REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jirásková Jiřina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Herečka Jirásková Jiřina bývalá ředitelka Divadla na Vinohradech se narodila 17. února 1931 a zemřela 7.1.2013


Měla mnoho svých oblíbených jídel. Bylo to především francouzské kuře. Byla ráda, když vaření šlo pělně od ruky, a vůbec ji nevadilo, že jde o věc tak prozaickou jakou je jídlo.

Oblíbený měla i ovocný salát:

Nakrájíme na kostičky 2 oloupané pomeranče, 2 banány, přidáme půl plechovky kompotovaného ananasu, 50 g loupaných a nasekaných strouhaných mandlí a vanilkový cukr.

Majonéza: Utřeme 1 polévkovou lžíci másla se 2 žloutky. Zředíme 2 dl sladké šlehačky. Důležité je, aby všechny uvedené teploty měly pokojovou teplotu. Potom přidáme šťávu z pomeranče a poloviny citrónu. Osladíme podle chuti vanilkovým cukrem a nalijeme na salát.

Zelný salát připravuje takto:

Zelí nakrájíme na nudličky, spaříme vroucí vodou a smícháme s kuličkami hroznového vína a 2 lžícemi hrozinek. Přeléváme nálevem připraveným z mletého pepře, pískového cukru, soli, octa a oleje.

A jak připravovala houskové knedlíky?

6 skleniček od hořčice a mísu, do které dáme 1 skleničku hrubé mouky a 1 skleničku mléka a 2 žloutky.

Vše smícháme dohromady, osolíme, přidáme 1 skleničku nakrájených housek na kostičky a do toho vmícháme tuhý sníh ze dvou bílků. Touto směsí naplníme rovnoměrně 5 zbylých skleniček, které jsme předtím vymazali máslem a vysypali moukou. Vložíme do kastrolu, aby sklenice byly ponořeny do poloviny a vaříme od okamžiku varu 30 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

26 nejlepších receptů z houbařské kuchařky – TOP recepty na zpracování a přípravu hub

Ty nejlepší houbařské recepty z naší databáze webu ReceptyOnLine.cz pro inspiraci na jednom místě. Vybrali jsme pro vás klasické, ale i méně známé recepty na zpracování a úpravu hub. Vyzkoušené, oblíbené recepty na naložení a zavaření hub, ale také recepty na jejich tepelné zpracování. Prostě TOP recepty na houby 26x jinak!

číst dále ...

Vaření s dětmi: Proč je důležité zapojovat děti už od útlého věku a co všechno je díky tomu naučíme?

Zapojte své nejmenší do přípravy snídaní, obědů i večeří. Je to nejen nová výzva, ale také cenná aktivita, díky které si děti už v mládí osvojí řadu důležitých dovedností. A co víc, naučíte je jíst zdravě a vyváženě. Vaření je základní dovedností, kterou si děti ponesou i do dospělosti. Pomáhá jim rozumět potravinám, výživě a základním dovednostem v kuchyni. Kromě toho se učí matematiku a vědu při měření ingrediencí a při hlídání teploty a času. Malí pomocníci také rozvíjejí své jemné a hrubé motorické dovednosti při krájení, míchání, tvarování a přípravě jídel. Tyto dovednosti jsou zásadní pro koordinaci ruky a oka.

číst dále ...

Tradiční, ale přesto moderní. Těchto pět odrůd vína patří mezi naši nesmrtelnou klasiku, která ale pořád překvapuje

Odměňujete se víkendem na jižní Moravě nebo ve vinařských Čechách, kde si můžete dopřát svěží víno z místního vinařství? Případně máte svůj večerní rituál se sklenkou našeho vína? A pochutnáváte si spíše na módních výstřelcích, nebo vsázíte na klasiku tradičních odrůd, z kterých však naši šikovní vinaři dokáží vytvořit trendy zázraky? Nejste si jisti, které ty tradiční odrůdy vlastně jsou? Pojďme si je představit.

číst dále ...

Zázračná červená řepa

Červená řepa získává v současné české kuchyni stále větší oblibu. Někomu ji však v mládí neznechutili. Za socialismu, ve školní jídelně, bývala často jako jediná příloha ke školním obědům. Nejvíce je oblíbená v Polsku, na Ukrajině, ale také Rusku a Bělorusku a pobaltských státech. Bez červené řepy klasický boršč prostě neuděláte. Oblibu si získala i jako známý prostředek k posílení imunitního systému a bohatá zásobárna přírodních látek, bránících, kromě jiného, vzniku rakoviny. Zatím se to však bezpečně nepodařilo prokázat, jak tvrdí lidová léčitelství v mnoha státech bývalého východního bloku.

číst dále ...

Žlutá řepa

Při vyslovení slova řepa nás hned napadne červená řepa, řepa cukrovka, nebo krmná řepa. V posledních letech se však objevuje v řetězcích a na farmářských trzích, na zahrádkách u drobných pěstitelů žlutá řepa, někdy nazývaná také zlatá řepa. Není tak běžná jako její příbuzná červená řepa, má ale řadu předností. Je jemnější a sladší, při vaření pak nepouští červenou šťávu, nezbarví vám nádobí, ruce ani oblečení, kuchyň a ani vaše děti.

číst dále ...

Olivy: Španělský klenot i zdravá delikatesa

Olivy jsou jedním z nejcharakterističtějších pokrmů středomořské kuchyně a postupem času si našly své místo i v českých domácnostech. Tyto malé kulaté plody jsou nejen lahodným doplňkem spousty jídel, ale také mají mnoho zdravotních benefitů.

číst dále ...

Chcete si upéct domácí chléb? Nebojte se kombinovat mouky, poradíme jak

Znáte ten pocit, když dostanete chuť na čerstvý křupavý chléb, ale není, kam si pro něj zrovna doběhnout? Právě v tu chvíli přichází na řadu chlebové směsi, které jsou vyladěné do posledního zrnka mouky a můžete je snadno vytáhnout ze skříně. A pokud zrovna žádnou chlebovou směs doma nemáte, můžete si mouky na domácí chléb samozřejmě nakombinovat i sami podle své chuti a požadavků.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy