REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Liška ametystová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je to sice jedlá houba, ale poměrně vzácná, proto ji raději netrháme!


Atlas hub - Houby nelupenatéLatinsky: Cantharellus amethysteus

Jedlá ……………………. Liška ametystová je jedlý druh jako liška obecná, pro svoji vzácnost se však raději v lese pokocháme jejím krásným zbarvením a netrháme ji.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste vzácně pod listnáči, nejčastěji duby, buky, břízami vzácně pod borovicemi.

Klobouk až 80 mm, polokulovitý, brzy plochý, ve středu prohloubený, nepravidelný, zvlněný s podvinutým okrajem, suchý plstnatý zbarvený fialově, nejčastěji ve středu, někdy je zbarvený celý klobouk. Lišty žluté, vidlené, sbíhavé na třeň. Třeň až 40 mm masitý, válcovitý k bázi se zužující. Dužnina je tuhá, na řezu krémově žlutá, později hnědooranžová, chuť i vůně příjemná.

Možná záměna:

Svoji barvou nezaměnitelný druh.

Autor textu: D. Marounek, autor fotografie: M. Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy