REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lištička pomerančová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lištička pomerančová bývá udávána jako jedlá, jinde jako nejedlá houba. Je podřadné kvality, tak ji raději nesbíráme. Roste v létě až do podzimu.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Hygrophoropsis aurantiaca

Jedlá ……………….. V některých atlasech je uváděna lištička pomerančová jako nejedlá, v některých jako jedlá, jedná se však o houbu podřadné kvality a v době jejího výskytu rostou chutnější druhy.

Doba výskytu: červen až prosinec

Roste velmi hojně jednotlivě, nebo ve skupinách, na dřevě ponořeném v zemi, s oblibou na místech narušených těžbou. Vytváří několik forem z nichž je nejznámější var. albida s bělavým kloboukem a bělavými lupeny, potom varianta černošupinatá var. atrotomentosa, se sazově až tmavě hnědým kloboukem.

Klobouk až 80 mm, nálevkovitý, na omak kožovitý, tenký, oranžový až žlutooranžový. Lupeny sbíhavé, vidlené, mrkvově oranžové, někdy se žlutým nádechem. Třeň až 60 mm, válcovitý, žlutooranžový, často zakřivený, zpočátku plný, ve stáří dutý. Dužnina je měkká, pružná, světle oranžová, bez výrazné vůně a natrpklé chuti.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Nezkušení houbaři si ji pletou s liškou obecnou (Cantharellus cibarius), lištička pomerančová má však měkké plodnice a výrazně vyvinuté lupeny ,liška obecná je tvrdá a místo lupenů jsou lišty.

Autor textu i fotografií: Dalibo Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Upečte si kváskový chleba podle receptu kuchaře Huga Hromase

Milujete pečivo a nedokážete si bez něj představit jediný den? Co si takhle upéct vlastní kváskový chleba? Nejen, že skvěle chutná, ale především si můžete sami zvolit, jaké suroviny použijete a jaké bude výsledné složení vašeho domácího bochníku. Přestože se postup může zdát na první pohled složitý, hravě jej zvládnete. O svůj osvědčený recept společně s dalšími tipy pro pečení prvního chleba se podělil kuchař Hugo Hromas.

číst dále ...

Grilování hovězího z bio farmy? Nejen původ, ale i chuť vás přesvědčí

S letními měsíci je nerozlučně spjato grilování. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je ale třeba se soustředit zejména na výběr kvalitního kousku hovězího masa. Sázkou na jistotu jsou produkty ekologického zemědělství s garantovaným původem. Poradíme vám nejen s výběrem nejlepšího hovězího, ale podělíme se také o recept na lahodnou přílohu.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

BistRAWveg má ambici být zdravým „mekáčem“

Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdravá, ale protože bude chutnat. Tak představuje koncept bister bistRAWveg Stanislav Petříček, zakladatel a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting.

číst dále ...

Nejlepší hovězí steak? Ten vyzrálý

Abyste si na steaku opravdu pochutnali, nemusíte chodit do luxusní restaurace. Výtečný kus hovězího připravíte i v pohodlí domova. Klíčem není tajný recept, ale především výběr správného masa a jeho vlastnosti. Prozradíme vám, na co si dát pozor. Až budete příště zvát přátele na podvečerní grilovačku, nemáte se čeho obávat.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy