REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jídla z misky jako kulinářský trend

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jídla připravované nebo servírované v malých miskách se stávají trendem kulinářského světa a sociálních sítí. Nejsou složité na přípravu, zároveň v nich však můžete uplatnit svoji kreativitu a potěšit sebe anebo své blízké drobnou porcí výrazné chuti.


Velké oblibě se těší nejen pro svou praktičnost, jelikož jde o malé porce, které si můžete připravit jen tak sami pro sebe bez zbytečné námahy a množství surovin, kterým se nevyhnou velké porce. Stále jsou však skvělou volbou i pro větší počet mlsounů. Pohrajte si s estetikou, chutěmi a barvami. Výsledkem jsou malé misky plné skvělých chutí, které jsou zároveň i fotogenickým trendem ve velkém kulinářském světě.

 

KitchenAid recepty – Jídla z misky

Tapiokové brûlée

Ingredience (3 porce), vhodné pro děti od 1 roku

  • 80 g tapiokových kuliček
  • 3 žloutky
  • 35 g kokosového cukru
  • 1 vanilkový lusk

Postup

Pro práci s tapiokou je lepší začít s předstihem a namočit ji v hrnci již přes noc. Zalijte je vodou, vhoďte rozpůlený lusk vanilky a nechte odpočívat. Zkrátíte si tak dobu vaření. Namočenou tapioku včetně lusku uvařte do změknutí. Záleží na velikosti, ale běžně stačí cca 15 – 20 minut. Pokud byste v ní měli přebytečné množství vody, nejdříve ji sceďte. Tapioku můžete vařit v mléce nebo ve smetaně. Na chuti to jen přidá. Když tapioka vychladne, vložte do směsi zrníčka vanilky. Žloutky vmíchejte spolu s cukrem tyčovým mixérem. Pokud vám ve směsi nevadí drobné kuličky, fázi mixování můžete klidně vynechat a směs jen dobře promíchejte. Pochoutku rozdělte do zapékacích mističek, shora posypte trochou cukru a pečte v troubě vyhřáté na 160 stupňů asi 30 minut. Dezert můžete podávat vychlazený, ale i jako teplý. Pokud ho však necháte vychladnout, více ztuhne a lépe se jí.

Recept připravila Barbora z blogu „mama v kuchyni“.

 

 

Švestkové crumble

Ingredience (4 porce)

  • 900 g švestek
  • 2 ČL rumu
  • 2 -3 PL třtinového cukru
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 100 g másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • štipka skořice
  • 1 žloutek

Postup

Švestky si pořádně umyjeme a vypeckujeme. Následně je promícháme spolu s cukrem, pomerančovou šťávou a rumem. Zapékací misky vymažeme rozpuštěným máslem. Na dno vyskládáme švestkovou směs. Posypku si připravíme zpracováním másla, mouky a cukru. Přidáme žloutek a skořici. Vznikne nám sypká směs. Tou rovnou posypeme švestky. Takto připravené misky položíme na plech a dáme do trouby péct při 180 stupních na 25 – 30 minut dozlatova. Recept připravila blogerka z “lepší kuchařka“. Další recepty najdete na blog.kitchenaid.cz.

 

 
Broskve s ricottovým krémem

Ingredience

  • 8 oloupaných, rozpůlených a vypeckovaných broskví
  • 2 lžíce cukru
  • 1 hrnek prosecca
  • větvička rozmarýnu

Na ricottový krém

  • 400 g ricotty
  • 2 lžíce cukru
  • šťáva a kůra z limetky
  • lístky máty na zdobení

Postup

Všechny suroviny na krém smícháme a necháme vychladit. V hrnci necháme povařit prosecco s cukrem a rozmarýnem. Snížíme plamen, přidáme oloupané a vypeckované broskve a 3 – 4 minuty necháme podusit. Během vaření přiléváme víno. Následně broskve vyndáme a necháme vychladit. Tekutinu, která zůstala v hrnci, necháme ještě chvíli povařit, aby zhoustla. Do mističek vložíme riccotový krém, přidáme vychlazené broskve, vše zalijeme uvařeným vínem a ozdobíme lístky máty.

Recept připravila Inna z blogu „garden and kitchen“.

 

 

Mugcake z mandlí a červené řepy

Ingrediencie

  • 100 g červené řepy
  • 60 g mandlí
  • 20 g čokolády
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 vejce
  • 0,25 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup

Na mugcake můžeme použít pečenou i syrovou řepu. Nastrouháme ji na jemném struhadle. Mandle rozdrtíme v sekáčku nebo v mixéru na prášek hrubý jako krupice. Smícháme je v míse s nastrouhanou řepou, sirupem, vajíčkem, solí a práškem do pečiva. Přidáme čokoládu nalámanou na kousky. Těsto rozdělíme do dvou zapékacích misek anebo hrnečků, které vytřeme olejem. Vaříme-pečeme v mikrovlnné troubě 2 minuty. Mugcake můžeme jíst přímo z misky lžičkou anebo ho vyklopíme na talířek a podle chuti ozdobíme.

Recept připravila Miriam na stránce „snědeno.cz“.

 

 

Hruškový crumble

Ingredience

Ovocná vrstva

  • 2 hrušky (cca 500 g)
  • 1 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťavy

Dorobenka

  • 70 g másla
  • 70 g jemných ovsených vloček
  • 50 g strouhanky ze stvrdlé vánočky (približne 3 krajíce)
  • 50 g třtinového cukru
  • ½ lžičky škořice
  • špetka mletého hřebíčku nebo kardamonu
  • špetka soli
  • máslo na vymazání zapekací nádoby

Postup

Suchou vánočku namelte na strouhanku. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Zapékací misku o rozměrech 20 x 20 cm vymažte máslem. V receptu jsou použity zapekací misky KitchenAid, které mají rozměr 9 x 9 cm. Následně si připravte drobenku. Všechny suroviny smíchejte v míse dohromady. Hotovou drobenku odložte stranou. Hrušky zbavte jadřince, loupat je není potřeba. Nakrájejte je na kostky a smíchejte s citrónovou šťávou a cukrem. Do třech třetin výšky zapékací nádoby navrstvěte hrušky a rovnoměrně zasypte posypkou. Pečte při teplotě 180 stupňů přibližně 15 – 20 minut.

Recept pripravila Lusinda z blogu „Do poslednej omrvinky“.

 

 
Švestkový crumble s ovesnými vločkami

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 400 g švestek
  • 30-40 g třtinového cukru
  • ½ lžičky skořice

Drobenka

  • 70 g mletých ovesných vloček
  • 50 g vlašských ořechů (pokrájených na drobno)
  • 50 g másla
  • 45 g třtinového cukru
  • 40 g pohankové mouky

Postup
Švestky nakrájejte na menší kousky a promíchejte s cukrem a skořicí. Rovnoměrně rozprosřete do misek, zasypejte drobenkou a pečte při 180°C cca 25 minut.

Recept pripravila blogerka „Vařeniště“.

 

 
Čokoládový mugcake

Ingredience (3 porce):

  •  75 g mletých ovesných vloček
  • 4 ČL mandlového másla
  • 4 ČL kokosového oleje
  • 3 kostičky vysokoprocentní čokolády
  • 4 ČL řeckého jogurtu
  • 18 polévkové lžíce sojového mléka
  • 2 lžičky raw kakaa
  • min. 5 kapek flavdrops bílá čoko (jiné sladidlo)
  • špetka kypřícího prášku do perníku

Postup:

Nejdříve si do mističky připravíte mandlové máslo, kokosový olej, čokoládu a dáme na 30 vteřin rozehřát do mikrovlnné trouby. Mezitím si smícháte namleté vločky se sojovým mlékem, řeckým jogurtem a kakaem. Nakonec vmícháme čokoládovou směs z mikrovlnné trouby, dosladíme flavdopsem a přidáme kypřící prášek. Dáme do mističek a do mikrovlnné trouby na 1 minutu. Já si k tomu dávám jogurt s vanilkovým flavdropsem a třeba ovocem sušeným mrazem.

Recept připravil „Kluk v zástěře“.

 

 

Crème brûlée

Ingredience na 4 porce:

  • 500 ml smetana ke šlehání
  • 60 g vanilkový cukr
  • 1 ks vanilkový lusk
  • 4 ks vejce
  • 1 PL likéru (Kahlua, Amaretto, Grand Marnier)
  • cukry krystal na posypání

Postup:

Smetanu si nalijeme do hrnce. Zahřejeme asi cca na 40 °C a přisypeme cukr. Přidáme dřeň z vanilkového lusku, můžeme do smetany hodit i celý lusk. Když je cukr rozpuštěný vmícháme žloutky a likér (my jsme použili Amaretto). Směs nalijeme do 3/4 do zapékacích misek položíme na plech s vodou a v této vodní lázni pečeme při 125 °C 50 – 60 minut. Po upečení necháme zchladnout v lednici nejméně 5 hodin. Před podáváním posypeme cukrem. Přelijeme destilátem, flambujeme dokud se alkohol nevypálí a na povrchu nám nevznikne pálením karamel. Ozdobíme čerstvými bylinkami a podáváme!

Recept pripravila blogerka z “lepší kuchařka“.

 

 

Další recepty nájdete na blog.kitchenaid.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy