REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krokodýlí maso

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Maso z krokodýla je velmi oblíbené například v Singapuru. V tamějších restauracích ho najdete připravené na mnoho způsobů. Uvařené v polévce, opečené nebo grilované jako steak, či třeba podušené v pikantní omáčce. V čínském restaurantu pro gurmány v luxusním hotelu Regent je například velkým trhákem krokodýlí eintopf se zeleninou … A v českých restauracích? Tak i tam ho dnes můžete najít!


Dělení a úprava masa - Krokodýlí masoNa světě existuje 23 druhů krokodýlů, sedm z nich je ohrožených. V přírodě patří například krokodýl nilský mezi chráněné druhy. Ohrožen však není, je to druh, který je hojně rozšířený. A to i díky farmám.

Od těch dob, co se začali chovat krokodýli v zajetí, přestávají být loveni ve volné přírodě, tím je tedy paradoxně farmy chrání. Před 30 lety většina kůží, kterých se zpracuje za rok na dva a půl milionu, pocházela z volně žijících zvířat, v dnešní době jsou to jen čtyři procenta, ostatní jsou kůže právě z faremních chovů. V krokodýlích farmách se chovají krokodýli téměř všech druhů a to především pro kůži a maso.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že je Česká republika svým podnebím a polohou absolutně nevhodná pro chov krokodýlů, opak je pravdou. Čeští chovatelé mají poměrně dobré výsledky a v rámci Evropy poměrně dobré postavení. Krokodýlí farmy neslouží pouze k chovu krokodýlů na kůži a maso, tyto farmy jsou také přístupné veřejnosti a lidé se na nich mohou dozvědět spoustu informací o životě těchto nádherných zvířat.

Mezi největší a nejznámější farmy u nás patří krokodýlí farma ve Velkém Karlově na Znojemsku. Tato farma má v současné době v chovu velké množství krokodýlů nilských a je také přístupná veřejnosti, takže plní i funkci vzdělávací a v neposladní řadě začíná být i místním turistickým lákadlem.

Mezi základní potraviny, kterými se zde krokodýli krmí, jsou kuřata a ryby. Vřele doporučujeme se jet podívat, když je farmáři krmí, je to úchvatná podívaná!

Dělení a úprava masa - Krokodýlí masoKuchyňské využití masa z krokodýla:

Na maso pro kuchyňské zpracování lze z krokodýla použít jen první třetinu ocasu.

Chutí krokodýlí maso připomíná maso králičí. Jiní znalci ho zase přirovnávají spíše k masu, které chutná něco mezi drůbeží a treskou nebo sépií. Zkuste si dát do pusy kousek kuřecího, kousek tresky a sépie, asi tak nějak krokodýl chutná. Opravdu vnímáte spíš čich rybiny a chuť kuřecího nebo králičího masa. A tuhost? Ta je závislá na stáří kusu.

Maso krokodýla většinou grilujeme, dusíme, či pečeme. Chováme se k němu podobně, jako k masu hovězímu, tedy zbytečné vysušování mu škodí! Nejlépe je maso krokodýla zprudka opéci a pak ihned podávat. Také vařené není špatné, například polévkám dodá osobitou chuť.

Zdroj: krokodyli.cz a lidovky.cz, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy