REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kumquat – vitamínová bomba

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kumquat pochází z jihovýchodní Asie, ale dnes se pěstuje v teplých oblastech po celém světě. Svým vzhledem připomíná miniaturní pomeranče a patří mezi nejmenší citrusové plody, protože je velký 2-4 cm. Na rozdíl od pomeranče ho můžete jíst i s kůrou. Jediné, co se nejí, jsou semena. Kumquatu musíte přijít na chuť, protože je mírně nahořklý, a ne každému chutná čerstvý.


Skvěle dokáže ochutit pečená masa, zvěřinu, drůbež, jehněčí maso, grilované maso i marinády a fondue. Výborně doplní sladkokyselé omáčky a ozvláštní tradiční recepty – místo asijské kachny na pomerančích vyzkoušejte kachnu na kumquatu. Připravíte z něj také sirup, džem, marmeládu, kandované ovoce nebo náplně do koláčů a dortů. V celku se kumquat používá jako ozdoba koktejlů a na Korfu z něj dokonce vyrábí likér.

Kumquat má antioxidační účinky a pomáhá při vstřebávání železa, což může zrychlit uzdravování. Přispívá k posílení srdce, protože zabraňuje usazování cholesterolu v žilách. Je vhodný pro děti, těhotné a kojící, dospělé, sportovce, starší lidi i děti. Obsahuje větší množství draslíku a mědi, ale hlavně je doslova bombou z hlediska obsahu vitamínu C. Ve 100 g kumquatu je 43 mg vitamínu C, což představuje doporučenou denní dávku pro děti a velkou část denní dávky pro dospělé*. Kumquat si spolu s dalším nákupem můžete objednat na e-shopu Košík.cz.

*Záleží na věku, pohlaví, hmotnosti a pracovní vytíženosti

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy