REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Japonsko, exotická to kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V Japonsku se těší velké oblibě sušené mořské medůzy, které tam jsou dodávány jako novinka …


Sušené medůzy

Po desetihodinovém namočení medůz v ledové vodě se medúzy čistí, promývají a předsoušejí a pak se posypou solí s přídavkem kamence. Po třech dnech jsou připraveny k expedici. Před konzumací se pokrm musí namočit do vody, potom se krájí a dává do salátů.

V Japonsku jsou oblíbené černé chaluhy v plátcích jako papír a jmenují se nori. Kika je japonské jídlo z chryzantém. Květy se vaří a posypou cukrem nebo sýrem. Jedná se o japonský druh malých žlutých chryzantém.

Každoroční oslavy zrodu slunce se v Japonsku neobejdou bez pojídání lučních koníků, upravených s přísadou zvláštních druhů koření. Protože je však tohoto hmyzu v Japonsku rok od roku méně, dodávají tuto pochoutku kanadští farmáři.

Japonskou pochoutkou je polévka z třešňových květů. Připravuje se z naložených a zvláštním způsobem zkvašených třešňových květů, jež se vhazují do vroucí vody a přisolí.

Květinové saláty

U nás jsou neobvyklé, avšak v Japonsku patří k běžným pokrmům. Tam často připravují salát z květů chryzantém. Jak si přitom počínají? Nerozvitá poupata spaří vodou, nechají den stát ve studené vodě. Pak k t mu přidají marinádu z octa, cukru, soli a podávají jako přílohu k pečené rybě. Rovněž rýže s třešňovými květy a saké je rovněž často na stole japonských občanů. Čerstvé, ještě nerozvité květy třešně se spaří horkou vodou a nechají pak ve studené vodě. Zatím se v saké – rýžovém víně dusí rýže, přidá se k tomu šťáva ze sójových bobů naložených v soli. Až když je rýže měkká, přidají se do ní třešňové květy, to vše se zalije sklenkou likéru a podává pak na stůl.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy