REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Léto dráždí srdce a střeva. Připravte si osvěžující letní menu s bylinkami, které zmírňují obtíže

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční čínská medicína nazývá léto obdobím ohně. Na tento element je nejvíce náchylné srdce a tenké střevo, které právě v letním období nejčastěji trpí zdravotními obtížemi. Proto je vhodné těmto orgánům přizpůsobit své aktivity i stravování. To by mělo zahrnovat co nejvíce vody, čerstvé zeleniny a zdravých bylinek. Osvěžte se bylinkovým menu, které jsme pro vás připravili.


Nápoj: Tymiánová limonáda s citrónem

Osvěží, dodá potřebné tekutiny, potěší trávení a je připravená za chviličku. K přípravě sirupu na tymiánovou limonádu potřebujete půl litru vody, 200 gramů cukru, šťávu z asi 10 citrónů a několik větviček tymiánu. Vodu, cukr a tymián povařte, dokud se cukr nerozpustí, následně přeceďte a nechte zchladnout v ledničce. Jakmile bude nápoj studený, vložte do sklenice pár kostek ledu, přilijte citrónovou šťávu, přidejte hotový sirup a případně doplňte vodou.

Tip bylinkářky: „Tymián je výborný pro zdraví střev. Působí proti průjmům, nadýmání a při zánětech zažívacího traktu. Kromě toho má protizánětlivé účinky, bojuje proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a jiným parazitům v břiše,“ uvádí bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje, která má v nabídce také sazenice bylinek.

 

 

Salát: s mátovým dipem

Čerstvá zelenina prospívá zdraví a výborně osvěží. Pro přípravu okurkového salátu budete potřebovat salátovou okurku nakrájenou na kostičky, prolisovaný stroužek česneku a nakrájenou půlku červené cibulky. Na dip vám postačí čerstvě nasekaný svazek máty, který promícháte s bílým jogurtem a zakápnete šťávou z citrónu. Dochutit můžete solí i pepřem.

Tip bylinkářky: „Máta peprná vyniká příznivými účinky na trávicí ústrojí. Má silné antiseptické působení, tlumí nadýmání a celkově zlepšuje trávení. Kromě toho snižuje krevní tlak a stimuluje centrální nervovou soustavu,“ doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná.

 

 

Hlavní chod: Krůtí prsa se šalvějí a špenátem

V létě by ani hlavní chod neměl být tučný a těžký pro srdce a střeva. Vyhněte se proto náročným kalorickým pokrmům a připravte si dietní krůtí maso s bylinkou. K drůbežímu masu se skvěle hodí například aromatická šalvěj, která v receptech nachází mnohá využití. K tomuto pokrmu si připravte 4 plátky krůtích prsou, které lehce naklepete a ochutíte solí a pepřem. Mezitím připravte směs olivového oleje s čerstvou šalvějí nasekanou najemno. V tomto oleji maso zprudka osmažte z obou stran, následně snižte teplotu a podlijte vodou nebo vývarem, než maso změkne. Tato kombinace skvěle chutná například s dušeným listovým špenátem.

Tip bylinkářky: „Šalvěj v létě snižuje pocení. Zároveň umí bylinka zmírnit projevy gynekologických problémů a zánětů močových cest, kterými ženy v parných měsících často trpí,“ vysvětluje bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje, která se zabývá výrobou přípravků z rostlin a nabízí i sazenice bylinek.

 

 

 

Dezert: Levandulová zmrzlina

Voňavá osvěžující zmrzlina z levandule na závěr menu vám v těle rozproudí dobré trávení i náladu. Připravte si 80 gramů krupicového cukru, který s 300 mililitry mléka a hrstí levandulových květů rozmícháte na mírném žáru, tak aby směs neprošla varem, dokud se cukr nerozpustí. Pokud máte raději sladší zmrzlinu, můžete přidat cukru dle vaší chuti. Výsledek nechte vychladnout v ledničce, poté sceďte a přidejte 300 mililitrů smetany ke šlehání. Pokud doma nemáte zmrzlinovač, směs rovnou nalijte do uzavíratelné nádoby a vložte do mrazničky.

Tip bylinkářky: „Levandule má velký význam v aromaterapii. Její vůně uklidňuje, zahání deprese, a pokud si ji naservírujete k večeři, navozuje příjemné usínání. Levandule je prospěšná i pro tělo, protože potlačuje růst bakterií, snižuje krevní tlak, osvědčuje se i při křečích žaludku a upravuje střevní činnost při nadýmání a průjmech,“ uvádí bylinkářka Jarmila Podhorná.

 

 

Zdroj: www.nadeje-byliny.eu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Prague Mussel Week se blíží. Zláká vás na netradiční spojení chutí?

Slávky po baskicku s chorizem, slávky na avokádu nebo pečené slávky na borovicovém jehličí. Už se vám sbíhají sliny a vaše duše (a žaludek) gastronomického dobrodruha plesá nadšením? Pak si v kalendáři vyznačte týden od 23. do 29. 9., kdy do desítek pražských restaurací přiveze food festival Prague Mussel Week 16 tun prvotřídních slávek z holandského Yerseke. A i pokud mořským „potvorám“ zrovna neholdujete, zkuste jim tentokrát dát šanci. Jedná se totiž o klenot mezi superpotravinami, který díky festivalu můžete ochutnat za poloviční cenu.

číst dále ...

Flora Olomouc zve na podzimní „Zahradní slavnost“

Podzimní Flora Olomouc 2019 nabídne ukázku těch nejlepších českých výpěstků nejen ovoce a zeleniny zakomponovaných do hlavní expozice v pavilonu A. Ta nese název „Zahradní slavnost“. Výstava se uskuteční ve dnech 3. – 6. října 2019 a doprovodí ji tradiční Podzimní zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima či projekt Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Měsíc biopotravin je tady, poznejte svého farmáře!

Vyrazte s rodinou na poznávací výlet na farmu či objevovat nové chutě na dožínky. Září je Měsícem biopotravin. Ministerstvo zemědělství podpoří ekologické farmáře už po patnácté. Po celý měsíc můžete se svými potomky navštěvovat nejrůznější akce v regionech, kde budete mít možnost seznámit se s lokálními zemědělci a jejich bioprodukty, které budou chutnat nejen vám, ale i přírodě. Pestrý program myslí na děti i dospělé. Těšit se můžete na ochutnávky, dny otevřených dveří, dílny, vyjížďky na koních, ukázky zemědělské techniky či trhy. Na místě budou navíc čekat odborníci, kteří mohou s čímkoli poradit.

číst dále ...

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem a šlehačkou

Dnes pro vás máme recept na naprosto luxusní věnečky. V receptu ve videu autorka videa zapomněla zmínit, že do pudinku zašlehává 180 g másla. Ovšem jinak jde o skvělý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

číst dále ...

Co považuji za nejodpornější jídlo na světě?

Naše nová anketa má dost výbušné téma. Ochutnali by jste třeba steak ze psa či kočky? A co si pochutnat na živých embryích. Šli by jste do toho? Jaké jídlo tedy považujete za nejodpornější na celém světě, které se opravdu prodává a někteří lidé ho konzumují a to dokonce s oblibou?

číst dále ...

Tři recepty, které vám chutí připomenou dovolenou

Většina z nás má již po dovolené. Bohužel. Chcete-li si vyvolat příjemné pocity a opět si vychutnat chuť dovolené a příjemných zážitků, vyzkoušejte z pohodlí domova recepty, které jsou typické pro indonéskou, francouzskou a egyptskou gastronomii. Suroviny pro jejich přípravu seženete bez problémů i v naší zeměpisné šířce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy