REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kržatka otrubičnatá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlý druh houby, pro svojí velikost se hodí nejlépe do polévek.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Tubaria furfuracea

Jiný název: Ježatka průsvitná

Jedlá …………………. Kržatka otrubičnatá je jedlý druh, pro svoji velikost vhodný pouze do polévek.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste hojně na zemi a v humusu, v lesích, ale i mimo les v parcích, zahradách.

Klobouk až 30 mm, polokulovitý až vyklenutý, později plochý, v mládí na okraji se zbytky vela, na okraji rýhovaný, oranžově hnědý, na okraji světlejší. Lupeny řídké, nízké, krémové, ve stáří oranžově hnědé. Třeň až 50 mm ,válcovitý bělavě vláknitý, okrově hnědý, někdy s nevýrazným prstenem.

Možná záměna:

Za kržatku zimní (Tubaria hiemalis), pozdější výskyt, živě červenohnědě zbarvený klobouk, mikroskopicky odlišné výtrusy a jinak tvarované cystidy. Někteří odborníci však oba druhy určují jako jeden druh.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy