REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lakovka obecná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba bohužel podřadnější kvality, hodí se spíše do směsí a polévek.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Laccaria laccata

Jiný název: Lakovka laková

Jedlá ……………… Lakovka obecná je jedlý druh houby podřadnější kvality, třeně jsou příliš tuhé, lepší je sbírat jen kloboučky. Nejlépe se hodí do polévek a směsí.

Doba výskytu: červenec až listopad

Roste velmi hojně v trávě a mechu v listnatých i jehličnatých lesích, ale i v parcích a zahradách. Někdy je také uváděna pod jejím českým názvem jako lakovka laková.

Klobouk až 40 mm, polokulovitý, později plochý, někdy vmáčklý, na středu jemně šupinkatý, často zprohýbaný, tenkomasý, růžově červený, masově hnědý až oranžově hnědý. Lupeny jsou široce připojené až zoubkem sbíhavé, řídké, tlusté zbarvené růžově až masově. Třeň až 60 mm podélně vláknitý, stejně zbarvený jako klobouk, na bázi většinou z bílou myceliální plstí. Dužnina masově zbarvená z nevýraznou vůní a chutí.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Za lakovku statnou (Laccaria proxima), vytváří mohutnější plodnice, výrazně rýhovaný třeň a oranžově hnědý též jedlá. Nezkušeny houbař může zaměnit za některý druh vláknice (Inocybe) nebo pavučinec (Cortinarius).

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy