REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jirásková Jiřina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Herečka Jirásková Jiřina bývalá ředitelka Divadla na Vinohradech se narodila 17. února 1931 a zemřela 7.1.2013


Měla mnoho svých oblíbených jídel. Bylo to především francouzské kuře. Byla ráda, když vaření šlo pělně od ruky, a vůbec ji nevadilo, že jde o věc tak prozaickou jakou je jídlo.

Oblíbený měla i ovocný salát:

Nakrájíme na kostičky 2 oloupané pomeranče, 2 banány, přidáme půl plechovky kompotovaného ananasu, 50 g loupaných a nasekaných strouhaných mandlí a vanilkový cukr.

Majonéza: Utřeme 1 polévkovou lžíci másla se 2 žloutky. Zředíme 2 dl sladké šlehačky. Důležité je, aby všechny uvedené teploty měly pokojovou teplotu. Potom přidáme šťávu z pomeranče a poloviny citrónu. Osladíme podle chuti vanilkovým cukrem a nalijeme na salát.

Zelný salát připravuje takto:

Zelí nakrájíme na nudličky, spaříme vroucí vodou a smícháme s kuličkami hroznového vína a 2 lžícemi hrozinek. Přeléváme nálevem připraveným z mletého pepře, pískového cukru, soli, octa a oleje.

A jak připravovala houskové knedlíky?

6 skleniček od hořčice a mísu, do které dáme 1 skleničku hrubé mouky a 1 skleničku mléka a 2 žloutky.

Vše smícháme dohromady, osolíme, přidáme 1 skleničku nakrájených housek na kostičky a do toho vmícháme tuhý sníh ze dvou bílků. Touto směsí naplníme rovnoměrně 5 zbylých skleniček, které jsme předtím vymazali máslem a vysypali moukou. Vložíme do kastrolu, aby sklenice byly ponořeny do poloviny a vaříme od okamžiku varu 30 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy