebu s nakyslou chutí, a hlavně s pořádnou dávkou živých kultur. V 19. století se ale místo kvasu začalo využívat droždí. To sice o pár dnů prodloužilo trvanlivost pečiva, všechny další benefity ale byly ty tam.

 

 

Současné trendy volají po zdravém životním stylu. Chcete zhubnout? Nejezte tohle. Chcete být v kondici? Omezte tamto. Pečivo, zejména chléb, patří podle některých odborníků na zdravou výživu mezi zakázané potraviny. Přitom tomu tak ale vůbec být nemusí. Záleží hlavně na výběru kvalitního chleba.

Sáhněte po kvasovém žitném chlebu, který je plný jen toho nejlepšího pro lidský organismus. Pomáhá při trávení, obsahuje velké množství živých kultur, které dodají pocit blaha zažívacímu traktu, poctivě zasytí, a hlavně výborně chutná. Uvidíte, že chuti žitného chleba přijdete okamžitě na chuť a jeho pozitivní účinky jen oceníte.

Chléb je základní surovinou našeho tradičního českého jídelníčku. A kdy jindy mu vzdát hold než na Světový den chleba, který má místo v kalendáři 16. října. Bez možnosti ukrojit si krajíc poctivého chleba by to přece nešlo. Ostatně z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že každý člověk sní zhruba 40 kilogramů chleba ročně a například v pekárnách hypermarketů Globus ho denně prodají až 18 000 kusů, což není zrovna málo. Proto by mělo být pro každého prioritou sahat jen po tom nejkvalitnějším, co nám mohou pekárny nabídnout.

 

PORADNA

Jak správně uskladňovat chleba?

Osvědčené metody našich babiček není radno podceňovat. Ty bochník uchovávaly v čisté utěrce nebo plátně. „Před tím, než dáte chléb do chlebníku, zabalte jej do lněné utěrky,“ potvrzuje i Pavel Meduna, vedoucí pekárenské výroby hypermarketů Globus. Pokud je v obchodě na výběr, vždy je lepší upřednostnit papírový sáček před igelitovým. Doma jej ale z papírového sáčku vždy vyndejte. Chleba je také možné zmrazit. Je důležité, aby byl zamražen ve chvíli, kdy je ještě čerstvý, aby si zachoval stejnou chuť i po rozmrazení. Bochník nakrájejte na plátky, po jednom proložte pečícím papírem a dejte do mikrotenového sáčku. Když budete mít chuť, stačí z mrazáku vytáhnout tolik krajíců, kolik bude potřeba. Nic ale nenahradí chuť a vůni právě upečeného bochníku. Proto je nejlepší kupovat čerstvé pečivo pravidelně.

 

Poznámka redakce:

Hypermarkety Globus provozují svá vlastní pekařství, kde vyrábí chléb a pečivo tradičním řemeslným postupem podle vlastních receptur. Základem tradičních postupů je tradiční žitný kvas, který si pekaři Globus sami vyrábí. Zákazníci tak mají jistotu, že pečivo z Globusu má skvělou chuť, je vždy čerstvé, poctivé a dlouho vydrží. Pekařství Globus nabízí téměř 100 pekárenských výrobků z mouky výhradně od českých mlynářů.

Hypermarkety Globus mají i svá cukrářství, které nabízí více než 80 výrobků. Cukrářky z Globusu připravují tradiční zákusky, dezerty, dorty či vánoční cukroví, to vše z kvalitních surovin.

Více na www.globus.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy