REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jídla z misky jako kulinářský trend

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jídla připravované nebo servírované v malých miskách se stávají trendem kulinářského světa a sociálních sítí. Nejsou složité na přípravu, zároveň v nich však můžete uplatnit svoji kreativitu a potěšit sebe anebo své blízké drobnou porcí výrazné chuti.


Velké oblibě se těší nejen pro svou praktičnost, jelikož jde o malé porce, které si můžete připravit jen tak sami pro sebe bez zbytečné námahy a množství surovin, kterým se nevyhnou velké porce. Stále jsou však skvělou volbou i pro větší počet mlsounů. Pohrajte si s estetikou, chutěmi a barvami. Výsledkem jsou malé misky plné skvělých chutí, které jsou zároveň i fotogenickým trendem ve velkém kulinářském světě.

 

KitchenAid recepty – Jídla z misky

Tapiokové brûlée

Ingredience (3 porce), vhodné pro děti od 1 roku

  • 80 g tapiokových kuliček
  • 3 žloutky
  • 35 g kokosového cukru
  • 1 vanilkový lusk

Postup

Pro práci s tapiokou je lepší začít s předstihem a namočit ji v hrnci již přes noc. Zalijte je vodou, vhoďte rozpůlený lusk vanilky a nechte odpočívat. Zkrátíte si tak dobu vaření. Namočenou tapioku včetně lusku uvařte do změknutí. Záleží na velikosti, ale běžně stačí cca 15 – 20 minut. Pokud byste v ní měli přebytečné množství vody, nejdříve ji sceďte. Tapioku můžete vařit v mléce nebo ve smetaně. Na chuti to jen přidá. Když tapioka vychladne, vložte do směsi zrníčka vanilky. Žloutky vmíchejte spolu s cukrem tyčovým mixérem. Pokud vám ve směsi nevadí drobné kuličky, fázi mixování můžete klidně vynechat a směs jen dobře promíchejte. Pochoutku rozdělte do zapékacích mističek, shora posypte trochou cukru a pečte v troubě vyhřáté na 160 stupňů asi 30 minut. Dezert můžete podávat vychlazený, ale i jako teplý. Pokud ho však necháte vychladnout, více ztuhne a lépe se jí.

Recept připravila Barbora z blogu „mama v kuchyni“.

 

 

Švestkové crumble

Ingredience (4 porce)

  • 900 g švestek
  • 2 ČL rumu
  • 2 -3 PL třtinového cukru
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 100 g másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • štipka skořice
  • 1 žloutek

Postup

Švestky si pořádně umyjeme a vypeckujeme. Následně je promícháme spolu s cukrem, pomerančovou šťávou a rumem. Zapékací misky vymažeme rozpuštěným máslem. Na dno vyskládáme švestkovou směs. Posypku si připravíme zpracováním másla, mouky a cukru. Přidáme žloutek a skořici. Vznikne nám sypká směs. Tou rovnou posypeme švestky. Takto připravené misky položíme na plech a dáme do trouby péct při 180 stupních na 25 – 30 minut dozlatova. Recept připravila blogerka z “lepší kuchařka“. Další recepty najdete na blog.kitchenaid.cz.

 

 
Broskve s ricottovým krémem

Ingredience

  • 8 oloupaných, rozpůlených a vypeckovaných broskví
  • 2 lžíce cukru
  • 1 hrnek prosecca
  • větvička rozmarýnu

Na ricottový krém

  • 400 g ricotty
  • 2 lžíce cukru
  • šťáva a kůra z limetky
  • lístky máty na zdobení

Postup

Všechny suroviny na krém smícháme a necháme vychladit. V hrnci necháme povařit prosecco s cukrem a rozmarýnem. Snížíme plamen, přidáme oloupané a vypeckované broskve a 3 – 4 minuty necháme podusit. Během vaření přiléváme víno. Následně broskve vyndáme a necháme vychladit. Tekutinu, která zůstala v hrnci, necháme ještě chvíli povařit, aby zhoustla. Do mističek vložíme riccotový krém, přidáme vychlazené broskve, vše zalijeme uvařeným vínem a ozdobíme lístky máty.

Recept připravila Inna z blogu „garden and kitchen“.

 

 

Mugcake z mandlí a červené řepy

Ingrediencie

  • 100 g červené řepy
  • 60 g mandlí
  • 20 g čokolády
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 vejce
  • 0,25 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup

Na mugcake můžeme použít pečenou i syrovou řepu. Nastrouháme ji na jemném struhadle. Mandle rozdrtíme v sekáčku nebo v mixéru na prášek hrubý jako krupice. Smícháme je v míse s nastrouhanou řepou, sirupem, vajíčkem, solí a práškem do pečiva. Přidáme čokoládu nalámanou na kousky. Těsto rozdělíme do dvou zapékacích misek anebo hrnečků, které vytřeme olejem. Vaříme-pečeme v mikrovlnné troubě 2 minuty. Mugcake můžeme jíst přímo z misky lžičkou anebo ho vyklopíme na talířek a podle chuti ozdobíme.

Recept připravila Miriam na stránce „snědeno.cz“.

 

 

Hruškový crumble

Ingredience

Ovocná vrstva

  • 2 hrušky (cca 500 g)
  • 1 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťavy

Dorobenka

  • 70 g másla
  • 70 g jemných ovsených vloček
  • 50 g strouhanky ze stvrdlé vánočky (približne 3 krajíce)
  • 50 g třtinového cukru
  • ½ lžičky škořice
  • špetka mletého hřebíčku nebo kardamonu
  • špetka soli
  • máslo na vymazání zapekací nádoby

Postup

Suchou vánočku namelte na strouhanku. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Zapékací misku o rozměrech 20 x 20 cm vymažte máslem. V receptu jsou použity zapekací misky KitchenAid, které mají rozměr 9 x 9 cm. Následně si připravte drobenku. Všechny suroviny smíchejte v míse dohromady. Hotovou drobenku odložte stranou. Hrušky zbavte jadřince, loupat je není potřeba. Nakrájejte je na kostky a smíchejte s citrónovou šťávou a cukrem. Do třech třetin výšky zapékací nádoby navrstvěte hrušky a rovnoměrně zasypte posypkou. Pečte při teplotě 180 stupňů přibližně 15 – 20 minut.

Recept pripravila Lusinda z blogu „Do poslednej omrvinky“.

 

 
Švestkový crumble s ovesnými vločkami

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 400 g švestek
  • 30-40 g třtinového cukru
  • ½ lžičky skořice

Drobenka

  • 70 g mletých ovesných vloček
  • 50 g vlašských ořechů (pokrájených na drobno)
  • 50 g másla
  • 45 g třtinového cukru
  • 40 g pohankové mouky

Postup
Švestky nakrájejte na menší kousky a promíchejte s cukrem a skořicí. Rovnoměrně rozprosřete do misek, zasypejte drobenkou a pečte při 180°C cca 25 minut.

Recept pripravila blogerka „Vařeniště“.

 

 
Čokoládový mugcake

Ingredience (3 porce):

  •  75 g mletých ovesných vloček
  • 4 ČL mandlového másla
  • 4 ČL kokosového oleje
  • 3 kostičky vysokoprocentní čokolády
  • 4 ČL řeckého jogurtu
  • 18 polévkové lžíce sojového mléka
  • 2 lžičky raw kakaa
  • min. 5 kapek flavdrops bílá čoko (jiné sladidlo)
  • špetka kypřícího prášku do perníku

Postup:

Nejdříve si do mističky připravíte mandlové máslo, kokosový olej, čokoládu a dáme na 30 vteřin rozehřát do mikrovlnné trouby. Mezitím si smícháte namleté vločky se sojovým mlékem, řeckým jogurtem a kakaem. Nakonec vmícháme čokoládovou směs z mikrovlnné trouby, dosladíme flavdopsem a přidáme kypřící prášek. Dáme do mističek a do mikrovlnné trouby na 1 minutu. Já si k tomu dávám jogurt s vanilkovým flavdropsem a třeba ovocem sušeným mrazem.

Recept připravil „Kluk v zástěře“.

 

 

Crème brûlée

Ingredience na 4 porce:

  • 500 ml smetana ke šlehání
  • 60 g vanilkový cukr
  • 1 ks vanilkový lusk
  • 4 ks vejce
  • 1 PL likéru (Kahlua, Amaretto, Grand Marnier)
  • cukry krystal na posypání

Postup:

Smetanu si nalijeme do hrnce. Zahřejeme asi cca na 40 °C a přisypeme cukr. Přidáme dřeň z vanilkového lusku, můžeme do smetany hodit i celý lusk. Když je cukr rozpuštěný vmícháme žloutky a likér (my jsme použili Amaretto). Směs nalijeme do 3/4 do zapékacích misek položíme na plech s vodou a v této vodní lázni pečeme při 125 °C 50 – 60 minut. Po upečení necháme zchladnout v lednici nejméně 5 hodin. Před podáváním posypeme cukrem. Přelijeme destilátem, flambujeme dokud se alkohol nevypálí a na povrchu nám nevznikne pálením karamel. Ozdobíme čerstvými bylinkami a podáváme!

Recept pripravila blogerka z “lepší kuchařka“.

 

 

Další recepty nájdete na blog.kitchenaid.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jarní vinné tipy: k lehkým pokrmům patří svěží vína

Jaro je konečně tady. Místo zimního lenošení plánujeme první výlety a vycházky do přírody a také hledáme způsoby, jak pustit svěží vzduch do naší kuchyně. Oddychnout si od hutných zimních pokrmů chce asi každý, kde ale najít inspiraci, co na jaře uvařit rodině nebo čím pohostit návštěvu? Přečtěte si tipy na lahodná jídla z jarních surovin a rady sommeliéra, které víno k vybraným pokrmům servírovat.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy