Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?
Kuchyň právem označujeme za srdce domova
Někdo by řekl, že srdce domova je v obývacím pokoji, kde se dá posedět u televize. Většinou tam ale máme jen malý stoleček, kolem kterého se nás moc nevejde. Za to v kuchyni míváme velký stůl, kolem kterého se všichni mohou usadit, dá se na něm stolovat i hrát společenské hry. Není tak divu, že mnozí za tu nejdůležitější místnost považují kuchyň.
Jaké vybavení by v žádné kuchyni nemělo chybět?
Žádný kuchař se neobejde bez vybavení, které mu usnadní práci a vaření promění v ještě větší zábavu. Co by mu rozhodně nemělo chybět?
Základem výbavy jsou nože
Bez kuchyňských nožů se rozhodně žádný kuchař neobejde. Jeden nikdy nestačí, proto si jich pořiďte hned několik. Co si pohlídat při jejich výběru?
- Zamyslete se nad tím, s jakými potravinami nejčastěji pracujete. Jistě oceníte dlouhý univerzální nůž, kuchařský nůž, nůž na zeleninu, nůž santoku, čistící nůž, nůž na chleba, porcovací nůž, vykosťovací nůž, steakový nůž, filetovací nůž, sekáček a nůž na sýr.
- Všímejte si jejich celkové hmotnosti, která vám pomůže při krájení.
- Důležitá je i „vyváženost“. Váha čepele a rukojeti by měla být stejná.
- Podcenit nesmíte ani kvalitu. Čepel by měla být z nerezové oceli odolné vůči korozi, s tloušťkou minimálně 3 mm a tvrdostí 55-60 Rockwell.
- V ideálním případě sáhněte po noži kovaném z jednoho kusu oceli.
Víte, že důležité je správně zvolit i typ nože a jeho ostří? Zoubkované se hodí na sýr, pečivo, chleba a mražené potraviny, rovné zase na maso, zeleninu a ovoce.
K nožům patří i prkénko a brousek
Samotné nože nestačí, přeci jen taky potřebujete na něčem krájet a taky udržovat nože ostré. Pořiďte si k nim taky prkénko s nižší tvrdostí (dřevěné, plastové, silikonové) a brousek a ocílku, které prodlouží životnost nožů a taky je díky nim budete mít vždy ostré.
Oblékněte se jako šéfkuchař
Jak se cítit jako opravdový šéfkuchař? Přeci díky kuchařskému oblečení! Oblečte si rondon, tradiční uniformu kuchaře a ochraňte se před znečištěním i poraněním.
Pro každodenní přípravu pokrmů je potřeba i nejrůznější kuchyňské náčiní
Vařečky, naběračky na polévku, škrabky, mísy, cedníky, struhadlo, mlýnky, kráječe, šlehací metly a další náčiní má v kuchyni taky své místo. Když se totiž pustíte do kuchtění, musíte ty potraviny oloupat, namlít, nasekat, scedit nebo jinak připravit.
Náš tip: Pořiďte si také lis na česnek, otvírák na konzervy i víno a další pomocníky.
Alespoň jedna pánvička
Další věc, kterou každý amatérský i profi kuchař potřebuje. Kdo bojuje s prostorem, ten si s trochou šikovnosti vystačí s jednou pánvičkou, kdo má ale možnost pořídit si jich víc, měl by toho využít.
- Omezíte se na jednu pánvičku? Sáhněte po větší a hlubší pánvi o průměru 26-28 cm s nepřilnavým povrchem. Usmažíte na ní palačinky, připravíte báječnou zeleninu, nudle i steak.
- Nemusíte se omezovat? Tak co si kuchyň vybavit wok pánví, pánvičkou na lívance, pánví na palačinky, grilovací pánví a pánvičkou na zeleninu? Některé z nich si dokonce můžete pořídit i v několika velikostech.
Vhod přijde i pekáč
Co byste to byli za kuchaře, kdybyste aspoň čas od času v troubě neupekli bábovku, koláč, kachnu nebo nějakou jinou lahůdku? Na to ale potřebujete kromě jiného i plech a pekáč.
Nezapomeňte ani na nádobí
Co na tom, že uvaříte báječné jídlo, když ho nebudete mít na čem servírovat? Zařaďte do své výbavy i sadu jídelního nádobí s několika velikostmi talířů, mističkami na salát a třeba i hrnečků, džbánku a skleniček.
Je to BIO, nebo ne? Naučte se rozpoznávat loga a s nimi i kvalitu
Jednoduché tipy, jak si doma užít italskou kuchyni