REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krokodýlí maso

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Maso z krokodýla je velmi oblíbené například v Singapuru. V tamějších restauracích ho najdete připravené na mnoho způsobů. Uvařené v polévce, opečené nebo grilované jako steak, či třeba podušené v pikantní omáčce. V čínském restaurantu pro gurmány v luxusním hotelu Regent je například velkým trhákem krokodýlí eintopf se zeleninou … A v českých restauracích? Tak i tam ho dnes můžete najít!


Dělení a úprava masa - Krokodýlí masoNa světě existuje 23 druhů krokodýlů, sedm z nich je ohrožených. V přírodě patří například krokodýl nilský mezi chráněné druhy. Ohrožen však není, je to druh, který je hojně rozšířený. A to i díky farmám.

Od těch dob, co se začali chovat krokodýli v zajetí, přestávají být loveni ve volné přírodě, tím je tedy paradoxně farmy chrání. Před 30 lety většina kůží, kterých se zpracuje za rok na dva a půl milionu, pocházela z volně žijících zvířat, v dnešní době jsou to jen čtyři procenta, ostatní jsou kůže právě z faremních chovů. V krokodýlích farmách se chovají krokodýli téměř všech druhů a to především pro kůži a maso.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že je Česká republika svým podnebím a polohou absolutně nevhodná pro chov krokodýlů, opak je pravdou. Čeští chovatelé mají poměrně dobré výsledky a v rámci Evropy poměrně dobré postavení. Krokodýlí farmy neslouží pouze k chovu krokodýlů na kůži a maso, tyto farmy jsou také přístupné veřejnosti a lidé se na nich mohou dozvědět spoustu informací o životě těchto nádherných zvířat.

Mezi největší a nejznámější farmy u nás patří krokodýlí farma ve Velkém Karlově na Znojemsku. Tato farma má v současné době v chovu velké množství krokodýlů nilských a je také přístupná veřejnosti, takže plní i funkci vzdělávací a v neposladní řadě začíná být i místním turistickým lákadlem.

Mezi základní potraviny, kterými se zde krokodýli krmí, jsou kuřata a ryby. Vřele doporučujeme se jet podívat, když je farmáři krmí, je to úchvatná podívaná!

Dělení a úprava masa - Krokodýlí masoKuchyňské využití masa z krokodýla:

Na maso pro kuchyňské zpracování lze z krokodýla použít jen první třetinu ocasu.

Chutí krokodýlí maso připomíná maso králičí. Jiní znalci ho zase přirovnávají spíše k masu, které chutná něco mezi drůbeží a treskou nebo sépií. Zkuste si dát do pusy kousek kuřecího, kousek tresky a sépie, asi tak nějak krokodýl chutná. Opravdu vnímáte spíš čich rybiny a chuť kuřecího nebo králičího masa. A tuhost? Ta je závislá na stáří kusu.

Maso krokodýla většinou grilujeme, dusíme, či pečeme. Chováme se k němu podobně, jako k masu hovězímu, tedy zbytečné vysušování mu škodí! Nejlépe je maso krokodýla zprudka opéci a pak ihned podávat. Také vařené není špatné, například polévkám dodá osobitou chuť.

Zdroj: krokodyli.cz a lidovky.cz, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy