REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Máta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… má svěží mentolovou chuť a proto se používá na ochucení a zdobení nápojů, při výrobě dezertů, zmrzlin a ovocných salátů …


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Máta peprná
Lidově: Větrové koření, minta, fefrminc, balšám, balšán

Pochází původem z Anglie. Využívají se její listy

Má svěží mentolovou chuť a proto se používá na ochucení a zdobení nápojů, při výrobě dezertů, zmrzlin a ovocných salátů.

Máta je výborná i do tvarohových pomazánek, jako příloha ke smetanovým sýrům. Dále se využívá u výroby studených omáček, k drůbeži či do zeleninových salátů, nádivek a sekaného masa.

Není vhodné mátu skladovat déle než rok a musíme ji mít uloženou v dobře utěsněné nádobě!

Čaj z máty uklidňuje trávení, pomáhá při zánětech horních cest dýchacích. Listy macerované v oleji pomáhají na bolesti svalů a při revmatických bolestech.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy