REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jirásková Jiřina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Herečka Jirásková Jiřina bývalá ředitelka Divadla na Vinohradech se narodila 17. února 1931 a zemřela 7.1.2013


Měla mnoho svých oblíbených jídel. Bylo to především francouzské kuře. Byla ráda, když vaření šlo pělně od ruky, a vůbec ji nevadilo, že jde o věc tak prozaickou jakou je jídlo.

Oblíbený měla i ovocný salát:

Nakrájíme na kostičky 2 oloupané pomeranče, 2 banány, přidáme půl plechovky kompotovaného ananasu, 50 g loupaných a nasekaných strouhaných mandlí a vanilkový cukr.

Majonéza: Utřeme 1 polévkovou lžíci másla se 2 žloutky. Zředíme 2 dl sladké šlehačky. Důležité je, aby všechny uvedené teploty měly pokojovou teplotu. Potom přidáme šťávu z pomeranče a poloviny citrónu. Osladíme podle chuti vanilkovým cukrem a nalijeme na salát.

Zelný salát připravuje takto:

Zelí nakrájíme na nudličky, spaříme vroucí vodou a smícháme s kuličkami hroznového vína a 2 lžícemi hrozinek. Přeléváme nálevem připraveným z mletého pepře, pískového cukru, soli, octa a oleje.

A jak připravovala houskové knedlíky?

6 skleniček od hořčice a mísu, do které dáme 1 skleničku hrubé mouky a 1 skleničku mléka a 2 žloutky.

Vše smícháme dohromady, osolíme, přidáme 1 skleničku nakrájených housek na kostičky a do toho vmícháme tuhý sníh ze dvou bílků. Touto směsí naplníme rovnoměrně 5 zbylých skleniček, které jsme předtím vymazali máslem a vysypali moukou. Vložíme do kastrolu, aby sklenice byly ponořeny do poloviny a vaříme od okamžiku varu 30 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy