REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kdo pije Radegast, šetří vodu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Palčivé otázky kolem sucha a nedostatku vody se v posledních letech objevují stále častěji. Pivovar Radegast to nebere na lehkou váhu a jde ostatním ve snižování spotřeby vody příkladem. Na výrobu jednoho půllitru piva mu stačí pouze 1,26 litru vody. A to je výsledek, který má opravdu světové parametry.


Pivo je tradiční nápoj a jeden z českých symbolů. Pro výrobu piva se odjakživa používají tři základní suroviny – voda, chmel a slad. A právě voda je při výrobě piva ze základních surovin ta nejdůležitější. Je využívána pro samotnou výrobu nápoje (samotné pivo tvoří asi 95 % vody), tak i v procesech, které s výrobou souvisí. Například voda na mytí pivních lahví nebo pivních sudů. Bez této životodárné tekutiny by vlastně nebyly ani ty zbylé dvě suroviny – chmel a ječmen.

 

 

„Máme kořeny v přírodě a ta si zaslouží, abychom se k ní chovali co nejšetrněji. Snižování spotřeby vody a dopadů výroby na životní prostředí patří mezi naše priority. Za posledních 10 let jsme v nošovickém pivovaru snížili spotřebu vody potřebnou na výrobu piva téměř o 40 %. Jsme v tom jedni z nejlepších na světě,“ uvedl Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast.

A jak si nošovický pivovar stojí ve srovnání s ostatními? Špičkové pivovary v zahraničí se dostanou ve spotřebě vody na přibližně 2,5 litru na jeden půllitr piva. Pár pivovarů v Česku to dokáže srazit až pod dva litry vody na jeden půllitr piva. Pivovar Radegast šel ještě dále a snížil spotřebu vody dokonce na neuvěřitelných 1,26 litru vody na jeden půllitr piva.

 

 

Pivovar Radegast spustil projekty a procesy vedoucí ke snižování spotřeby vody před 10 lety a investoval do nich desítky milionů korun. Tím to ale nekončí. Letos třeba pivovar finančně podpoří projekty z programu Radegast lidem, které se právě na boj se suchem zaměřují.

Radegast vaří pivo z beskydské vody, slad si vyrábí ve vlastní sladovně a používá moravský chmel. Od doby, kdy v roce 1970 uvařil sládek Jaromír Franzl první pivo Radegast s jeho typicky hořkou chutí, se toho hodně změnilo. Přišly nové a moderní technologie, ale odkaz prvního nošovického sládka vařit v pivovaru Radegast kvalitní a hořké pivo s nezaměnitelnou chutí přetrval až do současnosti.

 

Poznámka redakce:

  • V pivovaru Radegast se vaří pivo od roku 1970. Oblibu si získalo díky své charakteristické výrazně hořké chuti. Nyní je pivovar Radegast součástí společnosti Plzeňský Prazdroj
  • Pivovar Radegast je vyhledávaným turistickým cílem, který každoročně navštíví téměř 50 tis. lidí. Je součástí projektu Technotrasa, jehož součástí jsou nejvýznamnější památky Moravskoslezského kraje.
  • S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Za pozitivní působení v oblasti společenské odpovědnosti získal v roce 2018 Plzeňský Prazdroj čtyři významná ocenění v soutěži Business pro společnost TOP odpovědná firma a stal se tak jednou z nejoceňovanějších českých společností v oblasti firemní odpovědnosti v České republice.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy