REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jirásková Jiřina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Herečka Jirásková Jiřina bývalá ředitelka Divadla na Vinohradech se narodila 17. února 1931 a zemřela 7.1.2013


Měla mnoho svých oblíbených jídel. Bylo to především francouzské kuře. Byla ráda, když vaření šlo pělně od ruky, a vůbec ji nevadilo, že jde o věc tak prozaickou jakou je jídlo.

Oblíbený měla i ovocný salát:

Nakrájíme na kostičky 2 oloupané pomeranče, 2 banány, přidáme půl plechovky kompotovaného ananasu, 50 g loupaných a nasekaných strouhaných mandlí a vanilkový cukr.

Majonéza: Utřeme 1 polévkovou lžíci másla se 2 žloutky. Zředíme 2 dl sladké šlehačky. Důležité je, aby všechny uvedené teploty měly pokojovou teplotu. Potom přidáme šťávu z pomeranče a poloviny citrónu. Osladíme podle chuti vanilkovým cukrem a nalijeme na salát.

Zelný salát připravuje takto:

Zelí nakrájíme na nudličky, spaříme vroucí vodou a smícháme s kuličkami hroznového vína a 2 lžícemi hrozinek. Přeléváme nálevem připraveným z mletého pepře, pískového cukru, soli, octa a oleje.

A jak připravovala houskové knedlíky?

6 skleniček od hořčice a mísu, do které dáme 1 skleničku hrubé mouky a 1 skleničku mléka a 2 žloutky.

Vše smícháme dohromady, osolíme, přidáme 1 skleničku nakrájených housek na kostičky a do toho vmícháme tuhý sníh ze dvou bílků. Touto směsí naplníme rovnoměrně 5 zbylých skleniček, které jsme předtím vymazali máslem a vysypali moukou. Vložíme do kastrolu, aby sklenice byly ponořeny do poloviny a vaříme od okamžiku varu 30 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy