REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Japonsko, exotická to kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V Japonsku se těší velké oblibě sušené mořské medůzy, které tam jsou dodávány jako novinka …


Sušené medůzy

Po desetihodinovém namočení medůz v ledové vodě se medúzy čistí, promývají a předsoušejí a pak se posypou solí s přídavkem kamence. Po třech dnech jsou připraveny k expedici. Před konzumací se pokrm musí namočit do vody, potom se krájí a dává do salátů.

V Japonsku jsou oblíbené černé chaluhy v plátcích jako papír a jmenují se nori. Kika je japonské jídlo z chryzantém. Květy se vaří a posypou cukrem nebo sýrem. Jedná se o japonský druh malých žlutých chryzantém.

Každoroční oslavy zrodu slunce se v Japonsku neobejdou bez pojídání lučních koníků, upravených s přísadou zvláštních druhů koření. Protože je však tohoto hmyzu v Japonsku rok od roku méně, dodávají tuto pochoutku kanadští farmáři.

Japonskou pochoutkou je polévka z třešňových květů. Připravuje se z naložených a zvláštním způsobem zkvašených třešňových květů, jež se vhazují do vroucí vody a přisolí.

Květinové saláty

U nás jsou neobvyklé, avšak v Japonsku patří k běžným pokrmům. Tam často připravují salát z květů chryzantém. Jak si přitom počínají? Nerozvitá poupata spaří vodou, nechají den stát ve studené vodě. Pak k t mu přidají marinádu z octa, cukru, soli a podávají jako přílohu k pečené rybě. Rovněž rýže s třešňovými květy a saké je rovněž často na stole japonských občanů. Čerstvé, ještě nerozvité květy třešně se spaří horkou vodou a nechají pak ve studené vodě. Zatím se v saké – rýžovém víně dusí rýže, přidá se k tomu šťáva ze sójových bobů naložených v soli. Až když je rýže měkká, přidají se do ní třešňové květy, to vše se zalije sklenkou likéru a podává pak na stůl.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy