REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křen selský

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Křen selský je vytrvalá bylina s mohutným kůlovým kořenem, pro který se pěstuje jako zelenina. Právě proto ho máme zařazený v zelenině, jinak samozřejmě patří do bylinek, jako ostatně více drůhů zeleniny.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Armoracia rusticana

Jiný název: Chřen

Pochází z jihovýchodní Evropy, ale jako léčivá rostlina a kořenná zelenina se pěstuje odedávna, dnes prakticky v celé Evropě, rozšířil se i v Severní Americe a dalších oblastech. Roste na volně březích vodních toků, v příkopech, na rumištích. Vyhovují mu hlinité až jílovité, vlhké až mírně vysýchavé půdy. Je to však i oblíbená zelena!

Pro léčebné i potravinářské účely se sbírá kořen zpravidla dvouletých rostlin. A to na podzim (září-listopad) a někdy také na jaře (březen-květen). Kořeny se vyryjí rýčem, opatrně očistí, aby se neotloukly a skladují v chladu a vlhku, nejlépe ve sklepě v písku.

Křen je používán jako kořenová zelenina nebo pochutina pro svou palčivou chuť a příznivé účinky na trávení. Obsahuje hořčičné silice, glukosinoláty, vitamín C a těkavé látky se silnými antibiotickými účinky. Rozemletý se používá jako přísada k pokrmům buď v čerstvém stavu nebo konzervovaný.

Čerstvě nastrouhaný křen dodává pikantní chuť pomazánkám, omáčkám. Skvěle se hodí jako příloha k vařenému nebo pečenému masu i rybám.

Recepty s křenem:

Červená řepa s křenem Játrové nudličky s křenem Domácí krenex

Křenová šlehačka se šunkou Křenový dresink

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy