REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jiřina Bohdalová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Česká herečka Jiřina Bohdalová (nar. 3 května 1931) má ráda především kuřecí drůbkové rizoto…


Jiřině Bohdalové však také rád připravuje jídla její kolega Vladimír Dvořák. Bohdalová je spoluautorkou (společně se Slávkou Kopeckou) již několika kuchařských knih, například Hádej, kam půjdem na večeři, Hádej, kam půjdem na oběd, Hádej, kam půjdem na flám a dalších. Staly se rázem nejprodávanějšími kuchařkami u nás.

Rebarborový koláč s krupicovou kaší podle J. Bohdalové:

1/2 l mléka, 3 lžíce krupice, lžíce cukru.

Těsto: 7 g tuku, žloutek, 70 g cukru, 210 g hrubé mouky, lžíce prášku do pečiva, 300 g rebarbory, cukr, skořice. Z mléka, krupice a cukru uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout. Pak si připravíme těsto. Utřeme tuk s cukrem a žloutkem. Přidáme mouku s práškem, těsto rozetřeme stejnoměrně do vymazané formy nebo na plech, na ně dáme prochladlou krupicovou kaši a posypeme jí tenkými plátky syrové rebarbory. V létě můžeme dát rybíz, vypeckované višně, na podzim jablka. Ovoce posypeme cukrem se skořicí a upečeme ve středně teplé troubě. Koláč můžeme ještě ozdobit sněhovou čepicí ze zbylého bílku, oslazeného lžící cukru. Pocukrujeme ji a necháme zaschnout.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy