REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lopatička kyjovitá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když je lopatička kyjovitá jedlá houba, pro svou vzácnost do kuchyně určitě napetří!


Atlas hub - VřeckatéLatinsky: Spathularia flavida

Jedlá ………………… Je jedlá, ale pro malou vydatnost a vzácnost nemá pro kuchyňské využítí žádný význam.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste obvykle ve skupinách, vzácně ve všech typech lesa, nejčastěji jehličnaté porosty.

Lopatička kyjovitá je velice zajímavá houba, která vytváří až 80 mm vysoké plodnice, lopatkovité, žluté, okrově až krémově zbarvené. Klobouk je bočně smáčklý, mírně zprohýbaný a bočně obklopuje třeň, který je až 30 mm dlouhý, válcovitý, někdy mírně vrásčitý, bělavý.

Lopatička je uvedena v Červeném seznamu jako ohrožený druh, o jejím výskytu by bylo dobré informovat mykologická pracoviště Praha nebo Brno, kontakt najdete na www.myko.cz.

Možná záměna:

Plodnice jsou velmi nápadné a záměna za jiný druh nehrozí.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy