REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Muchomůrka tygrovaná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedovatý druh houby způsobující neurotoxické a izoxazolové otravy. Příznaky otravy se projevují už po 30 minutách!


Atlas hub - houby lupenatéLatinsky: Amanita panterina

Jedovatá ………….. Jedovatý druh způsobující neurotoxické a izoxazolové otravy, příznaky otravy se projevují už po 30 minutách. Horkost v celém těle, pálení a mravenčení kůže, sucho v ústech.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste místy hojně v listnatých lesích, především pod duby a buky. Starší český název muchomůrka panterová.

Klobouk až 120mm, v mládí kulovitý, později sklenutý, ve stáří až plochý, v dospělosti na okraji rýhovaný, za vlhka slizský. Pokožka světle až okrově hnědá, na středu tmavohnědá, pokrytá bělavými útržky vela (bradavkami), ale po deštích často lysá.

Lupeny husté, u třeně volné, bílé, pružné. Třeň až 150 mm, v mládí robustní, později štíhlý, válcovitý, bílý, na bázi rozšířený, obalený tlustou přirostlou nahoře odsedlou pochvou zakončenou rovným bílým lemem s více pásky nad hlízou. Nad pochvou je třeň šupinkatý s blanitým hladkým prstenem, který ve stáří mizí. Dužnina je bílá má, slabě ředkvově bramborový pach a nasládlou chuť.

Možná záměna:

Tuto jedovatou muchomůrku může nezkušený houbař zaměnit za muchomůrku šedivku – Amanita spissa, která nemá na třeni pochvu a prsten je rýhovaný, také za Muchomůrku růžovku –Amanita rubescens, ta rovněž nemá pochvu a má svrchu rýhovaný prsten a červenající dužninu.

Autor textu i fotografie: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy