… má svěží mentolovou chuť a proto se používá na ochucení a zdobení nápojů, při výrobě dezertů, zmrzlin a ovocných salátů …
Botanický název: Máta peprná
Lidově: Větrové koření, minta, fefrminc, balšám, balšán
Pochází původem z Anglie. Využívají se její listy
Má svěží mentolovou chuť a proto se používá na ochucení a zdobení nápojů, při výrobě dezertů, zmrzlin a ovocných salátů.
Máta je výborná i do tvarohových pomazánek, jako příloha ke smetanovým sýrům. Dále se využívá u výroby studených omáček, k drůbeži či do zeleninových salátů, nádivek a sekaného masa.
Není vhodné mátu skladovat déle než rok a musíme ji mít uloženou v dobře utěsněné nádobě!
Čaj z máty uklidňuje trávení, pomáhá při zánětech horních cest dýchacích. Listy macerované v oleji pomáhají na bolesti svalů a při revmatických bolestech.