REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Líha srostlá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tuto houbu najdem většinou v trsech kolem cest. Dříve byla považována za houbu jedlou, ale hlubším bádáním bylo zjištěno, že při dlouhodobé konzumaci podporuje rakovinotvorné bujení!


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lyophyllum connatum

Nejedlá …………………………… Tato líha byla donedávna pokládána za jedlou, nejnovější výzkumy ukázaly, že obsahuje látky, měnící genetický základ buněk. Nezpůsobuje pravé otravy, ale při časté konzumaci může vyvolat rakovinové bujení!

Doba výskytu: srpen až říjen

Líha srostlá roste dosti hojně v listnatých, ale i jehličnatých lesích, obvykle v trsech kolem cest.

Klobouk až 100 mm, v mládí sklenutý s podvinutým okrajem, později téměř plochý s ostrým okrajem, hladký, ojíněný, bělavý až našedlý. Lupeny krátce se sbíhající na třeň, bělavé, husté. Třeň až 100 mm válcovitý, bílý až krémový. Dužnina dosti tuhá, bělavá se slabou moučnou vůní.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Laik může líhu srostlou zaměnit za některé bílé druhy strmělek, které rostou na podzim například za jedovatou strmělku listomilnou (Clitocybe phyllophila), která má anýzovou vůni.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy