REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nápadité recepty „co dům dal“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chodíte nakupovat potraviny každý den nebo vám stačí ledničku naplnit 1–2krát do týdne? Nejenom pro ty, kteří chodí neradi nakupovat, jsou tu čtyři recepty ze základních surovin, které by neměly chybět na nákupním seznamu ani v domácnosti. Nejlépe se samozřejmě vaří z čerstvých, voňavých a sezónních surovin. Kvalitu takových potravin za vás hlídají značky kvality jako Klasa, Regionální potravina, „biozebra“ apod. Takže i pro občasné zákazníky obchodů a supermarketů je nakupování hračka, stejně jako recepty z běžných surovin. Nechte se jimi inspirovat.


ŠUNKOVÁ POMAZÁNKA

Pomazánka z šunky a másla je výbornou alternativou místo klasického chleba se šunkou. Navíc se dá kombinovat se zeleninou nebo různými klíčky, které dodají jídlu šmrnc
a pikantnost. Pro tuto pomazánku použijte kvalitní šunku nebo mix uzenin vysoké kvality, například značky Klasa. Klíčem úspěchu je podíl masa v šunce. Čím vyšší, tím lepší, v opačném případě bude pomazánka řidší, a ne příliš výrazné chuti.

Počet porcí: 4–6
Doba přípravy: 15 min.

Ingredience:

300 g šunky
250 g pomazánkového másla
100 g změklého másla
pepř, sůl
čerstvá řeřicha a klíčky červené řepy

Postup:

Šunku pokrájejte na menší kusy a poté ji rozmixujte najemno. Máslo vyšlehejte do pěny a poté do něj vetřete pomazánkové máslo. Vmíchejte rozmixovanou šunku a vše dochuťte solí a pepřem.
Podávejte na čerstvém chlebu a ozdobte řeřichou a klíčky.

 

PEČENÉ PLNĚNÉ BRAMBORY

Suroviny na přípravu tohoto jídla má doma standardně snad každý. Že i  z mála lze skvěle uvařit, o tom vás přesvědčí tento recept. Plněné brambory pak můžete servírovat samotné nebo jako přílohu k jídlu. Pro tento recept jsou ideální brambory varného typu C, označené modrou barvou.

Počet porcí: 6
Doba přípravy: 90 min.

Ingredience:

6 větších brambor (nebo více menších)
200 g zakysané smetany
100 g šunky
150 g eidamu vcelku
2 rajčata
1 jarní cibulka
2 stroužky česneku
olej

Postup:

Brambory vyskládejte na plech, pokapejte je olejem, osolte a opepřete. Pečte na 190 °C asi 40 minut nebo doměkka (dle velikosti brambor). Poté je nechte mírně vychladnout. Z brambor odřízněte vršky a vydlabejte dužinu. Tu v misce smíchejte se smetanou, prolisovaným česnekem a nasekanou šunkou. Osolte a opepřete. Do každé brambory vložte 1–2 plátky rajčat, naplňte ji směsí ze zakysané smetany a navrch nasypte nastrouhaný sýr. Takto naplněné brambory vyskládejte na plech, vraťte do trouby a pečte dozlatova. Podávejte posypané nasekanou jarní cibulkou.

 

ZAPEČENÝ CHLÉB S VEJCEM

I z obyčejného chleba se dá vykouzlit skvělá svačina nebo večeře. Chlebový sendvič plněný slaninou a sýrem, zapečený na grilu se zakysanou smetanou, ozdobený volským okem a pažitkou. Zní to možná složitě, ale příprava není tak pracná, jak by se zdálo. Víte, jak poznáte vhodný chléb na přípravu této pochoutky? Správný chléb by měl po zmáčknutí zapraskat a spodní kůrka by měla po poklepání „zazvonit“.

Počet porcí: 2
Doba přípravy: 40 min.

Ingredience:

4 krajíce chleba
1 lžíce kečupu
2 vejce
100 g slaniny
100 g strouhaného sýra na náplň (viz 1. bod postupu)
50 g strouhaného sýra do směsi na zapečení (viz 3. bod postupu)
4 lžíce zakysané smetany
50 g másla
sůl, pepř
pažitka

Postup:

Chléb potřete kečupem, na něj poklaďte slaninu a sýr a poté přiklopte druhou částí potřenou máslem. Stejným způsobem připravte i druhý „sendvič“. Na pánvi opečte chleby z obou stran dozlatova a poté je položte na plech. V misce smíchejte zakysanou smetanu se strouhaným sýrem a lžičkou nasekané pažitky. Osolte a opepřete. Zakysanou smetanu navrstvěte na každý sendvič a poté plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C, nastavené na program „gril“. Chleby pečte dozlatova a poté je z trouby vyjměte. Vejce připravte jako „volská oka“ a podávejte je na chlebech. Osolte a opepřete, ozdobte nasekanou pažitkou.

 

JABLEČNÝ BERÁNEK (HRNKOVÝ)

Bez beránka by nebyly Velikonoce to pravé. Tento hrnkový vám navíc půjde pěkně od ruky. Čerstvá jablka beránka krásně zvláční a dodají mu lehké ovocné aroma. Na přípravu vybírejte jablka, která voní a nejsou potlučená. Pokud chcete mít jistotu, která jablka jsou v daném období nejlepší, navštivte stránku akademiekvality.cz. Nezbývá než oprášit formu a pustit se do pečení.

Počet porcí: 6–8
Doba přípravy: 90 min.

Ingredience:

1 hrnek krupicového cukru
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
3/4 hrnku rozpuštěného másla
2 lžičky strouhané citronové kůry
4 vejce
1 hrnek mléka
2 nastrouhaná jablka
2 lžičky skořice
půl hrnku plátkových mandlí
tuk na vymazání formy + hrubá mouka

Ingredience na zdobení:

1 bílek
15–20 dkg moučkového cukru
1 kávová lžička citronové šťávy
2 hřebíčky

Postup:

Mouku smíchejte s práškem do pečiva a s cukrem. Přidejte máslo, strouhané jablko, citronovou kůru, skořici, mléko, mandle a vejce. Vypracujte hladké těsto a vlijte ho do dobře vysypané formy na beránka (asi 5 mm pod okraj). Přiklopte druhou částí formy. Na 180 stupňů pečte 45–60 min. Jestli je beránek hotový, můžete vyzkoušet vpíchnutím špejle. Po upečení nechte formu odstát v chladu. Vyklopte beránka, na krk mu uvažte mašli a ozdobte ho.

 

Více podobných receptů najdete na www.akademiekvality.cz. Zde se dočtete i o tom, jak se zorientovat v kvalitních potravinách a vybrat si ty nejlepší.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy