REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?


Kuchyň právem označujeme za srdce domova

Někdo by řekl, že srdce domova je v obývacím pokoji, kde se dá posedět u televize. Většinou tam ale máme jen malý stoleček, kolem kterého se nás moc nevejde. Za to v kuchyni míváme velký stůl, kolem kterého se všichni mohou usadit, dá se na něm stolovat i hrát společenské hry. Není tak divu, že mnozí za tu nejdůležitější místnost považují kuchyň.

 

 

Jaké vybavení by v žádné kuchyni nemělo chybět?

Žádný kuchař se neobejde bez vybavení, které mu usnadní práci a vaření promění v ještě větší zábavu. Co by mu rozhodně nemělo chybět?

 

Základem výbavy jsou nože

Bez kuchyňských nožů se rozhodně žádný kuchař neobejde. Jeden nikdy nestačí, proto si jich pořiďte hned několik. Co si pohlídat při jejich výběru?

  • Zamyslete se nad tím, s jakými potravinami nejčastěji pracujete. Jistě oceníte dlouhý univerzální nůž, kuchařský nůž, nůž na zeleninu, nůž santoku, čistící nůž, nůž na chleba, porcovací nůž, vykosťovací nůž, steakový nůž, filetovací nůž, sekáček a nůž na sýr.
  • Všímejte si jejich celkové hmotnosti, která vám pomůže při krájení.
  • Důležitá je i „vyváženost“. Váha čepele a rukojeti by měla být stejná.
  • Podcenit nesmíte ani kvalitu. Čepel by měla být z nerezové oceli odolné vůči korozi, s tloušťkou minimálně 3 mm a tvrdostí 55-60 Rockwell.
  • V ideálním případě sáhněte po noži kovaném z jednoho kusu oceli.
 

Víte, že důležité je správně zvolit i typ nože a jeho ostří? Zoubkované se hodí na sýr, pečivo, chleba a mražené potraviny, rovné zase na maso, zeleninu a ovoce.

 

K nožům patří i prkénko a brousek

Samotné nože nestačí, přeci jen taky potřebujete na něčem krájet a taky udržovat nože ostré. Pořiďte si k nim taky prkénko s nižší tvrdostí (dřevěné, plastové, silikonové) a brousek a ocílku, které prodlouží životnost nožů a taky je díky nim budete mít vždy ostré.

 

 

Oblékněte se jako šéfkuchař

Jak se cítit jako opravdový šéfkuchař? Přeci díky kuchařskému oblečení! Oblečte si rondon, tradiční uniformu kuchaře a ochraňte se před znečištěním i poraněním.

 

Pro každodenní přípravu pokrmů je potřeba i nejrůznější kuchyňské náčiní

Vařečky, naběračky na polévku, škrabky, mísy, cedníky, struhadlo, mlýnky, kráječe, šlehací metly a další náčiní má v kuchyni taky své místo. Když se totiž pustíte do kuchtění, musíte ty potraviny oloupat, namlít, nasekat, scedit nebo jinak připravit.

Náš tip: Pořiďte si také lis na česnek, otvírák na konzervy i víno a další pomocníky.

 

Alespoň jedna pánvička

Další věc, kterou každý amatérský i profi kuchař potřebuje. Kdo bojuje s prostorem, ten si s trochou šikovnosti vystačí s jednou pánvičkou, kdo má ale možnost pořídit si jich víc, měl by toho využít.

  • Omezíte se na jednu pánvičku? Sáhněte po větší a hlubší pánvi o průměru 26-28 cm s nepřilnavým povrchem. Usmažíte na ní palačinky, připravíte báječnou zeleninu, nudle i steak.
  • Nemusíte se omezovat? Tak co si kuchyň vybavit wok pánví, pánvičkou na lívance, pánví na palačinky, grilovací pánví a pánvičkou na zeleninu? Některé z nich si dokonce můžete pořídit i v několika velikostech.
 

Vhod přijde i pekáč

Co byste to byli za kuchaře, kdybyste aspoň čas od času v troubě neupekli bábovku, koláč, kachnu nebo nějakou jinou lahůdku? Na to ale potřebujete kromě jiného i plech a pekáč.

 

Nezapomeňte ani na nádobí

Co na tom, že uvaříte báječné jídlo, když ho nebudete mít na čem servírovat? Zařaďte do své výbavy i sadu jídelního nádobí s několika velikostmi talířů, mističkami na salát a třeba i hrnečků, džbánku a skleniček.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Filip Sajler otevřel na Pankráci novou kavárnu L’OR Café

Šéfkuchař Filip Sajler přidal další vlaječku do mapy provozoven restaurační skupiny Perfect Canteen. V office budově Gemini na pražské Pankráci otevřel moderní kavárnu L’OR Café. Svým umístěním je koncipována především pro zaměstnance přilehlých kancelářských komplexů, Filip Sajler však věří, že pestrá nabídka prémiové kávy L’OR Professional a chutného občerstvení přiláká i další návštěvníky.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Bauer nebo Sacher

Bauer Hotel Group, který provozuje gastronomické ikony jako restauraci U Prince, Terasu U Prince a zážitkovou gurmánskou perlu DEER, představuje sladké novinky. Dlouholetým cukrářským mistrem je Vojta Řehák. Právě on před deseti lety vymyslel spolu s panem Bauerem dort plný hořké a bílé čokolády, který se podával a podává na Staroměstském náměstí v restauraci i horní terase U Prince. Základem mu byl rodinný recept rodiny Bauerů, který šéfcukrář Vojta předělal do moderního gastronomického dezertu. Nyní plně dostál mezinárodního věhlasu v hodnoceních nestranných tuzemských a zahraničních průvodců, že došlo k povýšení z dezertu na rodinný dezert.

číst dále ...

BRAND BOX DUBEN 2022 – balíček plný novinek

Jaro máme v plném proudu a máme tu i nový Brand Box s podtitulem „květinová nadílka“. Pojďme si představit jednotlivé produkty z boxu plného novinek s chutí. V tomto boxu najdeme hned několik nápojů. Jako první vám představujeme nový zážitek z chuti v nové formě a jedinečné osvěžení bez cukru i sladidel. To je nová řada ochucené minerální vody Mattoni esence v plechovce. Unikátní spojení minerální vody Mattoni, jemných bublinek a přírodních esencí z ovoce a bylinek. To vše bez cukru, sladidel, barviv i konzervantů. Novinka je k dostání v oblíbeném balení o objemu 0,5l v populární příchuti osvěžujícího citronu a nově i v unikátní kombinaci voňavého jablka a svěží máty za 19,90 Kč…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy